Pláňata E-kniha

E-kniha

  • Ihned ke stažení

Román o dozrávání v přelomové době   Obyčejná rodina, obyčejná vesnice. Dvě dcery ve školním věku, rodiče s obyčejnými profesemi. Také prarodiče, všichni tak trochu natěsno v poslepovaném, ale jinak úplně obyčejném domě. A kolem stejně tak obyčejný, nehybný čas. Jenže zdání tu klame. Tiše se naplňuje chvíle, kdy starý režim dozrává k náhlému… Přejít na celý popis

Darcy Coates: Limitovaná edice Strašidelné domy Kdo se rád bojí, nesmí si nechat ujít knížky Darcy Coates. První tři díly její hororové série Strašidelné domy nyní vycházejí v limitované edici s až děsivě krásnou ořízkou! Více informací

K tomuto produktu zákazníci kupují

Popis

Román o dozrávání v přelomové době  

Obyčejná rodina, obyčejná vesnice. Dvě dcery ve školním věku, rodiče s obyčejnými profesemi. Také prarodiče, všichni tak trochu natěsno v poslepovaném, ale jinak úplně obyčejném domě. A kolem stejně tak obyčejný, nehybný čas. Jenže zdání tu klame. Tiše se naplňuje chvíle, kdy starý režim dozrává k náhlému rozpadu. Pavlína, ústřední vypravěčka této vícehlasé prózy, svým dětským srdcem sdílí euforické iluze rodičů o jiném, lepším životě a promítá je na čisté stěny svých tajných přání a tužeb. Ty se ovšem netýkají jen tušené svobody a jejích lákadel, ale i vztahů. Zvlášť když dívka postupně začíná vnímat, že její rodina, v níž to „každý s každým myslí tak nějak dobře“, je jako pláň zarostlá křovisky neporozumění, komplexů a někdy i agresí. Chuť urvat si svůj ždibec štěstí a z toho plynoucí pokušení vykonávat moc je silnější než náročná cesta respektu a empatie. Na svět kolem i uvnitř jako by sedala veliká černá můra. Pavlína už dávno není školačka, ale pořád se jí nedaří vstoupit do dospělého života bez neustálého klopýtání. Může vůbec člověk změnit a opustit svůj malý svět? Zmizí snad tíha s milosrdnou tmou? Anebo naopak s příchodem nějaké větší záře?  

––– 

Zvnějšku viděno, tematicky možná nejméně nápadná, ale jistě jedna z nejpůsobivějších knih této úspěšné autorky. Hlavní „dramatickou látkou“ je zde život sám a jeho proměny. Ty osudem vnucené i ty bolestně a tápavě nalézané. 
— Martin Stöhr, redaktor 

Patřím ke generaci, kterou přelom osmdesátých a devadesátých let zastihl na prahu puberty. Myslím, že to byl neopakovatelný čas a v Pláňatech jsem zkoumala, jak se dotkl života obyčejné rodiny. Zajímalo mě, jak nejen hlavní postava Pavlína, ale i její rodiče a blízcí vpluli do nových časů, které jim přinesly velká očekávání, ale také způsobily tvrdý náraz a připravily je o řadu iluzí. Především o tu, že vnější změna může vyřešit jejich osobní problémy a odstranit vzájemné neshody. A zatímco se rodina topí ve svých každodenních, zdánlivě banálních starostech, Pavlína z ní usilovně hledá cestu ven.  

Sdílet 0

Nakladatel
Host
jazyk
čeština
Počet stran
336
datum vydání
1.01.2023
  • Jiří Klimeš Jiří Klimeš

    Na počátku byla zajímavá kniha, nad jejímž názvem jsem si lámal hlavu. Vtipné na tom celém je fakt, že i po přečtení nepřicházel onen heuréka moment, kdepak, klíčový okamžik přišel až teď, v tuto chvíli, kdy píši tento úvod, tomu konečně začínám rozumět. Došlo mi totiž, že i já sám patřím mezi pláňata. Autorka mi vyslala zprávu, já ji přijal a ztotožnil se s jejím významem. S velkou pokorou, ti za to poznání děkuji, Petro.

    Celá recenze

Hodnocení a recenze čtenářů Nápověda

4.6 z 5 12 hodnocení čtenářů

5 hvězdiček 4 hvězdičky 3 hvězdičky 2 hvězdičky 1 hvezdička

Přidejte své hodnocení produktu

Hodnocení našich knihkupců: 4.3 z 5

  • 5 z 5 hvězdiček Petra Bencová registrovaný uživatel

    Psychologické drama, popisující život obyčejné rodiny od roku 1985 do roku 1995. Příběh je popisován z pohledu tří postav - nejmladší dcerky Pavlíny, matky Aleny a otce Jiřího. Společně s nimi žije ještě dcera Jana a Aleniny rodiče. Autorka zde řeší především nefunkčnost rodiny. Na jedné straně máme psychicky labilní matku a na straně druhé otce alkoholika. To vše přispívá k častým rozporům, které odnáší především jejich dcery. Kniha opravdu nepřináší lehké čtení, ale otevírá pohled na zajímavá témata.

    Kniha, Host, 2023, 9788027517619

  • 5 z 5 hvězdiček Jana Necidová registrovaný uživatel

    Od Peti jsem četla skoro všechny knížky a tato byla jedna TOP 3 nejlepších :). Jsi skvělá.

    Kniha, Host, 2023, 9788027517619

  • 5 z 5 hvězdiček Aneta Korandová registrovaný uživatel

    Petra Dvořáková, to je spisovatelka, která umí věci nazvat pravými jmény, přečteno jedním dechem, jako vždy se dotýká citlivých témat a dokáže je správně uchopit, tak že člověk splývá s knihou, dějem... Je zkrátka autentická. Námět se odehrává v 80 a 90 letech v jedné rodině..Kniha se mi moc líbila.

    Kniha, Host, 2023, 9788027517619

  • 5 z 5 hvězdiček Jana Karmazínová registrovaný uživatel Zakoupil produkt

    Krásně napsáno! Příběh jedné vesnické rodiny, 2 dcery, věčně nervózní matka, opilý otec, hodná babička... Vřele doporučuji!

    Kniha, Host, 2023, 9788027517619

  • 5 z 5 hvězdiček Kateřina Michalcová registrovaný uživatel

    Při čtení této kníżky jsem si čím dál tím víc uvědomovala, že jsem vděčná své matce, jaké dětsví a dospívání jsem prožila. Jsem stejná generace, jako jedna z hlavních postav (Pavlína) a když se zamyslím, podobných rodin, jako byla zrovna ta její bylo okolo mne spousta.

    Kniha, Host, 2023, 9788027517619

Vývoj ceny

Vývoj ceny Nápověda

Získejte přehled o vývoji ceny za posledních 60 dní.

Maloobchodní cena Minimální prodejní cena: 319 Kč Nápověda
Další knihy autora

Další knihy autora

Všechny knihy autora

Všechny knihy autora