Pláňata Audiokniha (mp3)

Přehrát ukázku

00:00

00:00

Audiokniha (mp3)

  • Ihned ke stažení

Žádný lidský život není při pohledu zblízka obyčejný… Pavlína vyrůstá v domácnosti, kde to každý myslí dobře, a přesto se všichni dennodenně hádají. Otec nesnese matčiny nářky, ona v něm vidí opilce, prarodiče vědí všechno nejlíp, ségra má svůj svět. První roky na základce tráví ještě pod dohledem soudružky učitelky papouškující komunistickou… Přejít na celý popis

Ali Hazelwood: Šach a mat Ali Hazelwood je láska. Po romantických komediích Hypotéza lásky a Hlava plná lásky, které si získaly srdce milionů čtenářů, přichází s novinkou o rivalech v šachu. Více informací

K tomuto produktu zákazníci kupují

Popis

Žádný lidský život není při pohledu zblízka obyčejný… Pavlína vyrůstá v domácnosti, kde to každý myslí dobře, a přesto se všichni dennodenně hádají. Otec nesnese matčiny nářky, ona v něm vidí opilce, prarodiče vědí všechno nejlíp, ségra má svůj svět. První roky na základce tráví ještě pod dohledem soudružky učitelky papouškující komunistickou propagandu, se strachem vyhlíží déšť, který může obsahovat radioaktivní spad z Černobylu, a ze spánku ji budí děsivé obrazy třetí světové války rozpoutané imperialisty. Očekávanou změnu do života zakomplexované puberťačky a jejích věčně nespokojených rodičů ovšem nepřinese ani revoluce – lidé jsou stále stejní, jediným měřítkem úspěchu se stávají peníze a nůžky mezi schopnějšími spoluobčany (nebo těmi, co mají lepší startovní pozici) a zbytkem národa se nemilosrdně rozevírají. I Pavlína by si pro sebe chtěla urvat kousek štěstí, jenže pořád neví jak. A vztahy uvnitř její rodiny jsou den ode dne horší a pokřivenější… Úspěšná česká prozaička se v románu o dozrávání v přelomové době vrací na český venkov, jehož důkladnou znalost prokázala už v oceňované Dědině. „Všechno se změnilo, jenom poměry ne. Nebo možná ano, ale ty naše jen k horšímu. Nic jsme neměli a zase máme prd. To měli všichni plnou pusu svobody. Akorát nám zapomněli říct, že bez peněz stejně žádná svoboda není.“ – ukázka z knihy. „Zvnějšku viděno, tematicky možná nejméně nápadná, ale jistě jedna z nejpůsobivějších knih této úspěšné autorky. Hlavní ‚dramatickou látkou‘ je zde život sám a jeho proměny. Ty osudem vnucené i ty bolestně a tápavě nalézané.“ – Martin Stöhr, redaktor. „Patřím ke generaci, kterou přelom osmdesátých a devadesátých let zastihl na prahu puberty. Myslím, že to byl neopakovatelný čas a v Pláňatech jsem zkoumala, jak se dotkl života obyčejné rodiny. Zajímalo mě, jak nejen hlavní postava Pavlína, ale i její rodiče a blízcí vpluli do nových časů, které jim přinesly velká očekávání, ale také způsobily tvrdý náraz a připravily je o řadu iluzí. Především o tu, že vnější změna může vyřešit jejich osobní problémy a odstranit vzájemné neshody. A zatímco se rodina topí ve svých každodenních, zdánlivě banálních starostech, Pavlína z ní usilovně hledá cestu ven.“ – Petra Dvořáková, autorka Pláňat.

Sdílet 0

Nakladatel
OneHotBook
datum vydání
25.10.2023
Vazba
mp3
jazyk
čeština
Délka
09:54:40
  • Jiří Klimeš Jiří Klimeš

    Na počátku byla zajímavá kniha, nad jejímž názvem jsem si lámal hlavu. Vtipné na tom celém je fakt, že i po přečtení nepřicházel onen heuréka moment, kdepak, klíčový okamžik přišel až teď, v tuto chvíli, kdy píši tento úvod, tomu konečně začínám rozumět. Došlo mi totiž, že i já sám patřím mezi pláňata. Autorka mi vyslala zprávu, já ji přijal a ztotožnil se s jejím významem. S velkou pokorou, ti za to poznání děkuji, Petro.

    Celá recenze

Hodnocení a recenze čtenářů Nápověda

4.6 z 5 12 hodnocení čtenářů

5 hvězdiček 4 hvězdičky 3 hvězdičky 2 hvězdičky 1 hvezdička

Přidejte své hodnocení produktu

Hodnocení našich knihkupců: 4.3 z 5

  • 5 z 5 hvězdiček Petra Bencová registrovaný uživatel

    Psychologické drama, popisující život obyčejné rodiny od roku 1985 do roku 1995. Příběh je popisován z pohledu tří postav - nejmladší dcerky Pavlíny, matky Aleny a otce Jiřího. Společně s nimi žije ještě dcera Jana a Aleniny rodiče. Autorka zde řeší především nefunkčnost rodiny. Na jedné straně máme psychicky labilní matku a na straně druhé otce alkoholika. To vše přispívá k častým rozporům, které odnáší především jejich dcery. Kniha opravdu nepřináší lehké čtení, ale otevírá pohled na zajímavá témata.

    Kniha, Host, 2023, 9788027517619

  • 5 z 5 hvězdiček Jana Necidová registrovaný uživatel

    Od Peti jsem četla skoro všechny knížky a tato byla jedna TOP 3 nejlepších :). Jsi skvělá.

    Kniha, Host, 2023, 9788027517619

  • 5 z 5 hvězdiček Aneta Korandová registrovaný uživatel

    Petra Dvořáková, to je spisovatelka, která umí věci nazvat pravými jmény, přečteno jedním dechem, jako vždy se dotýká citlivých témat a dokáže je správně uchopit, tak že člověk splývá s knihou, dějem... Je zkrátka autentická. Námět se odehrává v 80 a 90 letech v jedné rodině..Kniha se mi moc líbila.

    Kniha, Host, 2023, 9788027517619

  • 5 z 5 hvězdiček Jana Karmazínová registrovaný uživatel Zakoupil produkt

    Krásně napsáno! Příběh jedné vesnické rodiny, 2 dcery, věčně nervózní matka, opilý otec, hodná babička... Vřele doporučuji!

    Kniha, Host, 2023, 9788027517619

  • 5 z 5 hvězdiček Kateřina Michalcová registrovaný uživatel

    Při čtení této kníżky jsem si čím dál tím víc uvědomovala, že jsem vděčná své matce, jaké dětsví a dospívání jsem prožila. Jsem stejná generace, jako jedna z hlavních postav (Pavlína) a když se zamyslím, podobných rodin, jako byla zrovna ta její bylo okolo mne spousta.

    Kniha, Host, 2023, 9788027517619

Vývoj ceny

Vývoj ceny Nápověda

Získejte přehled o vývoji ceny za posledních 60 dní.

Maloobchodní cena Minimální prodejní cena: 379 Kč Nápověda
Další knihy autora

Další knihy autora

Všechny knihy autora

Všechny knihy autora