Štěpán Javůrek*Ústí nad Labem, 1987

Nakonec vždycky všechno dobře dopadne. A když ne, tak to ještě není konec.

Český autor Štěpán Javůrek pochází z Ústí nad Labem. Později, po studiích, ho život zanesl pod Krušné hory nedaleko Karlových Varů do obce Chodov, kde s rodinou a svým psem žije, pracuje a tvoří dodnes. Tento kraj, a Krušné hory zejména, se pro něj stal srdeční záležitostí, a to se také odráží v jeho díle.

Pracuji ve strojírenství, psaní je pro mě zábava. Od svých knih jsem neměl a nemám žádná očekávání.

Poznávání historie Krušných hor, cestování a turistika, jsou jeho koníčkem, stejně jako psaní. Z této kombinace vznikl v roce 2020 jeho první román Chaloupky. Nápad se zrodil úplnou náhodou, když byl Štěpán Javůrek na výletě s přáteli a krajinu zaniklých Chaloupek na březích říčky Rolavy v horách objevil. Příběh vypráví o dvou chlapcích z českého vnitrozemí, kteří se díky okolnostem po vzniku Československa dostanou do sudetského pohraničí. Popisuje jejich životy, osudy, sousedské vztahy, lidskou zlobu, ale i různé podoby lásky a přátelství.

Pravdivé jsou historické kulisy. Snažil jsem se držet našich i světových událostí, které šly v době děje knihy kolem. Pravdivá jsou i některá příjmení. Chtěl jsem alespoň symbolicky vrátit některé lidi do Chaloupek, a tak jsem si v archivech našel jména některých obyvatel a použil je.

Hned o rok později napsal Štěpán Javůrek další svůj román Nebe nad Perninkem. Tento příběh se odehrává v současnosti a vypráví o mimořádně talentovaném lékaři, který ale celý život bojuje se závislostí na alkoholu. Přijde o prestižní místo na pražské klinice, přesune se do okresní nemocnice, a když propije i tuhle šanci, skončí jako obvodní lékař v Perninku, obci v Krušnohoří. Zde, uprostřed přírody, v místech, kde lidé musí žít ve vzájemné pospolitosti, konečně nalezne nejen domov, ale i lásku.

Musím přiznat, že mě knížka Nebe nad Perninkem velmi zasáhla. Abych se do hlavní postavy vžil a přiblížil jejím pocitům, hodně jsem se do příběhu ponořil a chvílemi mi z toho nebylo dobře. Když jsem ji dopsal, dal jsem si chvíli pauzu a pak napsal v podstatě veselohru.

Třetí román, kterým se Štěpán Javůrek českým čtenářům představuje, je Sudetský dům z roku 2022. Děj autor tentokrát zasadil do roku 1945, kdy mnoho českých rodin zamířilo do Sudet, aby zde zabraly domy po Němcích. Stejně jako rodina Smolíkova. Netuší však, že jejich dům dosud obývá německá rodina, která na odsun teprve čeká. Oběma rodinám tedy nezbývá než žít určitý čas žít ve společné domácnosti, což na obou stranách vyvolá staré, válkou způsobené křivdy a rány.

Když se potřebuji schovat, běžím do hor.

Máte-li rádi historické romány a zajímají-li vás lidské osudy, odehrávající se v pohnutých dobách sudetského pohraničí v protikladně klidné a mírumilovné krajině hor, pak jsou příběhy Štěpána Javůrka přesně pro vás.

Seřadit:

Co hledáte?

  • Zajímá vás

    • + Ukázat více
    • Ukázat méně

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Série

  • Jazyk

    Hodnocení

    Knihy autora

    Seřadit:

    Co hledáte?

  • Zajímá vás

    • + Ukázat více
    • Ukázat méně

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Série

  • Jazyk

    Hodnocení