Kniha ( pevná vazba )

Žijme lagom - Inspirujte se švédským životním stylem

Při zaslání zboží balíčkem

K nákupu nad 9 Kč dárek zdarma v hodnotě 329 Kč

Žijme lagom - Inspirujte se švédským životním stylem

E-shopové listy

Při zaslání zboží balíčkem

K nákupu nad 99 Kč dárek zdarma v hodnotě 19 Kč

E-shopové listy

O chybách v lidském úsudku Kdykoli se procesům naší mysli začne věnovat Daniel Kahneman, psycholog a nositel Nobelovy ceny za poznatky o kognitivním zkreslení, nedopadá to pro nás vůbec dobře! Tentokrát zkoumal příčiny vysoké variability profesionálních úsudků – soudců, lékařů, úředníků, učitelů a dalších – tam, kde by měly být shodné. A objevil… Přejít na celý popis

Zobrazit více variant (+2)

James Lovegrove: Sherlock Holmes a Shadwellské stíny Sherlock Holmes vyšetřuje zvláštní sérii úmrtí. Nalezené oběti vypadají jako by zemřely hladem, přitom však byly spatřeny živé a zdravé několik dní předtím... Více informací

K tomuto produktu zákazníci kupují

Popis

O chybách v lidském úsudku

Kdykoli se procesům naší mysli začne věnovat Daniel Kahneman, psycholog a nositel Nobelovy ceny za poznatky o kognitivním zkreslení, nedopadá to pro nás vůbec dobře! Tentokrát zkoumal příčiny vysoké variability profesionálních úsudků – soudců, lékařů, úředníků, učitelů a dalších – tam, kde by měly být shodné. A objevil šum, tedy vliv nepředvídatelných náhodných chyb, který je ve svém důsledku stejně závažný jako dopad biasů. Jen se hůř měří a je obtížnější si ho uvědomit, takže ho radikálně podceňujeme.

Kahneman a jeho kolegové analyzovali stovky studií týkajících se rozhodování a ve svém společném díle vás přesvědčí o překvapivé míře lidské omylnosti. Dokonce i model nás samých činí přesnější úsudky než my! Nevytýkejme si to – vyplývá to už z přirozenosti kauzálního myšlení a složitosti světa. Ignorovat protiopatření by ale byla velká chyba.

V knize vám hvězdný tým autorů vysvětlí příčiny šumu a jeho kategorie, naučí vás odlišovat šum od zkreslení a měřit jeho vliv. A především vám poradí, jak s těmito zjištěními naložit v praxi. Pro lepší, spravedlivější, méně zašuměný svět.

„Ti, kdo poznatky z knihy uplatní, budou přijímat humánnější a spravedlivější rozhodnutí, zachrání životy a zabrání tomu, aby čas, peníze a talenty přicházely nazmar.“ — The Washington Post

V knize se mimo jiné dozvíte:

  • Kdekoli existuje úsudek, tam existuje i šum, a to ve větším rozsahu, než byste čekali.
  • Šum uvidíme pouze tehdy, když se na svět podíváme statistickým pohledem.
  • Jak nálada, stres a únava ovlivňují situační šum, tedy variabilitu vašeho intrapersonálního rozhodování.
  • Že i malý sociální vliv dokáže podkopat jindy funkční „moudrost davu“.
  • Jak zohlednit mámení „údolí normálnosti“ a lákavost emoční odměny.
  • Co je střední kvadratická chyba a proč ji počítat s mocninami chyb.
  • Jak provést audit šumu a zlepšit si úsudek pomocí šesti pravidel rozhodovací hygieny.

O autorech:

Daniel Kahneman je emeritním profesorem psychologie a veřejných záležitostí na Princetonské univerzitě. V roce 2002 obdržel Nobelovu cenu za ekonomii a v roce 2013 Prezidentskou medaili svobody. Je autorem světového bestselleru Myšlení, rychlé a pomalé.

Olivier Sibony působí jako profesor strategií na mezinároční obchodní škole HEC v Paříži a lektor na Said Business School Oxfordské univerzity. Napsal knihu Chystáte se udělat strašnou chybu!

Cass R. Sunstein je profesorem práva na Harvardské univerzitě, kde založil a řídí Program behaviorální ekonomie a veřejné politiky. Publikoval mnoho odborných článků a knih včetně Nudge (Šťouch) (spoluautor Richard H. Thaler).

Sdílet 0

Nakladatel
Jan Melvil publishing
datum vydání
16.11.2021
ean
9788075551481
Počet stran
408
jazyk
čeština
Vazba
pevná vazba
isbn
978-80-7555-148-1

Hodnocení a recenze čtenářů Nápověda

5.0 z 5 2 hodnocení čtenářů

5 hvězdiček 4 hvězdičky 3 hvězdičky 2 hvězdičky 1 hvezdička

Přidejte své hodnocení knihy

Hodnocení našich knihkupců: 0.0 z 5

Vývoj ceny

Vývoj ceny Nápověda

Získejte přehled o vývoji ceny za posledních 60 dní.

Maloobchodní cena Minimální prodejní cena: 569 Kč Nápověda
Další knihy autora

Další knihy autora

Všechny knihy autora

Všechny knihy autora