Daniel Kahneman

Daniel Kahneman*Tel Aviv, Izrael, 1934

Daniel Kahneman byl izraelsko-americký psycholog, spoluautor prospektové teorie v ekonomii, za niž obdržel Nobelovu cenu, a jeden ze zakladatelů behaviorální ekonomie. Byl profesorem psychologie na Princetonu a také autorem ekonomické knihy Myšlení: rychlé a pomalé (2012). Tato práce se dokonce staví na úroveň Freudova Výkladu snů.

Narodil se v Tel Avivu krátce před vypuknutím druhé světové války, samotné období okupace strávil s rodiči v Paříži ve Francii, kde se skrývali až do roku 1946. Absolvoval bakalářská studia psychologie a matematiky na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě v roce 1954, kde následně působil jako profesor psychologie v šedesátých a sedmdesátých letech. Rozhodl se nastoupit do vojenské služby, kde jakožto poručík a psycholog izraelské armády vybíral kandidáty do důstojnické školy a testoval je. Jeho metody používá izraelská armáda doposud.

Doktorát z psychologie získal roku 1961 na univerzitě v Berkeley v Kalifornii. V osmdesátých letech působil jako profesor na University of British Columbia, krátce také v Berkeley, až nakonec zamířil na Princeton, kde působil jako profesor psychologie a veřejných záležitostí až do své smrti.

V roce 2002 získal Nobelovu cenu za přínos ekonomii svou tzv. prospektovou teorií, vyvinutou společně s kolegou Amosem Tverskym (+ 1996). Tou Kahneman aplikoval psychologické poznatky do ekonomie; zaměřil se na lidský úsudek, a především rozhodování v nejistotě, které popírá racionalitu. Řadí se mezi zakladatele tzv. behaviorální ekonomie. Rovněž je zakládajícím partnerem TGG Group, obchodní a filantropické společnosti.

Roku 2011 byl časopisem Foreign Policy jmenován na seznam nejlepších globálních myslitelů. Téhož roku vydává svou publikaci o Myšlení, která shrnuje jeho dosavadní výzkumy a brzy roste v bestseller. Roku 2015 byl magazínem The Economist uveden jako sedmý nejvlivnější ekonom na světě.

Ve své monografii představuje dva různé systémy rozhodování – rychlý intuitivní, emocionální a pomalý váhavý, logický. Tento průvodce nás zavede do tajných zákoutí mysli a radí nám, v jakých situacích se spoléhat, či raději nespoléhat na svou intuici. Čtivým způsobem popisuje, jak vznikají naše rozhodnutí v každodenním životě, a zejména jak se vyvarovat chyb a žít inteligentněji.

Byl ženatý s kognitivní psycholožkou a členkou Královské společnosti Anne Treismanovou, která bohužel zemřela roku 2018. Daniel Kahneman zemřel 27.03.2024.

Seřadit:

Co hledáte?

  • Zajímá vás

    • + Ukázat více
    • Ukázat méně

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Jazyk

    Hodnocení

    Knihy autora

    Seřadit:

    Co hledáte?

  • Zajímá vás

    • + Ukázat více
    • Ukázat méně

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Jazyk

    Hodnocení