Příběh mateřídoušky E-kniha

E-kniha

  • Ihned ke stažení

Když se Anně začne hroutit manželství, odjede s tříletým synem ke své matce a při průzkumu chaloupky po předcích najde pytlík s mateřídouškou. Díky ní se dostává k událostem první poloviny dvacátého století, vyhroceným vztahům mezi Čechy a Poláky i velké lásce, které stála v cestě řada překážek. Zatímco Anna poznává osud vlastní rodiny a historii… Přejít na celý popis

Šikmý kostel 3 Dlouho očekávaná literární senzace JIŽ V PRODEJI! Více informací

K tomuto produktu zákazníci kupují

Popis

Když se Anně začne hroutit manželství, odjede s tříletým synem ke své matce a při průzkumu chaloupky po předcích najde pytlík s mateřídouškou. Díky ní se dostává k událostem první poloviny dvacátého století, vyhroceným vztahům mezi Čechy a Poláky i velké lásce, které stála v cestě řada překážek. Zatímco Anna poznává osud vlastní rodiny a historii Jablunkovska, příběh její prababičky Věry vypráví o zdejších poměrech a pokrokových myšlenkách, pro něž neměli sousedé v těžké době pochopení.

Sdílet 0

Nakladatel
MOTTO
jazyk
čeština
Počet stran
272
datum vydání
1.01.2024

Hodnocení a recenze čtenářů Nápověda

4.8 z 5 9 hodnocení čtenářů

5 hvězdiček 4 hvězdičky 3 hvězdičky 2 hvězdičky 1 hvezdička

Přidejte své hodnocení produktu

Hodnocení našich knihkupců: 0.0 z 5

  • 5 z 5 hvězdiček Ludmila Trčková registrovaný uživatel Zakoupil produkt

    Nádherný příběh ❤️

    Kniha, MOTTO, 2024, 9788026726104

  • 5 z 5 hvězdiček Jana Šamšová registrovaný uživatel

    Miriam mě opět dostala svým příběhem. Je neuvěřitelné, s jakou něhou, láskou a empatií dokáže psát a do příběhu dostat i tolik informací. Spoustu z nich jsem vůbec nevěděla. Válka nepřinesla nic dobrého, a to nejen lidem v pohraničí. Příběh za mě šlape na paty Příběhu slunečnice, která zůstává za mě TOP. Líbily se mi obě dějové linky a vzpomněla jsem si, jak jsem na louce jako malá vila věnečky z této nádherně voňavé bylinky. Velkým plusem je i bonusová kapitola a videa, která nás obci Horní Lomná, kde se příběhy odehrávají, provedou.

    Kniha, MOTTO, 2024, 9788026726104

  • 5 z 5 hvězdiček Kristýna Kočová registrovaný uživatel

    Normálně se nejčastěji pohybuji okolo romantiky a erotiky, ale občas stojí za to udělat lehkou změnu a já moc děkuju mojí úžasné kamarádce, že mi Mateřídoušku poslala. Nepřestává mě udivovat, jak šikovné tu v Česku máme autory. Tohle byla má první zkušenost s autorkou a zároveň i první "návštěva" Lomné. Ačkoliv Akvamarín se zde prý odehrává také. Bylo zajímavé sledovat historii obce, ačkoliv jsem ji do té doby vůbec neznala. Takové věci mě docela baví, jelikož v místě, kde žiju já, máme například několik zaniklých obcí. A také mě zajímalo jak tu žili lidé dřív. Teď však zpět k Mateřídoušce. Co si budeme, Anička (a tak trochu v jednu dobu i Mirek) mi kus příběhu lezla na nervy, ale o to lépe byl na konci znát její vývoj, takže už jen za to plus. Osobně mě víc zasáhla linka z minulosti s Věrou, kterou jsem si opravdu užívala. Navíc jsem se díky ní dozvěděla spoustu nových informací, jež by se ke mně pravděpodobně jinak nedostaly. A musím uznat, že mě to bavilo. Nevěděla jsem, že to dřív bylo někde mezi Poláky a Čechy takové. Jak těžké tehdy bylo děti učit v českých školách a natož ještě učitelkou - ženou! Ke konci už jsem neměla daleko k slzám. Bála jsem se, jak příběh Věry a její rodiny dopadne. Dobře či špatně? Jelikož v té době končila i 2 sv. v., mohlo to dopadnout opravdu jakkoliv. Já vám víc neřeknu, abyste si to mohli zjistit sami. Na závěr patří díky i autorce, protože nám touhle cestou zprostředkovává historii tak, že vás to bude bavit, budete chtít vědět víc. Je to mnohem lepší než nějaký suchý výklad ve škole. Jsem ráda, že v dnešní době už se tu máme úplně jinak. Určitě se podívám po Slunečnici a Akvamarínu, ale pokud autorka napíše další knihu, ať už z Lomné či odjinud, tak si ráda přečtu i tu.

    Kniha, MOTTO, 2024, 9788026726104

  • 5 z 5 hvězdiček Kristýna Kaderová registrovaný uživatel

    Stejně jako v případě předchozích knih jsem se okamžitě začetla. Autorka skvěle vyvážila a propojila obě dějové linie a nechyběl ani dostatek popisů. Příběh mateřídoušky je krásná kniha, ve které se dva příběhy, jeden z minulosti a druhý ze současnosti, pojí v jeden celek. Současná dějová linie se zabývá manželskými problémy, ale také především tím, jak skloubit roli matky s rolí ženy. Tato témata autorka skvěle zpracovala, skvěle se jí podařilo vystihnout boj, který vřel uvnitř hlavní hrdinky a znázornit emoce, který jí, a nejen jí, zmítaly. Dějová linka zabývající se minulostí byla také krásně zpracovaná a nechybělo v ní plno zajímavých věcí z historie, o kterých jsem neměla nejmenší tušení. Jen mě mrzí, že v některých scénách autorka nešla úplně chronologicky a jiné shrnula, čímž byla daná část ochuzena o emotivnost, kterou byl zbytek příběhu nasáklý. Tyto dvě dějové linky jsou vlastně propojené magickým prvkem (dal by se však i vysvětlit), což se mi moc líbí. Stejně jako celá atmosféra tajemna a záhada, jejíž rozuzlení mě na konci příjemně překvapilo a lehké propojení mezi Příběhem mateřídoušky a Příběhem akvamarínu. Postavy jsou krásně popsané a mnohovrstvé. Každá z nich je zajímavá a v průběhu příběhu postupně ukazují některé své skryté stránky nebo prochází vývojem, který je zcela adekvátní tomu, co prožily. Příběh mateřídoušky tak můžu určitě doporučit. Ačkoli je mému srdci stále bližší autorčina předchozí kniha Příběh akvamarínu, tak tenhle příběh je z hlediska provedení ještě o trochu lepší.

    E-kniha, MOTTO, 2024,

  • 5 z 5 hvězdiček Miroslava Kolářová registrovaný uživatel

    Krásnou neděli s datumem 3.3. všem #zavislakum. Když se mi poprvé dostaly do rukou knihy této autorky, byla jsem nadšená jejich obálkou. Pak, když jsem začala číst... Tak tahle autorka mi prirostla k ❤️. Proto vám zde dávám recenzi na její novinku, která se fakt povedla. 🪻🪻🪻🪻PŘÍBĚH MATEŘÍDOUŠKY 🪻🪻🪻 autorka Miriam Blahová @Nakladatelství Motto 267 stran 🪻Srdce ryvny příběh o ženě, která řeší své city, nedorozumění, lásku a spor v manželstvím. 🪻Je napsán zase tak čtivým a poutavým stylem, že si tuto knihu musí snad každý oblíbit. 🪻Anička odchází se svým 3 letym synkem, jehož komentáře na různé věci a události mi prirostly k srdíčku, ke své mamince do Lomne. Tam si chce vše srovnat v hlavě. 🪻Když se ale ocitne v domě své babičky, nachází zde za mne kouzelný pytlicek MATERIDOUSKY. 🪻A jeho omamna vůně jí zavede tam, jde by to ona sama ani nečekala a objevuje tajemství, lásku a překážky svých předků... Dozvídá se mnoho věcí, které se udály od roku 1923 v její rodině a co vše museli její příbuzní pro své štěstí obětovat... 🪻Jak vše dopadne a dojde k usmíření v jejím vztahu??? 🪻Krásně vykreslene postavy od autorky, jejich povahy a proč jsou takovými, jací jsou. 🪻Laskavost, dobrosrdečnost, skromnost lidí na hranicích s Polskem, ale také nevraživost žárlivost , vše nám tato kniha nabízí. 🪻A ten bonus na konci jak už bylo zmíněno, kde můžete pomocí kódu putovat po krajině, ve které se tento příběh odehrává 🪻A to, že byly vlastně podmětem skutečné události, podtrhuje tuto autorcinu schopnost psát tak skvěle ještě víc. 🪻Moc děkuji za tuto krásnou knihu a všem doporučuji si ji přečíst. ❤️❤️ 🪻SKVĚLÁ KNIHA, KTERÁ SI ZASLOUŽÍ CO NEJVÍC ČTENÁŘŮ A OCENĚNÍ!!! 🪻Dávám 5⭐⭐⭐⭐⭐z5 A těším se na další knihy ❤️❤️❤️ Více o mých přečtenych knihách na mém IG https://www.instagram.com/traceybeegee?igsh=MTFjNDZxZjQ5Y25uZw==

    Kniha, MOTTO, 2024, 9788026726104

  • 5 z 5 hvězdiček Veru.eno_books Uživatel aplikace KDčko

    Autorka dokázala skvěle vystihnout psychologii postav. Přesně jsem chápala, co Anička s Mirkem řeší, jak je s příchodem dítěte snadné zapomenout na sebe, na své koníčky nebo na sebe navzájem. Jsem si jistá, že v jejich starostech dost možná poznáte buď sami sebe nebo alespoň někoho ze svého okolí. Zároveň vše tak hezky popsala, že chvílema jsem kroutila hlavou nad Mirkem a pak si zase rvala vlasy z chování Aničky, nicméně oběma jsem ve výsledku rozuměla. Linie z minulosti se odehrává v první polovině 20. století a je sice smyšlená, nicméně, jak už jsme u autorky zvyklí, je pečlivě vystavěná na reálných událostech a inspirována skutečnými postavami. Díky tomu jsem se dokázala vžít do problémů, které zde lidé před téměř sto lety řešili. V této lince sledujeme osudy Aniččiny prababičky Věry, která byla na svou dobu hodně pokroková a na ženu velmi odvážná a ambiciózní, což se ale bohužel tenkrát úplně neslušelo a zažila si kvůli tomu svoje.

    Kniha, MOTTO, 2024, 9788026726104

  • 4 z 5 hvězdiček Eva Francová registrovaný uživatel

    Jelikož se Anna nepohodla s manželem, vydává se i s malým synem ke své matce, která bydlí v Horní Lomné. Zdědila tu i chalupu po své babičce, a právě tam najde malý pytlík se sušenou mateřídouškou. Díky ní se dostává k historii malé obce, ale hlavně se dozvídá více o své prababičce Věře. Od autorky jsem si vždycky chtěla něco přečíst, ale zatím to nedopadlo. Až konečně Příběh mateřídoušky mě natolik nalákal, že jsem si knihu vybrala ke čtení. Už jen samotná obálka je velmi lákavá a jelikož miluji vše kolem bylinek, tak má volba byla o to jasnější. Hned první stránky s prologem mě zaujaly natolik, že jsem se začetla a pak už jsem knihu nepustila z rukou, dokud jsem nebyla na konci (a to jsem původně chtěla do knihy jen nakouknout). V příběhu se dozvíme spousty důležitých historických momentů z obce Horní Lomné i jejího okolí. Nelehké česko-polské soužití, které způsobilo nejednu šarvátku. Prožijeme zde období první i druhé světové války. Dozvíme se o školství, kdo mohl učit, jaké byly školy i jak je děti navštěvovaly. Je tu skvěle ukázáno postavení žen v tehdejší společnosti, kdy to rozhodně neměly jednoduché, ale díky odhodlání a silné vůli zvládly to, čemu se chtěly věnovat i přes nesouhlasné pohledy mužů. Jsou tu ukázána silná rodinná pouta i síla mateřství, které dělá z ženy bojovnici a donutí ji udělat vše pro to, aby své děti ochránila. Moc se mi v knize líbila právě ta historická linka, je z ní znát, jakou si autorka dala práci, aby zjistila všechna důležitá fakta, která do knihy skvěle zakomponovala. Je to silný příběh, plný emocí, nejednou se mi tlačily slzy do očí a já prožívala Věřin i Annin příběh společně s nimi. Oproti tomu v lince ze současnosti jsem měla problém s hlavní hrdinkou, jejíž některé názory mi úplně neseděly a díky tomu mi její chování často vadilo. Beru to však, že to autorka pojala jako romantický prvek v knize a když vezmu celý příběh jako celek, tak se mi líbil. Na konci knihy zjistíte, jak snadno od autorky získáte bonusové materiály, které jsou zajímavé a po dočtení knihy jsou příjemnou tečkou za celým příběhem. Uvařte si bylinkový čaj a nechte se unést vůní mateřídoušky do míst, kam byste se jinak nepodívali…

    Kniha, MOTTO, 2024, 9788026726104

Vývoj ceny

Vývoj ceny Nápověda

Získejte přehled o vývoji ceny za posledních 60 dní.

Maloobchodní cena Minimální prodejní cena: 269 Kč Nápověda
Další knihy autora

Další knihy autora

Všechny knihy autora

Všechny knihy autora