Cukrovarnictví do roku 1938 a agrární strana František Čapka, Lubomír Slezák

Cukrovarnictví do roku 1938 a agrární strana - František Čapka, Lubomír Slezák

Cukrovarnictví do roku 1938 a agrární strana

František Čapka, Lubomír Slezák

Četl(a) jsem
Chci přečíst

Kniha ( měkká vazba )

  • Produkt momentálně není skladem.
    Až ho naskladníme, pošleme Vám upozornění

Mám zájem

Předpokládaná cena
290 Kč s DPH

E-shopové listy

K nákupu nad 199 Kč dárek zdarma v hodnotě 19 Kč

E-shopové listy

Monografie si klade za cíl vytvořit ucelený a přehledný obraz vývoje cukrovarnictví od jeho počátků do konce první republiky (1938), přičemž se specializuje na oblast Moravy a Slezska. Práce je rozdělena do dvou základních kapitol. První se zabývá obdobím od konce 20. let 19. století do konce první světové války (1918). Byla to léta hledání,… Přejít na celý popis

knihkupcův výběr pro děti Naši knihkupci vybrali to nejsladší, nejzábavnější a nejužitečnější čtení pro děti! Ceny začínají na 99 Kč Více informací

Popis

Monografie si klade za cíl vytvořit ucelený a přehledný obraz vývoje cukrovarnictví od jeho počátků do konce první republiky (1938), přičemž se specializuje na oblast Moravy a Slezska. Práce je rozdělena do dvou základních kapitol. První se zabývá obdobím od konce 20. let 19. století do konce první světové války (1918). Byla to léta hledání, pokusů, prvních úspěchů, ale i mnoha ekonomických a technologických propadů. První provozy byly vesměs malé a měly manufakturní charakter, byly zakládány příslušníky šlechtických velkostatků. Postupně mezi ně pronikali zástupci měšťanských a obchodních či finančních vrstev. Od konce 60. let vznikaly i rolnické cukrovary. Postupně se stávalo cukrovarnictví v českých zemích i významným vývozním artiklem. Začalo propojování cukrovarnictví na finanční kruhy v monarchii. Na stranu pěstitelů cukrové řepy se stále více stavěla agrární strana. Vrchol cukrovarnictví přišel v letech první republiky, což sleduje druhá kapitola. V těchto letech cukrovary na Moravě a ve Slezsku reprezentují zejména dvě seskupení - na střední a severní Moravě to bylo sdružení kolem Jana Vacy, na jižní Moravě pak cukrovarnický koncern Viktora Stoupala, který představoval příklad pronikání agrárního kapitálu do cukrovarnictví na Moravě. České a moravskoslezské cukrovarnictví prošlo mezi dvěma světovými válkami obdobím velkého rozkvětu, třebaže konjunktura netrvala dlouho. Vydáno ve spolupráci s Masarykovou univerzitou.

Sdílet 0

Nakladatel
CERM
datum vydání
5.4.2012
isbn
978-80-210-5717-3
ean
9788021057173
Jazyk
čeština
Počet stran
286
Vazba
měkká vazba

Bestseller v knihy Dobrovský

82085. v e-shopu | 69470. minulý týden

2756. v Historie a military | 2175. minulý týden

Hodnocení čtenářů

0.0 z 5 0 hodnocení čtenářů

5 hvězdiček 4 hvězdičky 3 hvězdičky 2 hvězdičky 1 hvezdička

Přidejte své hodnocení knihy

Nic moc 1 2 3 4 Perfektní 5

Další knihy autora

Další knihy autora

Všechny knihy autora

Všechny knihy autora