Doba chemlonová E-kniha

E-kniha

  • Ihned ke stažení

Dětství v socialistickém Československu bylo krásné — asi jako každé dětství. Jen nebýt té normalizace…  Staré Brno, přelom šedesátých a sedmdesátých let. Ve společnosti jsou stále znát poválečné šrámy, oficiálně se normalizují poměry a tuží se vítězství socialismu. Rodiny si při všeobecném nedostatku musejí nějak poradit… Přejít na celý popis

Rebecca Yarros: Čtvrté křídlo Spalující napětí, nelítostní draci a jejich jezdci! Romantická fantasy, která uchvátila svět, je konečně tady! Více informací

K tomuto produktu zákazníci kupují

Popis

Dětství v socialistickém Československu bylo krásné — asi jako každé dětství. Jen nebýt té normalizace… 

Staré Brno, přelom šedesátých a sedmdesátých let. Ve společnosti jsou stále znát poválečné šrámy, oficiálně se normalizují poměry a tuží se vítězství socialismu. Rodiny si při všeobecném nedostatku musejí nějak poradit, ať už jde o bydlení, spotřební zboží, nebo dovolenou v zahraničí. Jedním z mála způsobů, jak tohle každodenní pinožení zvládnout, je brát všechno s humorem. Nebo alespoň s dětskou zvědavostí a naivitou. Novinář Jaromír Marek se ve vzpomínkové knize Doba chemlonová vrací k neuvěřitelným historkám a zážitkům své poněkud ztřeštěné rodiny a s láskou a vtipem vzpomíná na dětství a dospívání v husákovském Brně. Má se však na pozoru, aby se nechytil do známé pasti a nezaměnil vlastní sentiment za sympatie k dobové realitě.

 

–––

Jaromír Marek napsal podivuhodný hybrid. Nejenže se tu míchají vzpomínky na vlastní rodinu s historickým komentářem, ale jeho kniha je rovněž ukázkově ironická. Hořký smích zaručen. 

 

 

Na přidělení státního bytu jsme nárok neměli, nezbylo nám tedy nic jiného než se o bydlení postarat sami: vstoupit do bytového družstva, spořit, čekat a v pravý čas začít stavět. Protože rozvinutá socialistická společnost trpěla nedostatkem pracovních sil, veškerá státní energie byla zaměřena na výstavbu továren a těžkého průmyslu vůbec, na stavbu bytových domů už lidé nezbývali. Budoucí partaje si tak musely postavit dům samy. Říkalo se tomu „stavba svépomocí“. Po zaměstnání a ve volném čase tak cihlu k cihle svorně skládali zemědělci, dělníci i pracující inteligence. U míchačky si byli všichni rovni. 
— ukázka z knihy 

 

Sdílet 0

Nakladatel
Host
Počet stran
199
datum vydání
1.01.2023

Hodnocení a recenze čtenářů Nápověda

5.0 z 5 1 hodnocení čtenářů

5 hvězdiček 4 hvězdičky 3 hvězdičky 2 hvězdičky 1 hvezdička

Přidejte své hodnocení produktu

  • 5 z 5 hvězdiček Michaela Nová registrovaný uživatel Zakoupil produkt

    Vtipná a čtivá knížka, určitě stojí za přečtení

    Kniha, Host, 2023, 9788027514502

Vývoj ceny

Vývoj ceny Nápověda

Získejte přehled o vývoji ceny za posledních 60 dní.

Maloobchodní cena Minimální prodejní cena: 199 Kč Nápověda
Další knihy autora