Listopád E-kniha

E-kniha

  • Ihned ke stažení

Ptali jste se někdy sami sebe, jaký by byl váš život, kdyby v listopadu 1989 dopadlo všechno jinak? Jaké by byly naše osudy, kdyby komunismus neskončil a my zůstali za železnou oponou oddělující nás od světa i jeden od druhého? Jedna z nejúspěšnějších českých spisovatelek Alena Mornštajnová opět překvapuje. Její nový román je dramatickým příběhem… Přejít na celý popis

Jarní BLACK FRIDAY se slevami až 90 % Slevy až 90 % na tisíce produktů! Právě teď na našem e-shopu. Více informací

K tomuto produktu zákazníci kupují

Popis

Ptali jste se někdy sami sebe, jaký by byl váš život, kdyby v listopadu 1989 dopadlo všechno jinak? Jaké by byly naše osudy, kdyby komunismus neskončil a my zůstali za železnou oponou oddělující nás od světa i jeden od druhého?

Jedna z nejúspěšnějších českých spisovatelek Alena Mornštajnová opět překvapuje. Její nový román je dramatickým příběhem obyčejné rodiny, kterou velké dějiny jedné listopadové noci rozdělí a postaví proti sobě. Sledujeme příběh Marie Hajné, která je kvůli účasti na demonstracích zatčena a odsouzena ke dvaceti letům vězení. Ví, že už nejspíš nikdy neuvidí vyrůstat své děti, a při životě ji udržují jen dopisy. A taky naděje, že se nakonec přece jen shledají.

Vedle toho se odvíjí příběh dívenky Magdaleny, která je odebrána rodičům a umístěna do „ozdravovny“, v níž se vychovávají nové komunistické kádry. Jejich osudy se jednoho dne protnou, ale zcela jinak, než si obě představovaly a přály.

–––

Alena Mornštajnová napsala strhující a jímavý příběh, který se v naší zemi naštěstí nestal. V různých podobách se však dodnes odehrává v řadě míst na světě.

Když Maju přivedli do návštěvní místnosti, rodiče už tam byli. […] Seděli proti ní, ruce mačkali v klíně a snažili se potlačit slzy. I jí se chtělo plakat, ale ovládla se, aby neztráceli drahocenné minuty. Měla tolik otázek.

„Víte něco o Joskovi? Co děti?“ Chrlila ze sebe jednu otázku za druhou, ale matka jen vrtěla hlavou s pohledem upřeným na spojené ruce položené v klíně, jako kdyby se bála podívat se jí do očí.

„O Joskovi nemáme žádné zprávy,“ řekl otec. „Jen to, co jsme ti psali.“

Tak to se skrývalo pod začerněnými řádky, blesklo Maje hlavou. „Taky ho zavřeli?“ vyhrkla.

Otec pokrčil rameny. „Snad.“ […]

Polkla a statečně se ptala dál. „A děti? Jak se mají?“

Mlčeli. Nekonečně dlouho.

 — ukázka z knihy

Sdílet 0

Nakladatel
Host
jazyk
čeština
Počet stran
303
datum vydání
1.01.2021
  • Karin Vápeníčková Bílíková Karin Vápeníčková Bílíková

    Jaké by to bylo, kdyby to bylo ještě horší, než známe? Kam by to došlo, kdyby se to nezastavilo včas? A to jsou samy o sobě velice zajímavé otázky, které minimálně stojí za zastavení a věnování své čtenářské pozornosti jedné ze současně nejčtenějších českých autorek, která se odvážně rozhodla je v subjektivním a autentickém pojetí zodpovědět.

    Celá recenze

Hodnocení a recenze čtenářů Nápověda

4.3 z 5 234 hodnocení čtenářů

148× 5 hvězdiček 38× 4 hvězdičky 26× 3 hvězdičky 13× 2 hvězdičky 1 hvezdička

Přidejte své hodnocení produktu

Hodnocení našich knihkupců: 4.0 z 5

  • 1 z 5 hvězdiček Neznámá registrovaný uživatel

    Jsem hodně zklamaná... Nestačí mít jen "jméno" a děsit vizemi... Kniha hodně zaostává za minulými. Jsem zvědavé, jak ji budou hodnotit renomovaní kritici. Já jako čtenářka tedy špatně. Autorsky nevyužitá příležitost.

    Kniha, Host, 2021, 9788027505937

  • 5 z 5 hvězdiček Alena registrovaný uživatel

    Knížku jsem přečetla jedním dechem - jako ostatně všechny knihy Aleny Mornštejnové. Měli by si ji povinně přečíst všichni, kterým se stýská po starých časech.

    Kniha, Host, 2021, 9788027505937

  • 4 z 5 hvězdiček Eva Francová registrovaný uživatel

    Příběh o tom, jaký by byl asi život, kdyby v listopadu 1989 dopadlo všechno jinak a komunisté zůstali u moci. Příběh Marie, která se kvůli účasti na demonstraci dostane na dlouhá léta do vězení. A příběh Magdaleny, která je umístěna do „ozdravovny“, kde se vychovávají noví komunističtí kádři. Dlouho očekávaná kniha Aleny Mornštajnové je tu. Neváhala jsem ani minutu a hned jsem se dala do čtení. Jak už bývá u autorky zvykem, kniha je neskutečně čtivá, psána s lehkostí. Ponořila jsem se do příběhu a už jsem knihu neodložila, dokud jsem jí nedočetla. V knize je spoustu různých vět, slovních spojení a citátů, které se mi moc líbily a moc jsem si je užívala. Období kolem roku 1989 je zde vylíčeno neskutečně realisticky, takže jsem se vrátila vzpomínkami do té doby. Spoustu věcí jsem si připomněla a oživila. O to horší bylo číst dál, neboť představa, že by se opravdu nepodařilo svrhnutí komunismu, byla velice živá a krutá. Hlavně ve druhé části knihy bylo skvěle vylíčeno, jak by to tu vypadalo, kdyby… A myslím, že je to i varováním toho, abychom neusnuli na vavřínech a svobodu si nenechali vzít. Navíc veškeré zákazy a příkazy, které se objevily v knize, mi připomněly současný život v pandemii, takže další prohloubení depky. Zhruba od třetiny mi kniha připomínala Příběh služebnice, nevím, jestli to je dobře nebo špatně, ale je to tam hodně cítit. Na druhou stranu, asi jakýkoliv příběh, kde vládne diktatura, bude Služebnici připomínat…. Co se týče lidské roviny a hlavních hrdinů, nechytil mě příběh tolik za srdce, jak tomu bývá zvykem. Zvláště Magdalena mi byla hodně nesympatická a u Marie bych uvítala více informací z jejího života. Každopádně emocí, tam bylo dost, ne, že ne Myslím, že hlavně začátek knihy se mi líbil proto, že jsem četla o něčem, co jsem sama zažila. Jsem moc zvědavá na názor mladších čtenářů, kteří již komunismus nepoznali na vlastní kůži. Takže celkově zajímavá kniha, kterou rozhodně doporučuji k přečtení, ale od autorky mému srdci nejbližší zůstává Slepá mapa.

    Kniha, Host, 2021, 9788027505937

  • 3 z 5 hvězdiček Bedriska Chovancova registrovaný uživatel

    Kniha me az desila. Cetla se skvele, jako vsechny autorciny predchozi. Ale tema me zklamalo, oproti predchozim palec dolu. Myslim, ze zaujala spis mlada devcata, mne ano i ne.

    Kniha, Host, 2021, 9788027505937

  • 2 z 5 hvězdiček Eva registrovaný uživatel Zakoupil produkt

    Velká očekávání, dočetla jsem ji, ale vůbec me nenadchla, vzhledem k předchozím knížkám zklamání

    Kniha, Host, 2021, 9788027505937

  • 1 z 5 hvězdiček Vlastina registrovaný uživatel

    Mám od této spisovatelky všechny knihy, na tuto jsem se velmi těšila. O to víc mne mrzí, že ji nemohu hodnotit tak, jako předešlé autorčiny knihy. Velké zklamání, bohužel jsem ji ani nedočetla a vyměnila za jinou knihu.

    Kniha, Host, 2021, 9788027505937

  • 2 z 5 hvězdiček Simona registrovaný uživatel

    Nemohla jsem se dockat vydani nove knihy od pani Mornstajnove, ale byla jsem zklamana. Knihu jsem docetla,ale znovu ji cist uz nebudu. Vsechny jeji knihy miluji, ale tahle se mi proste nelibila. Tesim se na dalsi, snad s lepsim tematem. Ale dekuji za vsechny knihy, ktere jsem od ni cetla. Je to PANI SPISOVATELKA.

    Kniha, Host, 2021, 9788027505937

  • 1 z 5 hvězdiček Chrisss registrovaný uživatel

    Po předchozích skvělých titulech A. Mornštsjnové, jsem nyní byla velmi zklamána. Kniha je napsána jiným stylem, což by samo o sobě nemělo být na škodu. Ale tak důležité téma půdobí jako rychle sespsaná slátanina s povrchními znalostni o severokorejském a čínském režimu, zasazené do Československa na konci osmdesátek. Tentokrát se to opravdu nepovedlo.

    Kniha, Host, 2021, 9788027505937

  • 5 z 5 hvězdiček Aneta registrovaný uživatel

    Kniha je naprosto úžasná. Jsem s ní naprosto mimo. Stále si musím říkat ,že to není skutečnost ,i když některé pasáže byli dnešní době podobné. Byl by to krásný film.

    Kniha, Host, 2021, 9788027505937

  • 2 z 5 hvězdiček Sylva Kavulová registrovaný uživatel Zakoupil produkt

    Zklamání. Všechny předešlé knihy autorky byly vynikající, Hana samozřejmě na prvním místě. Tato kniha mě ale velmi zklamala. Přijde mi, že v tomto tématu autorka tzv. příliš tlačila na pilu. Depresivní čtení, které jsem sice dočetla, ale již se k němu nevrátím.

    Kniha, Host, 2021, 9788027505937

Vývoj ceny

Vývoj ceny Nápověda

Získejte přehled o vývoji ceny za posledních 60 dní.

Maloobchodní cena Minimální prodejní cena: 259 Kč Nápověda
Další knihy autora

Další knihy autora

Všechny knihy autora

Všechny knihy autora