Gott E-kniha

E-kniha

  • Ihned ke stažení

Hvězda, mýty — a skutečnost.  Největší popovou hvězdou v Československu byl Karel Gott — a v jistém smyslu jí v Česku zůstává dodnes. Jeho příběh však není tradičním vyprávěním o hudebním velikánovi. Gottův osud totiž nelze oddělit od dějin zdejší společnosti a politiky. V šedesátých letech se mladý… Přejít na celý popis

Robert Bryndza: Anděl smrti Mrtvý politik i fotbalová hvězda, zmatená Metropolitní policie a stopy vedoucí k sexuální pracovnici. Nový Robert Brynzda je tady! Více informací

K tomuto produktu zákazníci kupují

Popis

Hvězda, mýty — a skutečnost. 

Největší popovou hvězdou v Československu byl Karel Gott — a v jistém smyslu jí v Česku zůstává dodnes. Jeho příběh však není tradičním vyprávěním o hudebním velikánovi. Gottův osud totiž nelze oddělit od dějin zdejší společnosti a politiky. V šedesátých letech se mladý zpěvák stal jednou z tváří kulturního uvolnění, zatímco v těch sedmdesátých souzněl s obdobím cenzury a ztráty historické paměti. Pozdější éra trhu a demokracie pak zacházela s jeho legendou, aniž se ptala na stíny u jejích kořenů. Gottova sláva a jeho hvězdná image jsou přitom vše, jen ne samozřejmé: po celou dobu svého života zůstal Gott vypravěčem a zároveň strážcem vlastního příběhu. A tím pádem i příběhu o Československu, hudebním průmyslu, vyjednávání ve zdejší kultuře, mocenských bojích a síle médií. 

Nezávislý portrét Karla Gotta od hudebního publicisty Pavla Klusáka tento příběh vypráví s důrazem na ověřená, nová a málo známá fakta. Kniha Gott proniká za léta šířené mýty a zaplňuje bílá místa v událostech kolem Las Vegas, „cvičné emigrace“ a Anticharty. Také líčí vývoj tuzemského showbyznysu i společnosti. Osudy Karla Gotta jsou totiž tak trochu historií nás všech. 

Zpočátku svůj repertoár evidentně hledal: a musel si projít různými kruhy nikoli pekla, ale dobových zvyklostí, které se k němu často nehodily. Zpětně je poutavé i zábavné to sledovat. Zpíval taneční písně s ozvěnou padesátých let, Ferdinand Havlík mu složil rock’n’roll, nazpíval celou řadu kovbojských a pseudotrampských písní. Když přišla móda twistu, twistoval; ale zásadní zapeklitost tvořily texty a vyznění. Gott těžko mohl jít proti tehdejšímu stylu, takže v jednom kuse zakopával o nějaké slovní hříčky, texty se společenským naučením a záležitosti jakoby odpovědně humorné, satirické. […] Jiřímu Suchému po letech Gott svěřil, že svá semaforská komická čísla, tedy písně Saně Zdvořilý Woody, víceméně nesnášel.
— Ukázka z knihy 

Upozorňujeme zákazníky, že tato e-kniha neobsahuje žádný obrazový materiál (fotografie, novinové výstřižky apod.), pouze text knihy.

Sdílet 0

Nakladatel
Host
jazyk
čeština
Počet stran
432
datum vydání
1.01.2021

Hodnocení a recenze čtenářů Nápověda

3.0 z 5 10 hodnocení čtenářů

5 hvězdiček 4 hvězdičky 3 hvězdičky 2 hvězdičky 1 hvezdička

Přidejte své hodnocení produktu

Hodnocení našich knihkupců: 0.0 z 5

  • 4 z 5 hvězdiček Jiří Neplech registrovaný uživatel

    Není to zbytečná kniha. Vyvrací mýty o K. Gottovi, což je dobře. Bohužel se autor nevyvaroval úplně zbytečných chyb a hlavně mi tu chybí diskografie - to by kniha o zpěvákovi měla povinně obsahovat!

    Kniha, Host, 2021, 9788027505982

  • 5 z 5 hvězdiček Martin registrovaný uživatel Zakoupil produkt

    Konečně se někdo nebál napsat pravdu o nedotknutelné postavě normalizačního popíku.

    E-kniha, Host, 2021,

  • 5 z 5 hvězdiček Anonym registrovaný uživatel Zakoupil produkt

    Chápu, že se kniha dotýká milovníků pořádků před rokem 1989, jakož i bezvýhradných fanoušků Gotta, ale je dobré si ukázat, jaká byla realita. Za mě výborné dílo, které patří ke kompletnímu obrázku o Gottovi.

    Kniha, Host, 2021, 9788027505982

  • 1 z 5 hvězdiček Heřman registrovaný uživatel

    Není o samotném zpěvákovi, ale soudruh Klusák se snaží pomluvit dobu před rokem 1989 a tím i zpěváka K.G. Kniha vyšla s finanční podporou Ministerstva kultury ČR. Tímto se také potvrzuje, že jde jen o tendenční knihu.

    Kniha, Host, 2021, 9788027505982

Vývoj ceny

Vývoj ceny Nápověda

Získejte přehled o vývoji ceny za posledních 60 dní.

Maloobchodní cena Minimální prodejní cena: 289 Kč Nápověda
Další knihy autora

Další knihy autora

Všechny knihy autora

Všechny knihy autora