Pavel Klusák*Praha, 1969

Hudební publicista, rodilý Pražan Pavel Klusák se zaměřuje především na hudbu současnou, a je-li navíc nezávislá a experimentální, nese s sebou obvykle i určitý vztah ke společensko-politickému dění. A to je to, co Pavla Klusáka zajímá nejvíc.

Své poznatky, analýzy a úvahy z této oblasti uplatňuje a zveřejňuje jako redaktor v médiích, kde působí, či dříve působil. Pracoval pro časopis Týden, Respekt, Lidové noviny, Hospodářské noviny, Aktuálně.cz či Český rozhlas. Jeho stopu lze nalézt také ve filmovém průmyslu např. na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Jihlava či Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary.

Pavel Klusák působí rovněž jako scénárista a režisér. Aktivit by se našlo ještě mnohem více, za zvláštní povšimnutí však stojí jeho činnost spisovatelská.

Koncept popularity nemá nic společného s tím, zda pro vás bude ta která hudba zásadní zážitek.

Knih, věnovaných převážně hudbě, napsal Pavel Klusák v průběhu let hned několik. Titul jedné z nich - 101 největších alb pop-music (2006) – mluví sám za sebe, Co je nového v hudbě (2018) jistě také, zato Drtivé jistoty JB (2018) už tolik ne. Zde se (na vysvětlenou) jedná o autorův rozhovor s písničkářem Janem Burianem. Bude řeč o hudbě (jak jinak), ale i o rodině a Burianově tvorbě za dobu téměř půl století.

„Už mnoho let mě fascinuje hudební rozhled Pavla Klusáka. Energie, se kterou se hudbě věnuje. Souvislosti, v jakých je schopen hudbu vnímat. A v neposlední řadě jeho vášeň pro objevování hudby nové. Proto jestli chcete vědět, co je v hudbě nového, platí osvědčená jistota, Pavel Klusák.“ (Jan P. Muchow, hudební skladatel)

Jedno z posledních významných Klusákových děl je zcela jistě osobní hudební encyklopedie Uvnitř banánu (2020).

Mě na tom samozřejmě zajímají příběhy. Zkouším je teď převyprávět v knize nazvané Uvnitř banánu, která brzy vyjde v nakladatelství Fra. Není to striktní publicistika, lze to číst i jako prózu, právě pro paradoxnost osudů a poetik.

Netrpělivě očekáván je už i bezesporu zajímavý příběh fenoménu Karel Gott uprostřed společnosti a kultury Československa od padesátých až do devadesátých let, s názvem Gott: Československý příběh (2021).

„Autor pracuje velmi uváženě s úsporným rozsahem knihy. Text stojí na lehkém stylu, který ale čtenáře nijak nepodceňuje a umí ho nasměrovat k pochopení i komplexnějších idejí spojených s aktuálním děním.“ (Karel Veselý, hudební publicista)

Pavel Klusák je absolventem oboru bohemistiky na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a oboru scenáristiky a dramaturgie na Filmová a televizní fakultě Akademie múzických umění. Žije v Praze a má tři děti.

Seřadit:

Co hledáte?

  • Zajímá vás

    • + Ukázat více
    • Ukázat méně

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Interpreti

  • Jazyk

    Hodnocení

    Knihy autora

    Seřadit:

    Co hledáte?

  • Zajímá vás

    • + Ukázat více
    • Ukázat méně

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Interpreti

  • Jazyk

    Hodnocení