Robert Rohál

Robert Rohál*Holešov, Československo, 1959

Robert Rohál je úspěšný český fotograf a novinář, který vydal značné množství titulů zabývajících se filmy, muzikály, pop music a známými českými osobnostmi v čele se zesnulým hudebním králem Karlem Gottem. V jeho „přihrádce“ najdete mimo jiné sbírku herců první republiky, skandály i úspěchy slavných, filmové hlášky nebo třeba Populární slovník českých zpěváků (2004).

Vyrůstal v Holešově na Kroměřížsku a žije tam dodnes. Po absolvování střední školy a povinné vojenské službě se bezmála deset let pohyboval v oblasti kultury. Prošel několika redakcemi -například Zlínské noviny, Super, Blesk. Od roku 1990 působí jako novinář střídavě ve Zlíně a v Praze, kde jeho práce vychází v nakladatelství Petrklíč, a v roce 2007 doplnil redakci regionálního zpravodaje Holešovsko.

Kromě mnoha souborných knih má na kontě také jednotlivé životní osudy slavných – je libo příběh Heleny Vondráčkové, Jiřiny Bohdalové, Lucie Bílé či předčasně zesnulé Ivety Bartošové? Sestavil rovněž sbírku Krasavců a Svůdníků z řad celebrit anebo soubor Klauni v sukních pro milovníky české komedie. Titulem Kupředu levá, zpátky ni krok! (2006) možná nadzvedne mandle některým čtenářům, neboť se v něm zabývá skvělými herci, kteří spolupracovali s režimy dob minulých.

Jako profesionální fotograf začínal roku 2002 reportážními snímky pro noviny, a tehdy si uvědomil, jak velkou vášní pro něj fotografie jsou. Jak sám říká, nejraději fotí lidi a už se ho „pár let drží černobílá fotografie“. Své objekty stylizuje do různých postav a příběhů. Počínaje rokem 2005 se jeho snímky objevují jako dekorace mnoha veřejných prostor, má za sebou bezpočet samostatných i kolektivních výstav (např. Kresby světlem) po Praze, Brně, ale třeba také na hradě Křivoklát či v Národním muzeu fotografie v Jindřichově Hradci.

Jmenujme jen některé z jeho výstav s poutavými názvy – kdo by nechtěl vidět Anděle kolem nás, Komtesu či Tisíc tváří černovlásky? Rovněž má za sebou pár retrospektivních vernisáží jako Robert Retro Rohál a Věčné návraty, nebo nejnovější výstavu Nostalgia 22 z podzimu 2020. Do budoucna prý chystá využít pro výstavy své „fotogenické přátele“, ale hodlá se také zaměřit pro změnu na městské a přírodní motivy.

Ve světě hvězd se očividně vyzná jako doma a na sociálních sítích je věrným fanouškem mnoha umělců – mezi jeho favority patří například Karel Zich, duo Kamelie nebo Janek Ledecký.

Seřadit:

Co hledáte?

  • Zajímá vás

    • + Ukázat více
    • Ukázat méně

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Jazyk

    Hodnocení

    Knihy autora

    Seřadit:

    Co hledáte?

  • Zajímá vás

    • + Ukázat více
    • Ukázat méně

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Jazyk

    Hodnocení