5 skvělých knih pro young adult čtenáře

5 skvělých knih pro young adult čtenáře - titulní obrázek

Baví vás literatura pro mladé dospělé? Pak je tento článek přesně pro vás! Představujeme vám 5 knih z žánru young adult, které nás v poslední době zaujaly. Rozhodně by neměly ujít ani vaší pozornosti! Těšit se můžete na úplné novinky i pokračování série.

Nelži mi

A. V. Geigerová se proslavila na knižním webu Wattpad pod uživatelským jménem @adam_and_jane, kde ji sledují statisíce oddaných čtenářů. Její prvotina Sleduj mě, vyšla v roce 2018. Nelži mi je jejím pokračováním.

 

 

Co se stalo popové hvězdě Ericu Thornovi? Tessa zná pravdu. Ke své posedlosti touto celebritou se už ale nehodlá vracet a už vůbec ne k sociální síti Twitter, který pro ni znamená nebezpečí. Jenže před nepříjemnou pravdou nemůže utíkat nekonečně a po měsících, kdy se snažila splynout s davem, přišel den, kdy se musí postavit své minulosti. Zatímco Tessa podstupuje policejní výslech, plodí všechny její odpovědi jen další otázky.

Pokud se vám líbilo Zrcadlo, zrcadlo od známé hollywoodské herečky Cary Delevingne, pak by vaší pozornosti neměla uniknout ani tato série.

Tessa zápasila s nutkáním pořádně svým telefonem zatřást. Vždyť to nedává vůbec žádný smysl! Dorian přece svou smrt určitě nepředstíral! Vždyť jeho tělo našli v Temži! Konal se proces s vražedkyní, kterou zavřeli do blázince. Jak by mohl tohle všechno narafičit?

 

Zloděj čísel

Pamatujete si na Poslední číslo, příběh z budoucnosti, ve které jsou obyvatelé Anglie rozděleni na Čistou britskou rasu a Dreky, tu nejopovrhovanější spodinu žijící na ulici, kde čelí bídě a každodennímu strachu z únosu vlastních dětí? Na cirkus, ve kterém den co den riskují akrobaté život, aby ukojili touhu po krvi lačných diváků? Hošiko, jedné z vystupujících se podaří společně s Benem, synem nekompromisní političky a zapřísáhlé nepřítelkyně všech Dreků, z cirkusu uprchnout a spálit šapitó na uhel.

 

 

Mohlo by se zdát, že na zamilovaný pár čeká jen šťastná budoucnost, ale to by se musela Benova matka řídit mateřskými instinkty, a ne touhou po pomstě. Rozhodla se totiž, že ho za jeho zradu zažene do kouta a náležitě potrestá. Chlapec musí obětovat sám sebe, aby zachránil nejen milovanou Hošiko, ale také všechny ostatní. Pokud si Ben myslel, že z divácké židle zahlédl nejděsivější a nejkrutější praktiky cirkusu, střetne se s otřesnou realitou. Stane se vystupující hvězdou nového cirkusu, který nepáchne smrtí o nic méně než ten předešlý. Řekněte sami, takovou zvrácenou matku byste snad nepřáli ani svému největšímu nepříteli.

Ještě pořád tam jsou, minimálně tucet policistů, štíty zvednuté, pistole namířené na mě. Mockrát jsem si tuhle situaci v hlavě přehrával, představoval jsem si ji přesně takhle: jak vyměním sám sebe za svobodu pro Hoši a ostatní.

 

Krvavý lístek

Představte si, že jste mocná čarodějka, ale žijete v království, kde své schopnosti nesmíte používat, a to dokonce i v případě, že jste princezna. Přesně takovou dívkou je Aurélie, která se rozhodne uprchnout do jiného království.

 

 

Tam si najde přátele a začne plně rozvíjet svou magii a zamiluje se do jednoho muže. Jednoho dne ji ale dostihne hrozba nebezpečí a Aurélie se musí rozhodnout, jestli zůstane v utajení, nebo přizná královskou krev a pokusí se zachránit ty, které miluje.

„Tajemná magie, poskvrněná moc čarodějnic, která zneužívá zvířecí rituály a krvavé oběti k vyvolávání mrtvých, je v přímém rozporu s božským světlem Empyrey,“ zarecitovala jsem.

»Více o knize se dozvíte v RECENZI na Krvavý lístek«

Všechny hvězdy na nebi

Jenni, Ellory, Bex a Ret tvoří nerozlučnou čtveřici kamarádek. Právě si užívají horkého léta u Jenni na zahradě. Drbou, lenoší a smějí se. Vše se zdá být dokonalé až do jednoho osudného večera, kdy se Ellory nechá přemluvit, aby s Ret vyrazila na párty do domu jejich spolužáka. A právě tady se Ellory setkává s Matthiasem, ze kterého se jí podlamují kolena. Jak se později ukáže i on k ní chová stejné city, a tak se do sebe bláznivě zamilují. Jeden vztah vzkvétá, druhý chřadne a dívčí kvarteto se začne pomalu rozpadat. Na povrch vyplouvají podivná tajemství, obvinění, zrady a další dramatické události. Vlivem všech okolností zůstane Ellory opuštěná – bez kamarádek i přítele.

 

 

Ve čtvrtém ročníku, kdy ji čeká maturita, musí bojovat nejen s učením, aby obstála ve zkoušce dospělosti, ale především s posměšky mnohých spolužáků a pocitem naprostého osamění. Dokáže se vzchopit natolik, aby obstála v džungli středoškoláků a poprala se s vlastní minulostí, aniž by se psychicky zhroutila? Co provedla tak strašného, že ji nejlepší kamarádky zavrhly? Připravte se na strhující vhled do duše mladé dívky, s níž si život pohraje víc, než by si kdo dokázal představit.

Narafičila to na nás. Sama napsala něco dostatečně usvědčujícího, co ale mohla v klidu sdílet. Než jsme ji mohly zarazit – a nechtěly jsme snad vědět, co napsala?

»Více o knize se dozvíte v RECENZI na Všechny hvězdy na nebi«

Svět démonů

Druhý díl série Zloději dýmu se odehrává po dramatickém útěku z Rossarbu. Už nikdy nebude nic jako dříve. Catherine je pro svůj lid zrádkyní. Tash truchlí pro svého jediného přítele. Edyon je hledaný pro vraždu. Ambrose si přeje odplatu. A March? Ta skrývá zradu svého nového milence.

 

 

Navíc armáda brutálního krále Aloysia lační po krvi a chce se zmocnit nejen Pitorie, ale také Calidoru. Svět se rozpadá a démoni s ním mají své vlastní plány.

Zayn se za ním díval s jistotou, že už svého generála nikdy nespatří. Ani Catherine, ani otce, nikoho… nikoho kromě těch pár modrovlasých vojáků, kteří budou bojovat po jeho boku až do konce.

 

Mohlo by vás zajímat

Všechny hvězdy na nebi - Kit Frick Nedostupné

3.7 z 5 hvězdiček

pevná vazba

  Tenkrát – Bex, Jenni, Ellory a Ret jsou čtyři nerozlučné kamarádky z Pinebrookské střední. Všechny se otáčejí kolem elektrizující a...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Podcasty