5 skvělých detektivek

5 skvělých detektivek - titulní obrázek

Detektivky jsou jedním z nejpopulárnějších literárních žánrů. Pokud patříte i vy mezi jejich milovníky, rozhodně pokračujte ve čtení tohoto článku! Naše redaktorka Dáša pro vás vybrala 5 letošních titulů, které rozhodně stojí za přečtení!

 

nejlepší britské krimi povídky

Nejlepší britské krimipovídky

Tahle naducaná knížka by neměla chybět v knihovně žádného milovníka detektivek. Ukrývá v sobě totiž 42 kriminálních povídek, pečlivě vybraných britskou editorskou legendou Maximem Jakubowskim. Nechybí zde profláknutí autoři jako je Lee Child nebo Neil Gaiman, ale prostor dostali i mladí začínající autoři.

 

 

Nejlepší britské krimipovídky zkrátka nabízí to nejlepší ze současné žánrové tvorby. Autor zde ukazuje, jak široký záběr britské příběhy z kriminální prostředí mají. Najdete zde noir, komorní detektivní případy, ale i příběhy s prvky psychothrilleru.

Těchto 690 stránek zaručí, že budete mít na dlouhé večery o zábavu postaráno.

„Na co umřel?“ zeptal jsem se.

„Na nůž do žeber,“ odtušil Rose.

 

 

 

práskač

Práskač

Jen-Erik Fjell je nejmladším autorem, který se může pyšnit Oceněním knihkupců, a to už ve svých 28 letech. Obdržel ho za svůj debut Práskač. A o čem vypráví?

Dvaadvacetiletý Vincent touží po lepším životě, a tak se setkává s neblaze známou rodinou italských mafiánů. Čeká ho složitý proces, během kterého si musí získat jejich důvěru.

 

 

Mezi tím je v norském Fredrikstadu nalezeno tělo nejbohatšího muže. Okolnosti nasvědčují tomu, že byl prachsprostě zavražděn s cílem získání jeho jmění. Vyšetřování se ujímá Anton Brekke – drzoun, nepoučitelný gambler a nenechavý proutník.

Práskač je podle norských novin Stavanger Aftenblad dílem, které bude Fjellovi závidět i samotný Jo Nesbø. Jste na něj zvědaví?

Přísahám, že budu plnit příkazy bez ohledu na to, jaké budou a kde se v danou chvíli budu nacházet, a nezabrání mi v tom ani těhotenství nebo porod mé ženy.

Chci vědět víc o knize Práskač →

 

 

 

smrt má vůni inkoustu

Smrt má vůni inkoustu

Smrt má vůni inkoustu je už na první pohled velmi zajímavá knížka. Působí tak trochu retro. Před očima si přehrávám, jak ji vytáhnu z babiččiny knihovničky, sfouknu z ní prach a dám se opatrně do čtení, abych ty desítky let staré stránky neponičila. Takový dojem vrhá nejen díky ilustracím a barvě, ale i díky typu písma a papíru. Příběh je zasazen do Prahy na počátku dvacátého století, takže se za mě celkové zpracování skutečně povedlo. 

 

 

Kniha vypráví o Eliáši Sattlerovi, který je prvotřídní detektiv – takový český Sherlock Holmes. Jeho smysl pro zločin je naprosto unikátní. Čichové buňky má natolik citlivé, že dokáže zachytit i ty nejjemnější stopy: závan parfému, pot podezřelého, stopu sotva zaschlého inkoustu…

Významnému průmyslníkovi Albertu Richterovi chodí výhružné anonymní dopisy, které dávají vsázku hned několik životů. Eliáš musí tento případ vyšetřit, než bude pozdě. Ale nakonec se do něj zaplete mnohem více, než ve skutečnosti chtěl. Podaří se mu tohle spletité klubko rozmotat?

Jste cítit parfémem – růže, santalové dřevo, kakost, frézie, nudná sladká kombinace – a potem, ve kterém je znát strach. Pečlivě jste se myla, ještě na vás ulpívá vůně bylinného mýdla, ale tělo vás zradilo.

 

 

 

3× Hercule Poirot

Fanoušci Agathy Christie nad touto knihou zaplesají. 3× Hercule Poirot v sobě totiž skrývá hned 3 příběhy s hlavní postavou veleznámého belgického detektiva Hercula Poirota. Jedná se o Schůzku se smrtí, Temný cypřiš a Zlo pod sluncem .

 

 

Schůzka se smrtí čtenáře zavede do rodiny staré despotické žena a jejích dětí, připoutaných k sobě vzájemnou nenávistí. A děti se rozhodnou naplánovat její vraždu

Temný cypřiš se zabývá nenadálým úmrtím bohaté paní Welmanové. Z vraždy je obviněna její neteř Elinor. Jen jeden jediný člověk věří v její nevinu. Je skutečně vražedkyní, nebo ne? To musí Poirot vypátrat.

Zlo pod sluncem vypráví o Poirotově dovolené, kde se detektiv snaží všechny kolem sebe přesvědčit, že je zde pouze rekreačně. Nakonec se ale volno zvrtne ve vyšetřování vraždy jedné krásky.

„Snad už blázni jsme, nebo brzo budeme… Určitě by nás někteří lidé prohlásili za blázny už teď – vždyť tu klidně a chladnokrevně plánujeme vraždu své vlastní matky!“

 

 

 

Zimní oběť

Malin Forsová je svobodná matka se spoustou osobních problémů a v neposlední řadě také kriminální inspektorka. Ve Švédsku zrovna panuje nejstudenější zima, jakou kdo pamatuje.

 

 

Jedné noci je nalezeno tělo obézního muže visícího na osamělém stromě uprostřed pustiny. A právě Malin je k řešení tohoto případu přidělena. Hledání pravdy zavede vyšetřovatelku do nejtemnějších zákoutí lidského srdce.

Zimní oběť se ihned po vydání stala bestsellerem. Ve Švédsku se jí prodalo více než 300 tisíc výtisků a celé 3 měsíce byla nejprodávanějším titulem. 

Láska a smrt jsou příbuzné. Mají stejnou tvář. Člověk nemusí přestat dýchat, aby zemřel, a nemusí dýchat, aby žil.

 

Chci se podívat na další světové detektivky →

Chci se podívat na další české detektivky →

Mohlo by vás zajímat

Jsem zpět - Brenda Novak Nedostupné

4.8 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Psychiatrička Evelyn Talbot se vrací do nápravného zařízení pro nejděsivější psychopaty z celé Ameriky.Evelyn neustále myslí na svou...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Podcasty