Práskač - svěží novinka mezi detektivkami

Práskač - svěží novinka mezi detektivkami - titulní obrázek

Prvotina norského uznávaného autora kriminálních románů konečně dorazila i do České republiky. V zahraničí se těší velké popularitě, a dokonce získala Cenu knihkupců. Pojďme se společně podívat na Práskače – první vlaštovku série s názvem Anton Brekke.

Jan-Erik Fjell je dosud nejmladším autorem, který Ocenění knihkupců získal, a to ve svých 28 letech. Jsme tedy velmi zvědaví, co ve své detektivní prvotině Práskač stvořil za ústřední postavy i kriminální zápletku.

 

Píše se rok 1960. Vincentovi Giordanovi je teprve 22 let. V touze po lepším životě se setkává s neblaze proslulou rodinou italských mafiánů. Musí si získat jejich důvěru, což nebude jednoduché. Locatelliové jsou nekompromisní, děsiví a vyžadují absolutní loajalitu upřednostňující organizaci i před vlastní rodinou.

Přísahám, že budu plnit příkazy bez ohledu na to, jaké budou a kde se v danou chvíli budu nacházet, a nezabrání mi v tom ani těhotenství nebo porod mé ženy.

Po složení přísahy se z Vincenta stává provozní kasina. Je to ale jen zástěrka k jeho pravému úkolu: najít a odstranit Práskače.

Nyní se přesuňme do současnosti, norského Fredrikstadu. Místní nejbohatší muž je zavražděn. Policie předpokládá, že čin byl spáchán na základě touhy po jeho jmění. Z Kriminální policejní centrály tak přijíždí superintendant Anton Brekke, který má celé vyšetřování vést. Ale tenhle zhýralý floutek a nepoučitelný proutník propadl už v dětství gamblerství.

Pohled na napjaté koňské krky a hlavy, které se jedna přes druhou snaží projet cílovou čárou, se mu tehdy zdál jako jediná smysluplná věc na světě. I když to nikdy nikomu neřekl, tak tyto okamžiky pro něj znamenaly daleko víc, než když od své nastávající ženy uslyšel „ano“ u oltáře.

Na řešení případu se podílí i Magnus Torp, mladý policejní student, který teprve sbírá zkušenosti. Jak ale může fungovat spolupráce zkušeného, byť zhýralého detektiva středního věku s absolutním zelenáčem?

Práskač je podle norských novin Stavanger Aftenblad dílem, které bude Fjellovi závidět i samotný Jo Nesbø. Za nás se rozhodně jedná o příběh, který by neměl uniknout pozornosti žádným milovníkům krimi a detektivních případů. Nemůžeme se dočkat až si ho přečteme!

Mohlo by vás zajímat

3.2 z 5 hvězdiček

kniha

JE TO NEJLEPŠÍ POLDA, JAKÉHO KDY MĚLI  Když se nepodařený zátah na dealery zvrhne v krveprolití, přichází inspektor Macbeth se svým...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Podcasty