5 kuchařek pro zdraví i jarní detox

5 kuchařek pro zdraví i jarní detox - titulní obrázek

Jaro je skvělým obdobím dostát svému novoročnímu předsevzetí „začnu zdravě jíst“, ale také příležitostí pro jarní detoxikaci těla. Vybrali jsme pro vás 5 kuchařek, díky kterým nejen prospějete svému zdraví, ale zároveň si pochutnáte.

Za studena lisované šťávy a Bylinky a koření

Ciznia Trenchi má za sebou řadu úspěšných kuchařek, mezi které nedávno přibyly Bylinky a koření a Za studena lisované šťávy.

Za studena lisované šťávy

Trendy ve zdravé výživě se neustále mění. Od džusů přes smoothie se dostáváme k lisovaným šťávám, o kterých se v současné době tvrdí, že jsou z hlediska vitamínů a minerálů pro tělo to nejblahodárnější. Zkrátka tento způsob přípravy zachovává většinu živin z vybraných ingrediencí.

 

 
 

Autorka v knize Za studena lisované šťávy nabízí nejen recepty, ale představuje i prospěšnost jednotlivých ingrediencí. Každý recept je doplněn o informace ohledně počtu porcí, obtížnosti, doby přípravy, popř. pro koho je nápoj vhodný. Zkusit můžete běžné nápoje jako například šťávu z jahod, borůvek a pomerančů, ale také nestandardní recepty jako je například krém z ovsa a fíků s hrozinkami.

Kniha je rozdělena do 4 kapitol, ve kterých nabízí recepty na: Ovocné šťávy, Šťávy ze zeleniny a ovoce, Zeleninové šťávy, Nápoje s obilninami, oříšky a luštěninami.

Za studena lisované šťávy se od smoothie liší, jsou vyváženější než normální šťávy a mnohem výživnější než šťávy odstředěné.

Bylinky a koření

Stejně jako Za studena lisované šťávy najdete v knize Bylinky a koření od C. Trenchi nejen spoustu chutných receptů a barevnách fotografií, ale také několik návodů na domácí kosmetiku. Těšit se můžete i na podrobný popis a zpracování jednotlivých ingrediencí, které napříč celou kuchařkou najdete. 

 

Zkuste připravit třeba bezinkové želé, jahodovo-malinové nanuky, pampeliškovou šťávu, hřebíčkové mýdlo či jablečný ocet s příchutí malin. Každý recept je doplněn o počet porcí, které z daných surovin připravíte, stupeň obtížnosti i dobu přípravy a vaření. Vše si tedy můžete velmi dobře naplánovat.

Kniha je rozdělena do 4 následujících kapitol: Jídla, za studena připravené nápoje a smoothies, Nálevy, odvary a šťávy, Tinktury a digestiva, Mýdla, pleťové vody a krémy.

Ze všech stran jsme obklopeni průmyslově zpracovanými potravinami, které se vyrábějí ve velkém množství, a tak často zapomínáme, že nám stačí se jenom rozhlédnout, abychom objevili, nebo možná spíš znovuobjevili, širokou škálu potravin a přírodních léčiv, díky kterým můžeme zůstat zdraví.

 

Bylinky

A u bylinek ještě chvilku zůstaneme – tentokrát v podání zkušené bylinkářky a kuchařky Judith Hann. Ta stvořila skvělého průvodce těmito zelenými zázraky přírody trochu jinak, než jste zvyklí. Nepojednává totiž o jejich léčivých účincích, nýbrž o chuti a použití v kuchyni.

Dostanete tak spoustu skvělých tipů, jak bylinky pěstovat, jak je zpracovat, dozvíte se něco z historie a další zajímavosti. Věděli jste například, že čím jsou listy rukoly starší, tím jsou štiplavější, nebo že se dá z levandule vyrobit skvělý levandulový cukr, který se perfektně hodí do koláčů a sušenek. Nechybí ani zajímavosti z historie a samozřejmě recepty na nejrůznější pochoutky.

 

 

Bylinky jsou rozděleny do 4 kapitol dle ročních období. V každé z nich najdete několik stran věnovaných konkrétním bylinkám, které v této době můžete sklízet.

Připravte si například chřest s pažitkovou majonézou, bylinkové pesto, pečenou řepu s oreganem, česnekem a kozím sýrem, bylinkové sýry nebo třeba vepřový bok na šalvěji a česneku s výraznou švestkovou omáčkou.

Nic neobohatí pokrm tolik jako bylinky. Prohlubují chuť ostatních surovin. Jak postupně upouštíme od hutných slaných jídel, v receptech stále častěji používáme ke zvýraznění chuti byliny. Nejenže jsou náramně chutné, ale také nádherně voní, na talíři vypadají lákavě a pokrmu dodají barvu a strukturu.

 

Lesní lékárna

Objevte léčivou sílu lesa! Doktor Markus Strauβ ukazuje lesní svět tak, jak ho mnozí z nás ještě neviděli. Snaží se nastínit vůně, chutě, požitky, detoxikaci, uvolnění, uzdravování, posílení a vitalizaci. To vše lze získat a objevit v lesích – zdravou a současně báječně chutnající planou zeleninu, přísady vhodné pro dochucení a aromatizaci pokrmů, silné a účinné léčivé prostředky, ale použít lze třeba také různé druhy pryskyřice jako vykuřovadla sloužící k uklidnění a harmonizaci smyslů, k odpočinku a nabrání nových sil.

 

 

V této knize vás tedy nečekají recepty jen na zdravá jídla (pesto z medvědího česneku) a nápoje (limonáda z popence lékařského), ale také postupy pro výrobu léčivých prostředků (děhelový sirup), wellness (topolová propolisová mast) či vykuřování.

Každé rostlince, kterou v této knize najdete, je věnováno několik stran, na kterých se dozvíte, kde roste, na co si dát pozor, jak ji poznat, jaké má účinky, kdy ji sbírat a co z ní připravit. Lesní lékárna je proložena spoustou krásných fotografií, díky kterým jednotlivé rostliny identifikujete.

Touto knihou bych vám chtěl přiblížit les. Uvažuji přitom zcela prakticky: Jde mi o vůně, chutě, požitky, detoxikaci, uvolnění, uzdravování, posilování a vitalizaci. Všeho, co je pro to potřeba, se dostává v našich lesích vrchovatou měrou!

 

Strava pro zdravý mozek

Ve zdravém těle zdravý duch. Ale co takový mozek? Na ten při správném stravování rozhodně nesmíte zapomínat, pokud se chcete dožít mentálně aktivního vysokého věku.

V této knize se dozvíte, jaké potraviny vám mohou pomoci ochránit mozkové buňky před poškozením, a to včetně poškození způsobeného oxidací nebo zánětem, a co jíst, abyste co nejlépe podpořili činnost mozkových buněk. Veškerá doporučení vycházejí z důkazů, která odhalila nutriční věda.

 

 

Strava pro zdravý mozek je primárně určena lidem nad 40 let, ale proč se o svůj mozek nestarat s předstihem? S touto knihou to půjde o moc jednodušeji, než si myslíte. Najdete v ní totiž řadu receptů, které jsou nejen chutné, ale blahodárné pro vaše tělo i mysl. Obsahují živiny a další látky prospěšné pro mozek.

Kniha je rozdělena na dvě části: Věda a Recepty. Prostřednictvím první pochopíte, jak mozek funguje, co můžete změnit pro jeho lepší činnosti, jak stravou předcházet demenci a mnoho dalších užitečných rad. V části Recepty na vás čekají tipy, co mít vždy ve spižírně, recepty na výživné pokrmy, rychlé saláty, chytré polévky i dezerty z neprůmyslově zpracovaných potravin.

Příklad receptů: Kořeněné jehněčí kotlety a pikantní salát s cizrnou a rajčaty, Lehce stravitelná quinoa s avokádem či pečená cizrna s omáčkou tzatziki v pita chlebu.

Současně s technickým pokrokem se spousta potravin vzdálila svému přirozenému původu, což způsobilo změny v jejich složení. Tyto změny mohou míz následně negativní vliv na zdraví našeho mozku.

 

Další skvělé kuchařky →

Mohlo by vás zajímat

Lahodně s Ellou - Ella Woodward - Mills Nedostupné

4.2 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Úžasné ingredience a skvělá jídla, která si oblíbíte vy i vaše tělo.Od luxusních dezertů až po rychlá a nenáročná jídla, lahodné tipy,...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Podcasty