Ulicemi Brna proti proudu času

Autor Petr Fiala

Ulicemi Brna proti proudu času - Petr Fiala Nedostupné

Kniha

    • Produkt je vyprodaný.
E-shopové listy

Při zaslání zboží balíčkem

K nákupu nad 99 Kč dárek zdarma v hodnotě 19 Kč

E-shopové listy

Ekoturistika

Při zaslání zboží balíčkem

K nákupu nad 1999 Kč dárek zdarma v hodnotě 699 Kč

Ekoturistika

Ulicemi Brna proti proudu času není kniha odborná, je to vlastně návod. Nebo motivace. Protože jak chcete jinak poznat město, než se jím projít? Ovšem různých bedekrů, průvodců a jiných procházkových pomocníků má Brno až nadbytek, proto vznikla tato kniha. My totiž Brnem jen tak neprojdeme. My jej projedeme tramvají. Tramvaj je pro Brno typická,… Přejít na celý popis

Filip Rožek: Gump: Jsme dvojka Gump se vrací v příběhu psí pravdy, naděje a lásky. Více informací

K tomuto produktu zákazníci kupují

Popis

Ulicemi Brna proti proudu času není kniha odborná, je to vlastně návod. Nebo motivace. Protože jak chcete jinak poznat město, než se jím projít? Ovšem různých bedekrů, průvodců a jiných procházkových pomocníků má Brno až nadbytek, proto vznikla tato kniha. My totiž Brnem jen tak neprojdeme. My jej projedeme tramvají. Tramvaj je pro Brno typická, neobejdou se bez ní staré ani nejnovější fotografie, každý den se jejím prostřednictvím dostáváme do škol, zaměstnání, na rande či za kulturou. Tramvaj má zkrátka pevné místo v našich životech a srdcích. Mnozí z nás si během každodenních přesunů čtou, ale někteří se dívají z oken. A vidí každodenní proměny svého města. A právě o nich je kniha Petra Fialy. O zmizelém a mizícím městě, o příbězích, které do něj vepsala historie i její obyvatelé. Spolu s autorem projedeme tratě od nejstarších, pocházejících z konce 19. století, přes linky z doby nacistické okupace a vystoupíme na konečné ryzí současnosti. Z oken uvidíme silnice, podjezdy, mosty, budovy i městské parky. Dozvíme se, kdo je vybudoval, proč vznikly a proč některé zanikly. Uslyšíme příběhy lidí a věcí, které by jinak navždy zmizely spolu s vyprávěním našich babiček. Kniha je samozřejmě doplněna opravdu bohatým obrazovým doprovodem, který pomůže vaší fantazii dát pevné kontury obrazu města Brna. Uvidíte staré centrum, stavbu Výstaviště, historické vozy na okruhu Velké ceny, ale i továrny, kavárny a osvobození Brna. A samozřejmě mnoho dalšího, protože tak rozsáhlou sbírku fotografií na jedno místo snad ještě nikdo neshromáždil.

Sdílet 0

Nakladatel
Jota
Vydání
1
isbn
978-80-7565-548-6
Počet stran
358
datum vydání
4.02.2020
ean
9788075655486
Vazba
Knihy - vázané
jazyk
čeština

Hodnocení a recenze čtenářů Nápověda

4.1 z 5 8 hodnocení čtenářů

5 hvězdiček 4 hvězdičky 3 hvězdičky 2 hvězdičky 1 hvezdička

Přidejte své hodnocení knihy

  • 5 z 5 hvězdiček T.D. registrovaný uživatel

    Pěkná kniha, dozvěděl jsem se spoustu zajímavostí nejen o "šalinové" dopravě, ale i o rozvoji města.

    Kniha, Jota, 2020, 9788075655486

  • 5 z 5 hvězdiček Iveta G registrovaný uživatel Zakoupil produkt

    Skvělá kniha pro všechny, kteří chtějí vědět více o historii brněnské ,,šalinové ,,dopravě

    Kniha, Jota, 2020, 9788075655486

  • 5 z 5 hvězdiček Michal Mach registrovaný uživatel

    Nejsem jen fanouškem kolejových vozidel, ale jako rodilý Brňan, pamatující zrušení Tišnovky, jsem si se zaujetím a se vzpomínkami na dobu dávno minulou přečetl tuto knihu. Nepojednává jen o jednotlivých trasách šalin, ale i o dalších zajímavostech v okolí. Určitě bych uvítal více historických fotografií kolejových vozidel uložených v současnosti v depozitech, ale to by asi kniha musela mít pokračování. Knížka velice zajímavým způsobem spojuje postupnou výstavbu "šalinových" tratí s životem a výstavbou budov v jejím okolí. A vůbec nevadí, že dle recenzenta I.Hamerského jsem mládežník a lajcký veřejnista. Rád bych si přečetl i jeho odbornou publikaci, pokud nějakou obdobného formátu vydal.

    Kniha, Jota, 2020, 9788075655486

  • 5 z 5 hvězdiček Libor Hlaváček registrovaný uživatel

    Zajímavá kniha pro amatérské milovníky i zkušené znalce stále ještě nedávné historie města Brna a zejména jeho tramvajové dopravy. Její hodnota nespočívá snad v literárním mistrovství, i když je psána svěžím a věcným jazykem, ale především ve faktografii a množství zajímavých a často i méně známých fotografií. Radost pro tramvajové šotouše.

    Kniha, Jota, 2020, 9788075655486

  • 1 z 5 hvězdiček Ivan Hamersky registrovaný uživatel

    Knížka spíš pro mládež a laickou veřejnost než pro fanoušky brněnských šalin. Nepříliš kvalitní tisk malých fotografií, v tomto případě i s ohledem na rozsah publikace, méně by bylo více. Přesto, že se nejedná o publikaci odbornou, zásadní nedostatek je v absenci zdrojů informací, o autorech většiny fotografií ani nemluvě. Vzhledem ke svému věku musel autor knihy tyto zdroje nutně použít. Některé fotografie mají nesprávný popisek, většina snímků je všeobecně známá včetně jejich autorů, dnes většinou již zesnulých. Publikace, respektive rukopis, asi neprošel faktografickou korekcí, což je vzhledem k minulému nebo snad ještě dosavadnímu členství autora v brněnském "Tramvajklubu" (zal.1970) zarážející. Knihovna a archiv tohoto spolku obnáší stovky publikací a tisíce fotografií, takže není obtížné z nich čerpat. Přes tato fakta je však třeba zdůraznit přínos této publikace pro doplnění všeobecných znalostí v kolekci tzv. Brunensií, zvláště pak dopravních. Ivan Hamerský, Brno [*1945 v Brně, od r.1960 let sběratel brněnských "tramvajálijí", řidič tramvaje 1969-1985, člen Tramvajklubu 1970-1995, zakladatel a předseda klubu "MORAVIA" (Klub železničních a tramvajových modelářů Brno ll.) 1985-2015 a šéfredaktor stejnojmenného abonentního bulletinu vydávaného v letech 1986-1995.]

    Kniha, Jota, 2020, 9788075655486

  • 5 z 5 hvězdiček Zelenkova Hana M.D. registrovaný uživatel Zakoupil produkt

    Nádherná, pro Brňáka úplná lahúdka, doporučuji ale všem, kteŕí mají rádi tramvaje - šaliny a historii k tomu!

    Kniha, Jota, 2020, 9788075655486

Vývoj ceny

Vývoj ceny Nápověda

Získejte přehled o vývoji ceny za posledních 60 dní.

Maloobchodní cena Minimální prodejní cena: 0 Kč Nápověda
Další knihy autora

Další knihy autora

Všechny knihy autora

Všechny knihy autora