Skála

Autor Peter May

E-kniha

E-kniha

  • Ihned ke stažení

Skotský ostrov Lewis je krásné, ale drsné odlehlé místo bez stromů, bičované větry a pokryté vřesovišti. Topí se tam rašelinou a mluví gaelsky. A snad jen strach lidí z Boha je tam silnější než starost o živobytí. Pod zástěrkou víry však přežívají staré pohanské hodnoty a prapůvodní touha po krvi a pomstě. Na ostrov… Přejít na celý popis

Nikki Erlick: Život na míru Jak dlouho tady ještě budu...? Dobře víme, že jsme smrtelní. Chtěli bychom ale vědět kdy „to“ přesně přijde? Více informací

K tomuto produktu zákazníci kupují

Popis

Skotský ostrov Lewis je krásné, ale drsné odlehlé místo bez stromů, bičované větry a pokryté vřesovišti. Topí se tam rašelinou a mluví gaelsky. A snad jen strach lidí z Boha je tam silnější než starost o živobytí. Pod zástěrkou víry však přežívají staré pohanské hodnoty a prapůvodní touha po krvi a pomstě. Na ostrov přijíždí nedávnou ztrátou syna poznamenaný policejní detektiv Fin Macleod, jenž se má podílet na vyšetřování brutální vraždy, spáchané podle stejného scénáře jako vražda, jíž se zabývá v Edinburghu. Fin prožil na ostrově Lewis dětství, takže vyšetřování je pro něho zároveň cestou domů a do minulosti. Setkává se s dávnými kamarády, s Artairem, který si vzal Marsaili, Finovu první lásku, a s mnoha dalšími. Většina z nich ho však nevítá s otevřenou náručí. Fin netuší, že klíč k případu by mohl odemknout i dveře, za nimiž je ukryto tajemství, jež se bezprostředně týká jeho samého. Jakou roli v případu hraje Finova dávná účast při tradiční výpravě na lov terejů hnízdících na nepřístupné nebezpečné skále An Sgeir? Povede tragédie, jež se tam tehdy odehrála, i po všech těch letech k další oběti?

Skála je detektivní román vzácné síly a představivosti odehrávající se v kulisách, které připomínají velké anglické romány devatenáctého století. Je možno ho zařadit do kategorie tzv. literary crime, tedy krimi psané kvalitním literárním stylem, přesahující hranice žánru, která je dnes globálně úspěšná především díky severským autorům od Mankella přes Larssona, Keplera a další.

 

Peter May (1951) se narodil v Glasgow. V současnosti žije ve Francii. Původně se živil jako novinář. Když ve dvaceti sedmi letech vydal první román The Reporter (1978), byl požádán, aby jej přepsal do podoby scénáře pro seriál BBC. Od té doby se věnuje televizní tvorbě. Je jedním z nejúspěšnějších a nejplodnějších televizních scenáristů. Má na kontě více než tisíc položek, včetně seriálů The Standard a Machair. Vedle toho také píše romány. Šestidílná série „čínských“ thrillerů s dvojicí mladého čínského komisaře Li Yan a americké soudní lékařky Margaret Campbellové, těžící z rozdílů dvou odlišných kultur, mu vynesla celosvětové renomé.

Román Skála (orig. The Blackhouse), první z trilogie odehrávající se v Mayově rodném Skotsku, vyšel v roce 2009 nejdříve ve Francii, o necelé dva roky později také ve Velké Británii. Zde po vydání v září 2011 osm týdnů figuroval na britském žebříčku bestsellerů, byl prezentován v prestižním Richard and Judy Book Club, zvítězil v anketě o nejoblíbenější knihu podzimu 2011 a BBC plánuje natočit jeho filmovou verzi.

V září 2012 vyšel druhý díl s názvem The Lewis Man a v lednu 2013 závěrečný díl trilogie – The Chessmen. Obě knihy se drží v žebříčcích a jsou nadšeně přijímány světovým tiskem, recenzní ohlasy plné superlativů vycházejí v nejprestižnějších denících a jejich literárních přílohách.

Sdílet 0

Nakladatel
Host
jazyk
čeština
Počet stran
392
datum vydání
1.01.2013

Hodnocení a recenze čtenářů Nápověda

4.4 z 5 29 hodnocení čtenářů

17× 5 hvězdiček 4 hvězdičky 3 hvězdičky 2 hvězdičky 1 hvezdička

Přidejte své hodnocení produktu

  • 5 z 5 hvězdiček scorpio1626 registrovaný uživatel

    román,který překračuje hranice žánru - stojí za to zařadit ho do knihovny;

    Kniha, Host, 2013, 9788072947072

  • 5 z 5 hvězdiček A. registrovaný uživatel

    Silný příběh s tajemstvím ze syrových vřesovišť Skotska, který mě od první strany už nepustil. Patří mezi knihy, které půjčuji jen velmi nerada :-) Vřele doporučuji!

    Kniha, Host, 2013, 9788072947072

  • 5 z 5 hvězdiček Martina registrovaný uživatel

    Poslouchala jsem audioknihu čtenou Jiřím Dvořákem a tím jsem si začala s Peterem Mayem, nejdříve sérií ze Skotska, pak i další jeho série detektivek. Jeho styl se mi líbí.

    Kniha, Host, 2015, 9788074914850

  • 5 z 5 hvězdiček registrovaný uživatel

    Skála odstartovala můj bezmezný obdiv k Peteru Mayovi. Neskutečná atmosféra deštěm a větrem zmítaného ostrova, zašlé lidské osudy a jejich opětovné proplétání. Trilogie z Lewis patří k tomu nejlepšímu, co jsem kdy četl.

    Kniha, Host, 2015, 9788074914850

  • 5 z 5 hvězdiček Zuzka registrovaný uživatel

    Skála je mistrovský a strhující thriller ! Nezapomenutelná atmosféra skotského ostrova Lewis a postava Fina Macleoda činí z románu mistrovské dílo. Tento díl i oba následující díly trilogie jsou báječným čtením pro všechny čtenáře !!

    Kniha, Host, 2013, 9788072947072

  • 1 z 5 hvězdiček Jana Streirová registrovaný uživatel

    Zbytečně popisný text, nemá spád, možná nejsem zvyklá po severských detektivkách.

    Kniha, Host, 2015, 9788074914850

  • 4 z 5 hvězdiček Dominika V. registrovaný uživatel

    Konečně něco trochu jiného. Od druhé poloviny jsem se od knihy nemohla odtrhnout. Mám ráda příběhy s tempem a Skála toto splňuje. Přednes Jiřího Dvořáka byl neuvěřitelný! Občas jsem si nebyla jistá, kdo je kdo a u některých pasáží jsem se trochu nudila, proto hodnotím 4 hvězdičkami.

    Kniha, Host, 2015, 9788074914850

  • 3 z 5 hvězdiček Roma registrovaný uživatel

    Za mě bohužel nejslabší kniha od tohoto autora, dlouhosáhlé popisování přírody a přírodních jevů mě nudil. Nicméně zápletka byla zajímavá a napínavá

    Kniha, Host, 2015, 9788074914850

  • 3 z 5 hvězdiček Iva registrovaný uživatel

    Četla se jedním dechem, naprosto skvělá

    Kniha, Host, 2015, 9788074914850

  • 5 z 5 hvězdiček Pavlína Z. registrovaný uživatel

    Knížka se mi četla výborně a příběh byl napínavý a překvapivý až do konce. Velmi se mi líbilo jak autor dokázal propojit současnost a minulost a jak to vše na sebe navazovalo.

    Kniha, Host, 2015, 9788074914850

Vývoj ceny

Vývoj ceny Nápověda

Získejte přehled o vývoji ceny za posledních 60 dní.

Maloobchodní cena Minimální prodejní cena: 138 Kč Nápověda
Další knihy autora

Další knihy autora

Všechny knihy autora

Všechny knihy autora