Dražebník

Autor Joan Samson

E-kniha

E-kniha

  • Ihned ke stažení

219 Kč s DPH
Běžně 279 Kč Nápověda Jsme transparentní

V sérii děsivých událostí, jež by se mohly stát kdekoli a komukoli, přichází rodina Mooreových o všechno – majetek, svobodu, odvahu i důstojnost.Stejně jako další lidé z malého města Harlowe, kterým změní život přítomnost zákeřného cizince Perlyho Dunsmora. Ten přesvědčí místního šerifa, že potřebuje zástupce, aby předešel možné kriminalitě. A… Přejít na celý popis

Sarah Rivens: Zajatkyně Nezahrávej si s ďáblem a nedělej věci, kterých budeš litovat. Více informací

K tomuto produktu zákazníci kupují

Popis

V sérii děsivých událostí, jež by se mohly stát kdekoli a komukoli, přichází rodina Mooreových o všechno – majetek, svobodu, odvahu i důstojnost.

Stejně jako další lidé z malého města Harlowe, kterým změní život přítomnost zákeřného cizince Perlyho Dunsmora. Ten přesvědčí místního šerifa, že potřebuje zástupce, aby předešel možné kriminalitě. A peníze na jeho plat by se měly vybrat na dražbě, do které rodiny věnují nepotřebné věci.

Vše ze začátku vypadá nevinně, jenže po první dražbě, vedené Perlym Dunsmorem, kterému lidé nedokáží odolat, se ukáže, že dražby budou pokračovat. A od místních se očekávají pravidelné a hodnotné příspěvky. Je jasné, že něco takového se mnohým nelíbí, jenže právě těm se začínají stávat různé „nehody“.

Dunsmorovy požadavky jsou stále dotěrnější a následky odmítnutí zlověstnější. Kam až může dražebník zajít? Co všechno může farmářům vzít? A najdou odvahu se manipulátorovi postavit?

Sdílet 0

Nakladatel
Fobos
jazyk
čeština
Počet stran
280
datum vydání
1.01.2024

Hodnocení a recenze čtenářů Nápověda

4.0 z 5 2 hodnocení čtenářů

5 hvězdiček 4 hvězdičky 3 hvězdičky 2 hvězdičky 1 hvezdička

Přidejte své hodnocení produktu

Hodnocení našich knihkupců: 0.0 z 5

  • 5 z 5 hvězdiček Aleš Richter registrovaný uživatel

    „Buď se podvol, nebo uteč.“ Farmářská rodina Mooreových je jednoho dne požádána o pár nepotřebných věcí do dobročinné sbírky, jejíž výtěžek má posloužit k rozšíření policejního sboru městečka Harlowe. Za tímto nápadem stojí jistý Perly Dunsmore, cizinec, který se nedávno do městečka přistěhoval. Díky jeho výřečnosti a umění působit na lidi se dražební aukce těší velké oblibě. Nic však není tak růžové, jak to na první pohled vypadá a to, co se z počátku jevilo jako dobrý nápad se brzy pro obyvatele stává noční můrou. Dunsmore každý čtvrtek posílá "své" lidi placené z peněz získaných z aukcí, aby pod pohrůžkou nepříjemností systematicky okrádali, šikanovali a terorizovali obyvatele městečka, kteří jsou postupně připravováni o vše, čeho si váží a na čem jim záleží. „Slib mi to. Jen jednu věc každý týden, abychom si ho drželi dál. Slib mi to.“ Na Harlowe padne bezmoc. Komu se dá věřit? Mají místní vůbec nějakou naději? Intenzita a rychlost prodejů knihy Dražebník, která vzešla z desetistránkové povídky, ihned po vydání v roce 1976 změnila autorce a jejímu manželovi život. O pár týdnů později se tak stalo znovu, když Joan Samson zemřela na rakovinu mozku. Tato tragédie z ní učinila autorku jednoho jediného románu a díky její další nečinnosti na literárním poli bohužel kniha brzy zapadla. Naposledy vyšla roku 1981 a poté o ní celá desetiletí nebylo slyšet. Stala se však undergroundovou klasikou, kterou si čtenáři předávali mezi sebou, hledali ve výprodejích a na policích veřejných knihoven, psalo se o ní v diskusních fórech a na blozích. Dražebník prostě odmítl zmizet ze světa. V doslovu českého vydání Warren Carberg, autorčin manžel, uvádí, že v roce 2018, kdy kniha opět vyšla, mnoha čtenářům příběh připomínal události, které se toho roku odehrávali v Bílém domě. Je věcí názoru, zda se dá Perlyho manipulátorství a až ďábelské řečnické schopnosti, kterými si získával lidi na svou stranu, srovnávat s „přednostmi“ bývalého amerického prezidenta. Mimochodem podobným způsobem na čtenáře v té době zapůsobil i román Mrtvá zóna od Stephena Kinga, kde je podobnost možná ještě výraznější. Když už je zmínka o Kingovi, proslýchá se, že ho Dražebník inspiroval k napsání legendárního románu Nezbytné věci. Vliv, jaký má Perly Dunsmore na své okolí, a situace, ve kterých se díky němu ostatní ocitají, může působit až absurdně a nereálně. Stačí se však poohlédnout do historie, abychom si připomněli, co s lidmi dokáže udělat strach a čeho jsou schopni, když se dostanou k moci, nebo naopak když jsou zahnáni do úzkých. „Je to vážně čaroděj. Ovládne dav, takže lidi sami nevědí, co dělají.“ SMRTIHLAV opět mávl svými děsivými křídly, na nichž ve své edici přináší již čtvrté klasické dílo. A je sakra dobře, že se Dražebník navrátil mezi čtenáře. I přes rozpačitý konec se jedná o nadprůměrné dílo, které svým tématem stále je, a vždy bude, aktuální. Berme ho jako vztyčený ukazováček pro další generace.

    Kniha, Fobos, 2024, 9788027712465

Vývoj ceny

Vývoj ceny Nápověda

Získejte přehled o vývoji ceny za posledních 60 dní.

Maloobchodní cena Minimální prodejní cena: 49 Kč Nápověda