RECENZE: Musíme si promluvit o Kevinovi

RECENZE: Musíme si promluvit o Kevinovi - titulní obrázek

Že je vám název knihy povědomý? Je pravdou, že pod stejným názvem můžete také najít filmové zpracování z roku 2011, které se těšilo velkému úspěchu a oblibě. Každopádně kniha sama o sobě děj vypraví daleko obsáhleji a zasáhne čtenáře daleko více než film.

Tento psychologický thriller je opravdu vymazlený, a pokud máte tento žánr rádi, určitě nešlápnete vedle. Je totiž dost možné, že ještě dlouho po dočtení si budete vše přemítat v hlavě. Možná tomu nebudete chtít ani uvěřit.

Kniha je plná otevřených a mnohdy šokujících řádků, jenž Eva, matka Kevina, věnuje svému bývalému muži. Postupem času si víc a víc uvědomuje, že jejich syn Kevin není úplně tak normální dítě. Nezapadá mezi vrstevníky a jeho povaha je více než komplikovaná. Neexistuje v něm příliš dobra, a naopak daleko raději způsobuje bolest a utrpení, a to především Evě. Na svůj věk se zdá být zaostalý a naprosto se vymyká všem ideálům o normálním dítěti. Je zkrátka jiný. Děsivě jiný.

 

 

Zvláštní na tom všem je, že tento podivný vztah je jen mezi Evou a Kevinem. Franklin, manžel Evy a otec Kevina, nic z toho nebere vážně. Žije si ve své bublině a příliš nevnímá to, co se o okolo něj děje. Eva si začíná uvědomovat, že podlehla nátlaku svého manžela, který po dítěti toužil, ale ona to tak necítila. Nepociťovala tikající biologické hodiny. Vyčítá si, že neudělala maximum pro spokojenost svého syna.

Zároveň si však Eva uvědomuje, že není schopna dát svému synovi dostatek mateřské lásky, jelikož ji v sobě zkrátka nemá. Ani jeho narození to nezměnilo. Možná právě díky tomu v něm vidí nepřítele a na vše se dívá střízlivýma očima. Sám Kevin ale pociťuje, že manipulace s jeho matkou není tak jednoduchá jako s ostatními členy rodiny.

Poté, co Kevin chladnokrevně zavraždí sedm svých spolužáků, svou učitelku a zaměstnance školy, si Eva začíná dávat za vinu, zda i ona sama neměla podíl na této surové vraždě. Následně je Kevin převezen do nápravného zařízení, kde si odpykává velmi mírný trest. Eva si po celou dobu klade několik otázek, ale nenachází na ně odpovědi. Je to začarovaný kruh, který ji pohlcuje a ona při každé jeho návštěvě trpí.

Kniha se tedy točí o zpovědi chladnokrevného a sériového vraha, který má podobu mladistvého a dospívajícího Kevina. Veškerým děním je více než ovlivněna celá rodina a jejich blízké okolí. Nejvíce však trpí Eva, které nevěří ani její vlastní manžel. V žádném případě si nechce připustit, že jejich dítě je psychopat. Eva si uvědomuje závažnost celé situace, ale otázkou je, jak tohle vlastně může dopadnout. Kdo nese největší díl viny? Eva, která selhala jako matka, nebo Franklin, který možná nechtěl nic z toho vidět? Je opravdu Kevin tak chladnokrevný a brutální, jak ho jeho matka vnímá?

Věřte, že po přečtení překvapivého a mrazivě šokujícícho obsahu poslední kapitoly budete mít jasno.

Hodnocení 100 %

Mohlo by vás zajímat

4.7 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Když se úspěšná podnikatelka Eva provdá za mnohem konvenčnějšího Franklina, není si vůbec jistá, zda chce mít dítě, a Kevin, jako by to...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články