RECENZE: Dámská volenka

RECENZE: Dámská volenka - titulní obrázek

Pojďme, dámy, budeme si hrát! Už jste slyšely o fenoménu zvaném gamebook? Slyšely, ale považujete ho spíše za klučičí zábavu? V tom případě se nemůžete mýlit více. Kniha Dámská volenka s podtitulem interaktivní romance je totiž převážně dámská záležitost. A v čem tedy spočívá výjimečnost této knihy? Například v tom, že při čtení můžete přímo ovlivnit, kam se bude děj dále ubírat.

Autorkami této „hrací knihy“ jsou Larissa Zageris a Kitty Curran, která se též postarala o knižní ilustrace. Larissa Zageris má na kontě již několik humorných knih a většině z nich dodala ilustrace právě Kitty Curran, která je zdatnou grafičkou a ilustrátorkou.

 

 

Jak s Dámskou volenkou pracovat

Hed zkraje knihy se objevuje varovné doporučení:

V žádném případě neotáčej stránky popořadě, ani kdybys byla smutná nebo zmatená! Přeskakování na jiné kapitoly nebo prodlévání příliš dlouho na stránce, kde už tebou zvolený příběh nepokračuje, může mít stejné následky jako nevhodné chování na plese: SKANDÁL! ZLOMENÉ SRDCE! NAPROSTÁ SKÁZA!

Tuhle knihu totiž rozhodně není radno číst popořadě. Čtení této knihy vlastně spočívá v přeskakování klidně i o několik set stran dopředu či dozadu, ovšem i to má svá pravidla.

Po úvodním varování se seznámíme s několika protagonisty románu. Ovšem hlavní postavou je sám čtenář.  Díky tomu, že je v knize popsán pouze přibližný věk a nikoli fyzický vzhled postavy, se do ní čtenář může lépe vžít a klidně si v průběhu čtení dokáže představovat sám sebe. Kniha je nicméně cílená především na dámské čtenářky, proto i hlavní hrdinkou je dívka a v průběhu knihy je čtenář oslovován ženským rodem.

Dalšími postavami jsou Lady Evangeline Youngblood, přítelkyně hlavní postavy a několik potenciálních objektů lásky hlavní postavy. Sir Benedict Cranville je zámožný, vtipný, ale poněkud nedostupný, o kapitánovi Angusovi Mactaggartovi je známo, že je to velice mužný Skot s pocitem křivdy a zlatým srdcem, zato o lordu Garraway Cravenovi se povídá, že je šílený, zlý a nebezpečný. Nyní je jen a jen na čtenáři/čtenářce, s kým sváže svůj osud.

Recenze

Dámská volenka je napsaná s nadsázkou a okořeněná lechtivým humorem. V jednotlivých částech je možné se pomocí sérií čtenářových voleb dostat do různých zajímavých lokací, jako je například Egypt, Londýn nebo Skotsko. Neskutečně mě bavila přirovnání, která vždy odpovídala místu, kde se hlavní postava právě nacházela.

Protože se jedná o milostný román, není v něm nouze o scény sexuálního charakteru, proto bych jej doporučila čtenářkám aspoň od 15 let. Věřím ale, že román si užijí i mnohem starší ročníky. Proto se od jeho přečtení rozhodně nenechte odradit obavami z charakteru „hrací knihy“. Nejedná se o nijak náročné intelektuální čtení, ovšem tomu, kdo se rád u čtení uvolní a pobaví, knihu můžu s čistým svědomím doporučit.

Tím, že je v knize několik alternativních konců se zdánlivá tloušťka knihy smrskává vlastně na polovinu. Já jsem se postupně propracovala všemi dějovými odbočkami úplně ke všem alternativním koncům, protože každá z dějových linek byla něčím zajímavá a můžu vám zaručit, že ani jedním nebudete zklamaní!

Hodnocení 80 %

Mohlo by vás zajímat

Dámská volenka - Larissa Zageris,Curran Kitty Nedostupné

3.6 z 5 hvězdiček

měkká vazba

Tento milostný román je bezednou studnicí romantických příběhů, hluboké touhy a dráždivého humoru; kniha je zároveň takzvaným gamebookem,...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články