Fantasy a young adult knihy, které jste možná v roce 2018 přehlédli

Fantasy a young adult knihy, které jste možná v roce 2018 přehlédli - titulní obrázek

Rok 2019 se prozatím nese ve znamení skvělých knih, a to i v žánru fantasy a young adult. Pojďme si ale připomenout tituly, které loni dost možná unikly vaší pozornosti, což je velká škoda!

Silní

Silní je neprávem opomíjené fantasy z dílny úspěšného autorského dua, které se skrývá pod pseudonymem Henry Lion Oldie. Tihle dva pánové se u nás zatím příliš neproslavili, ale o kvalitě jeho psaní vás může přesvědčit, že roku 2006 obdrželi literární ocenění pro nejlepší evropské spisovatele v žánru sci-fi a fantasy.

 

 

Silní: Zajatec Železné hory je prvním dílem série o postavě jménem Ürüng Uolan, chlapci, který se narodil na Sedmém nebi. Až povyroste, čeká ho legendami opředená cesta do Kovárny, kde by měl získat výstroj, zbraně i sílu. Jenomže o Kovárně se vypráví spousta pohádek a ti, kteří v ní skutečně byli, mlčí.

Když se mladý chlapec konečně vydá na cestu, zjistí, že ho čeká mnohem náročnější úkol, než si kdy dokázal představit. Poprvé na vlastní oči spatří místa, která jako by vypadla z těch nejbláznivějších fantasy představ. A velmi záhy pochopí, že nikdo není jenom zlý nebo jenom dobrý, nýbrž naopak! Dobrý se vmžiku může stát zlým a zlý zase dobrým.

Přísahám, že jsem úplně zkameněl. To bylo poprvé, kdy jsem na vlastní oči viděl, jak někdo někoho zabil. Nebožtíky se zkrouceným krkem jsem taky nikdy neviděl. Stál jsem tam bez kalhot, tak jak mě matka na svět přivedla, a věděl jsem jistě jednu věc. Omogoj je mrtvý. Živí lidé takhle neleží.

 

Kůže plná stínů

Dvanáctileté Makepeace není jen tak obyčejnou holčičkou. V jejím těle totiž hledají útočiště zbloudilé duše. Za ty roky se jejich pokusům naučila bránit, a tak je relativně v bezpečí. Jednoho dne ale její obrana v důsledku strašlivé události povolí.

 

 

Nyní se v ní skrývá jakýsi přízrak. Je to divoký, drsný a silný duch, který se však ukáže být její jedinou ochranou ve chvíli, kdy je poslána k bohaté a mocné rodině svého otce. Schyluje se k občanské válce a její příbuzní ji potřebují, aby jim pomáhala ochránit děsivé rodinné tajemství.

Makepeace plánuje útěk a vydává se do země rozervané válkou. Musí se však rozhodnout, co je horší: být ovládána přízraky, nebo zemřít?

Kůže plná stínů je strhující příběh o síle, moci, přátelství a jedné houževnaté dívce, která se ocitla ve světě, v němž se vše obrací vzhůru nohama.

Autorka Frances Hardinge napsala mimo jiné také populární fantasy Strom lží.

Neviděla ty mrtvé ani je neslyšela, ale vnímala jejich přítomnost a cítila, jak se plazí po okrajích její mysli. Věděla, že čekají, až se unaví, propadne panice nebo poleví v ostražitosti, a oni budou moci zaútočit. Ale ona v sobě objevila jistou dávku zarputilosti.

 

Ms. Marvel

Kamale Khanové je šestnáct let. Jako každá teenagerka hledá svou cestu životem a jen tak mimochodem získá nadpřirozené schopnosti. Ocitne se bok po boku Iron Mana, Kapitána Ameriky a dalších superhrdinů, které obdivuje. Ale jak si má pubertální zelenáč získat jejich respekt?

 

 

Do toho musí zvládat ještě školní povinnosti a smířit se s tím, že si pro ni její rodiče přeji jiný život, než po kterém touží ona sama.

Komiks Ms. Marvel získal pět nominací na cenu Willa Eisnera a mnoho dalších ocenění – včetně nejlepšího komiksu.

Autorka G. Willow Wilsonová je oceňovaná americká spisovatelka a komiksová scenáristka. Lásce k tomuto žánru propadla už v devíti letech. Ve svém kariérním žebříčku vyšplhala tak vysoko, že jí vydavatelství DC Comics svěřilo slavnou Wonder Woman.

-Tak dobře, děvenko. Osud rozhodl, že dostaneš přesně ten kompletní reboot, o kterém většina lidí jen sní. Ale můžu ti něco říct?

-Co?

-Nebude to takové, jak si myslíš.

 

Opskurno

Tajemstvím opředené městečko Opskurno oddělila královna Alžběta I. od zbytku Anglie. Vyniká pozoruhodnou architekturou, průkopnickou vědou, a především svou uzavřeností. Tato nezávislost ale podléhá jedné jediné podmínce: nikdo se nesmí zajímat a studovat opskurenské dějiny, které ukrývají temné tajemství. A jak už to tak bývá, každé tajemství jednou někdo odhalí…

 

 

Autor Andrew Caldecott získal inspiraci k napsání Opskurna během studia historie na Oxfordské univerzitě. Zde vybublala na povrch jeho představa městského státu, který skrývá nebezpečné tajemství – a tak se zrodilo Opskurno. Autor v současné době píše další pokračování s názvem Zymor.

Zrozená pro smutek: Marie Tudorovna, královna straka – černé šaty, ledově bílý obličej, ve vlasech jí visí perly jako slzy. Stojí v pozici těhotné ženy, pravou dlaň má položenou na nadouvajícím se břiše. Ví, že to, co nosí, je mrtvé, pokud je to vůbec dítě.

 Děti krve a kostí

Obálka této fantasy inspirované západní Afrikou, si získala pozornost nejednoho čtenáře, který se rozhodl vyzdobit si s ní svou knihovničku. A o čem příběh vypráví?

 

 

V šesti letech byla Zélie svědkem zabití její matky. Dodnes má živě před očima, jak ji královské stráže pověsily na stromě před domem. Nyní, deset let po krvavém nájezdu, kdy usmrtili Zéliinu matku a Orishanům odebrali dar magie, se objevuje vzácný svitek. Svitek, díky němu dokáže Zélie obnovit spojení s bohy a navrátit dar magie na dalších sto let. Čeká ji ale spousta překážek jako například korunní princ Inan, toužící magii z celého světa vymýtit. Dočká se dívka pomoci od svého bratra?

Věděli jste, že autorka byla za název Děti krve a kostí zažalována na podzim roku 2018 Norou Robertsovou kvůli plagiátorství? Obě autorky se ale nakonec po vzájemném osočování sešly a záležitost spolu probraly a Adeyemi byla obvinění nakonec zproštěna.

Druhý díl s názvem Children of Virtue and Vengeance vyjde v zahraničí přibližně 4. června tohoto roku.

Mám co dělat, abych nezačala ječet. Zatínám nehty do marulového dřeva své hole a pevně ji tisknu, abych nervózně nenadskakovala.

 

 Chci se podívat na další skvělé knihy pro mládež →

Mohlo by vás zajímat

Poslední číslo - Hayley Barker Nedostupné

4.5 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Anglie, blízká budoucnost. Společnost je rozdělena na Čistou britskou rasu a Dreky, spodinu odsunutou do ghett, nucenou pracovat jen za...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Podcasty