Tomi Adeyemiová

Tomi Adeyemiová*USA, 1993

Tomi Adeyemi je nigerijsko-americká spisovatelka a učitelka tvůrčího psaní. Její debutový román o mládeži i pro mládež Děti krve a kostí (2018) je inspirován vlastními zážitky autorky. Velmi zaslouženě získal ocenění Goodreads Choice Awards jako Nejlepší debut roku 2018 a cenu Andreho Nortona za sci-fi a fantasy pro mládež. Záhy se stal bestsellerem The New York Times a chystá se překlad ve více než 30 zemích.

Narodila se v USA dvěma nigerijským emigrantům. Otec v Nigérii pracoval jako lékař, později taxikář, matka jako uklízečka. Tomi vyrůstala v Chicagu zcela izolovaná od svých nigerijských kořenů. Rodiče Tomi ani její sourozence jejich rodnou řeč neučili. Tomi své dědictví přijala až v dospělosti a tvrdí, že jeden z jejích románů je „milostným dopisem její kultuře“.

Vystudovala angličtinu na Harvardu a následně získala stipendium ke studiu západoafrické mytologie a kultury v brazilském Salvadoru. Vyučuje tvůrčí psaní v San Diegu v Kalifornii. Vede také blog, kde komunikuje s více než 3500 předplatiteli a zasvěcuje je do světa psaní. Její web byl podle Writer’s Digest označen jako jeden ze 101 nejlepších webů pro spisovatele.

Psát začala už jako malá a tento koníček ji provázel celé dospívání. Očekávala se od ní sice práce v lékařství či technice, ale rodiče ji plně podporují v její zvolené dráze. Po svém přestěhování do Kalifornie pracovala ve filmové společnosti, poté jako koučka tvůrčího psaní a ve volných chvílích psala. První román nepřinesl nejlepší zpětnou vazbu, ale Tomi se nevzdala a rok poté už vytvořila úspěšný bestseller, který se dnes překládá ve více než 30 zemích.

Sama se s chutí vypraví do smrtící arény Hunger Games nebo vyráží na magické dobrodružství za doprovodu Harryho Pottera.

Pravda je jako nejostřejší nůž, jaký jsem kdy poznala.

 Roku 2019 byla jmenována na seznam top 30 osobností pod 30 let časopisu Forbes. Rok poté ji magazín TIME zařadil mezi 100 nejvlivnějších lidí za rok 2020.

Na kontě má zatím dva silné tituly, které vznikly na základě skutečných událostí. Pilotní Děti krve a kostí spolu s druhým dílem Děti pravdy a pomsty (česky 2021) tvoří dilogii nazvanou Dědictví Orishy. Tyto fantasy romány mimořádně obohacují klasický repertoár souboru young adult literatury.

Hlavní hrdinka Zélie bojuje proti monarchii a chce svému lidu vrátit ukradenou magii, tak trochu jako africká Hermiona Grangerová. Tomi chce umožnit malým africkým dívkám, aby se viděly jako kouzelné silné bytosti a věřily, že dokážou vše, co budou chtít. Nakonec být i onou Hermionou, jak dokazuje divadelní verze doplňkového dílu Harry Potter a prokleté dítě.

Děti krve a kostí se dočkají rovněž filmové podoby od Foxu a producentů upíří klasiky Stmívání (Twilight). Samotnou autorku jsme mohli vidět na BBC, v show Jimmyho Fallona nebo v magazínech Vogue a Elle.

Seřadit:

Co hledáte?

  • Zajímá vás

    • + Ukázat více
    • Ukázat méně

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Série

  • Jazyk

    Hodnocení

    Knihy autora

    Seřadit:

    Co hledáte?

  • Zajímá vás

    • + Ukázat více
    • Ukázat méně

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Série

  • Jazyk

    Hodnocení