Cukrářský fenomén roku 2020

Cukrářský fenomén roku 2020 - titulní obrázek

Z kuchařských pořadů a reality show se u nás pomalu stává fenomén. Jsou čím dál víc oblíbené a vznikají nové pořady, které jsou známé ve světě, ale u nás si teprve vyšlapávají cestičku. Jedním takovým pořadem je cukrářská show Peče celá země. Tento pořad ve společnosti rezonoval na jaře, kdy ho vysílala Česká televize.

Díky němu jsme mohli poznat několik nových tváří, a hlavně cukrářů. Porotci Josef MaršálekMirka van Gils Slavíková jsou ostřílení cukráři, jak tvoří můžete sledovat na jejich Instagramech, a pokud chcete některé jejich recepty vyzkoušet. Můžete si koupit některou kuchařku z jejich dílny.


Přečíst si o pořadu Peče celá země



 

Josef Maršálek

Josefovu Moderní českou cukrařinu jsme si už představovali. Nyní je k dostání novinka Moje sváteční pečení. Knížka obsahuje 60 výjimečných receptů z celého světa. U receptů najdete i další tipy na různé obměny a variace. Josef vás provede tím nejkrásnějším obdobím v roce, celým adventem až ke Štědrému dnu skrze celé svátky, Silvestr a skončí na Tři krále.

Mantrou Josefa Maršálka je, že čím kvalitnější ingredience použijete, tím kvalitnější a chutnější, a především výjimečnější dezert připravíte. Proto doporučuje raději upéct míň, ale z opravdu kvalitních surovin.

Udělejte mně i sobě radost a pečte. S láskou, samozřejmě. (Josef Maršálek)

 

 


Mirka van Gils Slavíková

Ani Mirku van Gils Slavíkovou určitě nemusíme představovat. Možná jste zaregistrovali její dvě předchozí kuchařky - Vůně chleba a Dezerty jedna báseň. Nyní si můžete pořídit třetí knížku s názvem Famózní! a famózní vážně je.

Mirku fascinuje historie receptů a to jak recepty cestují po světě. Každý recept má svůj příběh. Ale možná byste se divili, cukrářkou původně být nechtěla. To, že se bude věnovat cukrářskému řemeslu rozhodl její tatínek, jemu je také kniha věnována.

I v této knize najdete přes 60 receptů, přehledně rozdělených do několika kapitol s úžasnými fotografiemi, které vznikly v Holandsku na oblíbených místech Mirky van Gils Slavíkové. Nechybí tedy základní postupy na těsta, dokonce i bezlepkový piškotový dort a několik druhů krémů. Samozřejmě je zde kapitola s kynutým těstem, ovocné koláče nebo kapitola s názvem Cesta kolem světa.

Cukrařina je profese vyžadující koncentraci, pevnou ruku, perfekcionismus, obrazotvornost, výtvarný talent a vztah k umění. Je to estetické řemeslo. (Mirka van Gils Slavíková)

 

 

 

Petra Burianová - vítězka soutěže Peče celá země

Petra Burianová není žádnou známou a vyhlášenou cukrářkou, ačkoli … Pokud jste sledovali pořad Peče celá země, tak pro vás určitě známa je. Sama o sobě říká, že je pekařský nadšenec, nikoli profesionál. Petra je vítězkou první řady této reality show. Je velice skromná a miluje české tradice, folklor a řemeslo. Proto není překvapením, že její kniha, Cesta z těsta, je plná nejen starých tradiční receptů, ale i ukázkami některých řemesel.

V knize najdete více než 80 Petřiných oblíbených receptů, které ji provází v průběhu celého roku. Mnoho z nich je spojeno s konkrétními svátky a ročním obdobím. V knize tak najdete postup třeba na třeného beránka, boží milosti, haferáky s perníkem a borůvkami (recept pochází z Valašska), moravské koláče, miletínské modlitbičky a spousty dalších receptů. U každého z nich je napsané krátké povídání buď o původu receptu, něco o surovinách nebo kdo v Petřině domácnosti má tento recept nejradši.

Kniha se po vydání obratem vyprodala a nyní se čeká na dotisk. Pro nedočkavé je k dispozici E-KNIHA.

A úplně nejlepší cukroví ze všeho je stejně nakonec vánočka. Moudří vědí. (Petra Burianová, citace z kapitoly Cukroví)

 

 

 

Pořad Peče celá země

Tato světoznámá cukrářsko-pekařská show si získala i české diváky. Není tedy překvapením, že vznikla  kuchařská kniha plná receptů, které jste mohli vidět právě v pořadu Peče celá země. V knize najdete 115 vybraných receptů od soutěžících, 25 exkluzivních receptů od porotců Mirky van Gils Slavíkové a Josefa Maršálka a technoložky Zlaty Otavové.

Měli jste v soutěži někoho oblíbeného? Líbily se vám recepty a říkali jste, že byste je chtěli vyzkoušet? Nyní máte tedy možnost. Třeba zrovna ten váš vyhlídnutý je mezi těmi 115 vybranými. Kniha je samozřejmě rozdělena na jednotlivé týdny a výzvy, stejně jako v soutěži. Tedy - téma týdne, technická výzva a kreativní výzva.

Závěr

Všechny čtyři knihy jsou úžasně zpracované, nechybí nádherné fotografie. Ale kdybyste přeci jen hledali ještě něco jiného, tak ještě jedna známá cukrářka letos vydala knihu, a to Iveta Fabešová a kniha nese název Vše sladké.

Mohlo by vás zajímat

4.5 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Co najdete v mé nové cukrářské knize? No samozřejmě tam nechybí mé plzeňské buchty! Můžete se těšit na makovec, kynutou bábovku, vánočku,...

349 Kč

Běžně 429 Kč

Do košíku

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Podcasty