Když peče celá země

Když peče celá země - titulní obrázek

Je dost možné, že pokud jste o gastro pořadu plného amatérských pekařů a cukrářů, Peče celá země, za poslední dobu neslyšeli, tak jste museli být mimo veškeré dění sociálních sítí, tisku a jiných podobných kanálů.

Dle dosavadních statistik sledovanosti se právě tato pekařská soutěž Peče celá země, jenž je českou verzí původního britského pořadu The Great British Bake Off, těší velké oblibě. Údajně až 1,3 mil. diváků napjatě čeká, sleduje a fandí svým oblíbencům při plnění osobní či technické výzvy. Důležitou součástí celého pořadu je také boj o to uspět s vlastním receptem na dané téma. Co si budeme povídat, občas to není zas taková legrace a většina z nás mnohdy až zírá, co vše se dá zkazit na obyčejné bábovce a jak přísné je mnohdy i samotné hodnocení porotců. Právě Mirka van Gils Slavíková a Josef Maršálek rozhodují o dalších osudech soutěžících a že to tedy nemají někdy úplně jednoduché.

 

 

Jistě každý, kdo alespoň občas peče, mi dá za pravdu, že mnohdy tisíckrát stejný recept se ne vždycky podaří stejně. A jako naschvál to bývá, když se jedná o důležitou a významnou návštěvu či akci. O to horší je to zřejmě někdy i pro samotné soutěžící, kteří se musejí sžít se štábem a kamerami. A aby toho nebylo málo, je tu ještě v roli moderátorů Tereza Bebarová a Václav Kopta, kteří kromě morální podpory často také hlídají časový limit, který je někdy, jak se lidově říká, zkrátka o prsa. Je to soutěž plná napětí, adrenalinu, emocí a jistě i nových zkušeností.

Já osobně pečení miluji, je mým velkým koníčkem a často i ráda zkouším nové recepty a výzvy. Ostatně přidávám se k takovému menšímu fanklubu, který často právě na sociálních sítích sdílí tyto své výtvory a předává si rady. Je to fajn relax a možná i uspokojující pocit, že stále platí, že máme zlaté české ručičky.

Kdo se v této branži už nějakou dobu pohybuje či se o ni jen alespoň trochu zajímá, tak ví, že na gastro scéně se za poslední dobu nejvíce skloňují právě jména jako je Zdeněk Pohlreich, Roman Vaněk, Jaroslav Sapík, Janina Černá, Jana Florentýna Zatloukalová, Kateřina Winterová, ale třeba i vítězka MasterCheefa Kristína Nemčková či soutěžící Kačka Tichá. Jen výčet pouhých pár jmen, ale můžeme být pyšní na daleko více úspěšných Čechů, kteří bojují za lepší gastronomii u nás, ale i ve světě. Jinak tomu není ani u porotců pořadu Peče celá země – Mirky van Gils Slavíkové, která je držitelkou významného francouzského titulu Professeur en Sucre d'Art a velkého cestovatele Josefa Maršálka , jenž připravoval dezerty pro královskou rodinu v Londýně a nějakou dobu působil i v Indii.

 

 

I přesto, že se každý z nich vydal naprosto odlišnou cestou, spojuje je jedno – láska k dobrému jídlu. Umí pohladit chuťové buňky a často i šokovat v dobrém slova smyslu. Výtvory všech těchto gastro profíků jsou opravdu skvostné a mnohdy člověk nevěří ani vlastní očím.

Je zkrátka fajn vidět i v jiných pořadech, že dnešní gastronomie není jen o přepálených jídlech z friťáků či rozmražených polotovarech. Je pravdou, že v Prostřenu občas extrémy vidět můžeme, ale na druhou stranu se i tady najdou fajn recepty, které často člověka ani nenapadnou. Zdeněk Pohlreich se zase často rozčiluje s majiteli restaurací, kteří často slepě vidí vlastní potenciál jinde, ale po všech těch útrapách mu nakonec děkují za znovuvzkříšení svých podniků. Jsme zkrátka národ, který si jídlo neodpírá, ale potřeboval dospět k tomu, že některá jídla jdou prostě udělat lépe a není nutné se ohlížet na minulý režim. Stále platí, že v jednoduchosti je krása a u jídla obzvlášť.

Pokud máte tedy chuť zkusit něco nového, ale přitom stále vaše duše prahne po klasických cukrářských receptech, určitě se porozhlédněte po nové knize Moderní česká cukrařina. Tato kniha totiž nemá obdoby a je naprostým unikátem. Její zpracování je více než geniální. Najdete zde 47 oblíbených receptů, které jsou vylepšené o moderních suroviny, ale zároveň pořád stojí za hřích. Vše je velmi dobře popsané i pro úplné začátečníky, a když by bylo nejhůře, fotopostup to jistí.

Zkrátka se odvažte, experimentujte a místo klasické nedělní bábovky upečte třeba Ruby špičky či kremrole s medem, skořicí a vlašskými ořechy. Žijeme jen jednou a byl by hřích neokusit něco nového!

 

 

Pokud v tom už budete, přihoďte také Péct, milovat a žít. Kniha v sobě skrývá příběh i recepty, jež jsou stejně emotivní jako její název. Je to sen jednoho muže, který se stal skutečností a je navíc obohacený o cenné životní rady. Zkrátka, tady prostě nešlápnete vedle.

V půlce března spatří světlo světa také kniha plná delikates Dezerty jedna báseň od Mirky van Gills Slavíkové, kde se můžeme těšit na vynikající francouzské recepty, jako jsou makronky, financiers či třeba bretaňské karamelky. Věřím, že kniha bude stejně úspěšná jako ta z edice Mom's Kitchen s názvem Vůně chleba.

A pokud gastro tipů bylo stále málo, nakoukněte i do věhlasných kuchařek Zdeňka Pohlreicha, jako je třeba Taková normální kuchařka, která je plná, na první pohled obyčejných, nenáročných, ale přesto vynikajících jídel.

Pro úplně začátečníky doporučujeme knihy od Romana Vaňka z Pražského kulinářského institutu, kde je vždy vše vysvětleno krok po kroku. Věříme, že společně s Romanem to dotáhnete k dokonalosti.

 

 

Nebo si přečtěte o začátcích Jaroslava Sapíka a ponořte se do soukromí známého kuchaře, který to vždy neměl úplně tak jednoduché.

Radost si však můžete udělat i československou kuchařkou #UPGRADE od Kristíny Nemčkové, která je vítězkou loňské řady gastro pořadu MasterCheef.

Stačí jen najet do kategorie KUCHAŘKY a najít si tu svou. Ale dávejte si pozor, varuji vás dopředu. Jedna je lepší než druhá a člověk neví, kterou dřív.

Tak vaření a pečení zdar! ☺️

Mohlo by vás zajímat

Moderní česká cukrařina - Josef Maršálek Nedostupné

4.3 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Josef Maršálek vyzradil svá sladká tajemství a sepsal 47 skvělých receptů – nechte se vést jeho radami a inspirujte se triky, které v...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Podcasty