Soumrak dne

Autor Kazuo Ishiguro Interpret Jan Vlasák

Audiokniha (mp3)

Přehrát ukázku

00:00

00:00

Audiokniha (mp3)

  • Ihned ke stažení

Pan Stevens byl celý život loajálním, oddaným, uctivým a pečlivým majordomem na Darlingtonském panství. Jeho pojetí svědomité služby má však za následek hradbu upjatosti, přes kterou si nikdy nedovolil projevit ani ty nejzákladnější city… Přejít na celý popis

Romány od RED a mangy od GATE pouze za 1 Kč! Ke každému nákupu nad 499 Kč v našich knikupectvích si můžete vybrat jednu knihu od značky RED či GATE za pouhou 1 Kč! Více informací

K tomuto produktu zákazníci kupují

Popis

Pan Stevens byl celý život loajálním, oddaným, uctivým a pečlivým majordomem na Darlingtonském panství. Jeho pojetí svědomité služby má však za následek hradbu upjatosti, přes kterou si nikdy nedovolil projevit ani ty nejzákladnější city. Když jeho letitý zaměstnavatel prodá své sídlo zbohatlickým Američanům, pokusí se zrekapitulovat svůj život, který hrdě položil na oltář abstraktnímu ideálu, aniž by se dosud odvážil reflektovat, čemu to vlastně bez oddechu sloužil. Nejznámější román Kazuo Ishigura, který obdržel Nobelovu cenu za Literaturu 2017. Podle románu vznikla stejnojmenná filmová adaptace (režie James Ivory, 1993) s Anthonym Hopkinsem a Emmou Thompsonovou v hlavních rolích. Kazuo Ishiguro (*1954) Britský spisovatel japonského původu strávil rané dětství v Japonsku, ale již jeho v šesti letech se celá rodina přestěhovala do Velké Británie, kde Ishiguro také vystudoval (od základní školy po univerzitu v Kentu). V roce 1981 publikoval první povídky a o rok později vyšel jeho první román A Pale View of Hills. Pět let poté následoval další román Malíř pomíjivého světa (Argo, 1999), který byl nominován do užšího výběru na prestižní Bookerovu cenu. Tu nakonec získala roku 1989 autorova třetí kniha Soumrak dne (Leda, 2010, 2016), která byla zfilmována s Anthonym Hopkinsem a Emmou Thompsonovou v hlavních rolích (režie James Ivory, 1993). Na Bookerovu cenu pak byly nominovány i jeho další romány Když jsme byli sirotci (Barrister & Principal, 2005) a Neopouštěj mě (BB art, 2007) – druhý jmenovaný se rovněž dočkal filmové adaptace, v níž si zahráli Keira Knightley, Carey Mulligan a Andrew Garfield (režie Mark Romanek, 2010). Česky vyšla také sbírka povídek Nokturna (Plus, 2010) a román Pohřbený obr (Argo, 2017). V roce 2017 obdržel Nobelovu cenu za literaturu. Jan Vlasák (* 1943) Narodil se v Čáslavi, vystudoval brněnskou JAMU a následně se stal členem souboru divadla v Uherském Hradišti. Prošel mnoha scénami, v současné době je členem souboru Městských divadel pražských. Účinkoval v řadě televizních inscenací a seriálů (Ordinace v růžové zahradě, Cesty domů, Cukrárna, Cirkus Bukowsky, Svět pod hlavou) a filmů (Výchova dívek v Čechách, Milenci a vrazi, Vratné lahve, Bathory).

Sdílet 0

Nakladatel
OneHotBook
datum vydání
23.10.2017
Vazba
mp3
jazyk
čeština
Délka
07:24:52

Hodnocení a recenze čtenářů Nápověda

4.6 z 5 5 hodnocení čtenářů

5 hvězdiček 4 hvězdičky 3 hvězdičky 2 hvězdičky 1 hvezdička

Přidejte své hodnocení produktu

  • 5 z 5 hvězdiček Václav Urbánek registrovaný uživatel

    Krásný příběh, vyprávěný stárnoucím mužem, který hledá smysl ve "zbytku dne", v době, která zbývá v životě naplněném snahou být dokonalým butlerem. Film s A. Hopkinsem a E. Thompsonovu byl výborný, hned jsem sehnal knihu v orig. a teď jsem ji potěšením přečetl česky. Závěr cesty po poválečné Anglii a setkání v Cornwallu jsou nádherným vrcholem knihy.

    Kniha, Leda, 2016, 9788073354190

  • 5 z 5 hvězdiček Šárka registrovaný uživatel

    Po Never let me go byl tohle úplně jiný zážitek než jsem čekala, podobné bylo snad jen to, že byl taky melancholický a velmi anglický. Stárnoucí majordomus bialncue svůj život, zní to nudně, ale nudné to není. :)

    Kniha, Leda, 2016, 9788073354190

Vývoj ceny

Vývoj ceny Nápověda

Získejte přehled o vývoji ceny za posledních 60 dní.

Maloobchodní cena Minimální prodejní cena: 329 Kč Nápověda
Další knihy autora

Další knihy autora

Všechny knihy autora

Všechny knihy autora