Hanba

Autor Salman Rushdie Interpret Ladislav Frej

Audiokniha (mp3)

Přehrát ukázku

00:00

00:00

Audiokniha (mp3)

  • Ihned ke stažení

Rushdieho Hanba má spletitý děj: V honosném sídle spojeném se světem pouze nákladním výtahem se třem zhanobeným sestrám narodí syn Omar Chajjám Šakíl. Když se konečně odpoutá od jejich vlivu, vydá se z domu na pouť jakéhosi dychtivého voyeura všech metamorfóz hanby, před níž ho jeho tři matky chtěly ochránit. Venkovní svět je Pákistán a pro lidi v… Přejít na celý popis

Sexuální výchova na 120 % Sex a vše o něm v nové manga sérii. Přečtení zvýší vaši empatii na 120 %! Více informací

K tomuto produktu zákazníci kupují

Popis

Rushdieho Hanba má spletitý děj: V honosném sídle spojeném se světem pouze nákladním výtahem se třem zhanobeným sestrám narodí syn Omar Chajjám Šakíl. Když se konečně odpoutá od jejich vlivu, vydá se z domu na pouť jakéhosi dychtivého voyeura všech metamorfóz hanby, před níž ho jeho tři matky chtěly ochránit. Venkovní svět je Pákistán a pro lidi v něm je hanba synonymem smrti. Román je pak složitou a fiktivní rodinnou ságou dvou národních hrdinů, Razy Hajdara a Iskandara Harappy, postav, které obě mají skutečný předobraz v pákistánských dějinách. Většinu historických postav přitom autor groteskně degraduje a paroduje. Démonická zuřivost Sofi e Zenobie, jedné z hlavních postav, symbolizuje projevy totalitních režimů: hanba a násilí jsou rubem a lícem téže mince. Kniha je zároveň jakousi moderní orientální pohádkou, ornamentální fantasmagorií, politickým pamfl etem i osobní výpovědí poangličtělého Inda, jemuž odstup exilu umožňuje vypořádat se s vlastními kořeny. Střídají se styly i vypravěčské polohy, dějiny se stávají pohádkou a pohádka dějinami, skutečnost je obalována legendou, která jí prorůstá. Složitě komponované dílo nabité příběhy a nečekanými zvraty představuje jeden z vrcholů světové prózy 20. století.

Sdílet 0

Nakladatel
Radioservis
datum vydání
19.11.2019
Vazba
mp3
jazyk
čeština
Délka
09:17:25

Hodnocení a recenze čtenářů Nápověda

5.0 z 5 1 hodnocení čtenářů

5 hvězdiček 4 hvězdičky 3 hvězdičky 2 hvězdičky 1 hvezdička

Přidejte své hodnocení produktu

  • 5 z 5 hvězdiček D. registrovaný uživatel

    Hanba? Hanba nečíst! Rushdie opět nezklamal a čtenáři naízí divokou jízdu moderní historií Palestiny protkanou (někdy doslova na ručně šitých šálách jedné z hrdinek) mytologií, diskuzí o orientalismu, úvahami o všem a o ničem a - především - ukázkovým magickým realismem. Připravte se na dívku, která rve hlavy desítkám krocanů, tři sestry sdílející jedno těhotenství, či rebely vznášející se do nebe. A teď bez humoru - napříč těmito absuditami nabízí Rushdie úžasou polemikou o tom, co vlastně moderní historie je a jakou roli hraje v našich životech. Byť se příběh odehrává v Palestině, autorovy komentáře jsou nadčasové a překračují i hranice. Byť se podle mě jedná o jeho nejtemnější dílo, témata servíruje s humorem a v tak absurdním měřítku, že je nemožné si tuto knihy užít.

    Kniha, Paseka, 2004, 9788071854494

Vývoj ceny

Vývoj ceny Nápověda

Získejte přehled o vývoji ceny za posledních 60 dní.

Maloobchodní cena Minimální prodejní cena: 269 Kč Nápověda
Další knihy autora

Další knihy autora

Všechny knihy autora

Všechny knihy autora