Matky

Autor Pavol Rankov

E-kniha

E-kniha

  • Ihned ke stažení

Hrdinky tohoto románu prožívají mateřství v hraničních situacích. Zuzana Lauková počne na sklonku druhé světové války dítě s ruským partyzánem Alexejem, kterého vzápětí zastřelí němečtí vojáci. Zuzana je po válce falešně obviněna ze zrady a těhotná odvlečena do ruského gulagu. Táborová existence je zkouškou přežití pro všechny vězně,… Přejít na celý popis

Arnold Schwarzenegger: Buď užitečný Poznejte recept na úspěch podle Arnolda Schwarzeneggera! Více informací

K tomuto produktu zákazníci kupují

Popis

Hrdinky tohoto románu prožívají mateřství v hraničních situacích. Zuzana Lauková počne na sklonku druhé světové války dítě s ruským partyzánem Alexejem, kterého vzápětí zastřelí němečtí vojáci. Zuzana je po válce falešně obviněna ze zrady a těhotná odvlečena do ruského gulagu. Táborová existence je zkouškou přežití pro všechny vězně, natož pro zranitelnou matku s malým dítětem. Po Stalinově smrti se Zuzana díky amnestii konečně může vrátit domů, jenže její syn už je občanem Sovětského svazu a kolem krku nosí pionýrský šátek.

Zuzanin osud je provázaný se současností – na sklonku života vypráví svůj příběh studentce Lucii, která jej chce použít jako zdroj pro svou diplomovou práci. I Lucie řeší vlastní těhotenství a komplikovaný vztah k matce a učí se převzít zodpovědnost za právě počatý život. Muži hrají v Matkách jen okrajovou úlohu, je to ženský svět, v jehož středu stojí dvě silné ženy, rebelky vůči matkám, ale zároveň nejisté, pochybující bytosti ve vztahu ke svým dětem.

 

Pavol Rankov (nar. 1964) patří k nejvýznamnějším současným slovenským spisovatelům střední generace. Vydal sbírky povídekS odstupom času (1995), My a oni / Oni a my (2001) a roku 2004 pak knihu V tesnej blízkosti. V roce 1995 se stal laureátem Ceny Ivana Kraska. Za román Stalo se prvního září obdržel roku 2009 Cenu Evropské unie za literaturu za Slovensko a Cenu čtenářů v soutěži Anasoft Litera. Na jaře roku 2010 uvedlo Slovenské národné divadlo v Bratislavě dramatizaci tohoto románu.

Sdílet 0

Nakladatel
Host
jazyk
čeština
Počet stran
272
datum vydání
1.01.2013

Hodnocení a recenze čtenářů Nápověda

0.0 z 5 0 hodnocení čtenářů

5 hvězdiček 4 hvězdičky 3 hvězdičky 2 hvězdičky 1 hvezdička

Přidejte své hodnocení produktu

Vývoj ceny

Vývoj ceny Nápověda

Získejte přehled o vývoji ceny za posledních 60 dní.

Maloobchodní cena Minimální prodejní cena: 149 Kč Nápověda
Další knihy autora

Další knihy autora

Všechny knihy autora

Všechny knihy autora