Chimamanda Ngozi Adichieová

Chimamanda Ngozi Adichieová*Nigérie, 1977

Nigerijská spisovatelka a reprezentantka nové africké literatury Chimamanda Ngozi Adichieová se narodila jako pátá ze šesti dětí v profesorské rodině. V Nigérii studovala lékařství a farmacii, ale studium nedokončila. Odstěhovala se do USA, kde studovala komunikační vědu, politologii a tvůrčí psaní.

Chimamanda Ngozi Adichieová se otevřeně hlásí k feminismu, což se projevuje i v její tvorbě (Feminismus je pro každého, Milá Ijeawele aneb Feministický manifest v patnácti doporučeních). Kromě toho píše o krizi a občanské válce v Nigérii, které tvrdě zasáhly její rodinu (Purpurový ibišek) a nebojí se ani témat emigrace, rasismu, zejména v USA (Amerikána). Nevynechává ani téma nedávné koronavirové pandemie (Zápisky o smutku).

„Často se totiž stává, že když se odehraje něco natolik dramatického, celý příběh dokáže vyprávět až nová generace – nebo až generace po ní. A vlastně doufám, že o ní nějací mladí lidé píšou i dnes.“

Svůj první román Purpurový ibišek, který zaznamenal značný čtenářský ohlas, napsala Chimamanda Ngozi Adichieová ještě za studií v roce 2003. Ještě úspěšnější byl hned o tři roky později její druhý román Půl žlutého slunce. Obdržela za něj ceny Women Prize for Fiction, PEN Open Book Award, Anisfield-Wolf Book Award for Fiction a MacArthurovu cenu a byl také zfilmován. Téhož roku získala cenu National Book Critics Circle Award za román Amerikána.

Chimamanda Ngozi Adichieová je také autorkou mnoha povídek a her. Posledním dílem, které vyšlo v českém překladu je povídková sbírka o Nigérii i Americe Co ti svírá hrdlo. Povídky jsou plné krásy i smutku a mapují střet dvou kultur a touhu po jejich sjednocení.

„Už jsem v životě o pár lidí přišla, ale teprve teď jsem si sáhla na dno. Vratce našlapuju po rozdrolené půdě pod nohama a pokouším se najít cestu, ale zjišťuju, že žádná neexistuje. Myšlenky mi divoce víří a já se je snažím polapit do pevné klece.“

Chimamanda Ngozi Adichieová se objevila na seznamu časopisu TIME jako jedna ze sta nejvlivnějších lidí planety. V roce 2021 navštívila také Prahu při příležitosti veletrhu Svět knihy. Žije střídavě v Marylandu, v Connecticutu a v nigerijské Nsucce.

Seřadit:

Co hledáte?

  • Zajímá vás

    • + Ukázat více
    • Ukázat méně

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Jazyk

    Hodnocení

    Knihy autora

    Seřadit:

    Co hledáte?

  • Zajímá vás

    • + Ukázat více
    • Ukázat méně

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Jazyk

    Hodnocení