Bufajky E-kniha

E-kniha

  • E-kniha je momentálně nedostupná

Cesta za lepším životem, tak je také možné nazvat emigraci ve druhé polovině 19. století z Čech a Moravy. Cesta za vidinou snazšího a především lepšího života vedla hlavně za oceán do USA. Naskytla se však také příležitost usadit se na mnohem snadněji dostupné a po souši navíc bližší… Přejít na celý popis

Parker S. Huntington: Niccolo Andretti Na jeho hlavu je vypsána milionová odměna. Ona bojuje za svou sestru a zkusí ho vydírat... Více informací

K tomuto produktu zákazníci kupují

Popis

Cesta za lepším životem, tak je také možné nazvat emigraci ve druhé polovině 19. století z Čech a Moravy. Cesta za vidinou snazšího a především lepšího života vedla hlavně za oceán do USA. Naskytla se však také příležitost usadit se na mnohem snadněji dostupné a po souši navíc bližší Ukrajině v gubernii Volyně. Snadno dostupná levná půda, úrodná černozem, úlevy poskytnuté carem, to byl magnet, který ve druhé polovině 19. století přiměl téměř třicet tisíc českých sedláků, ale také řemeslníků a podnikatelů usadit se na Volyni.
V tomto časovém horizontu se odehrává příběh sedláka Jana Venigera, který se na Volyni usadil ve vesnici Záhora kolem roku 1880, jeho syna Václava, narozeného už na Volyni v roce 1900 a vnuka Václava, narozeného ve vesnici Záhora na Volyni v roce 1935.
Začátky českých sedláků nebyly na Volyni vůbec snadné, ale pracovitostí, odbornými znalostmi práce v zemědělství a vynalézavostí čeští sedláci prosperovali a byli posléze kladeni jiným hospodářům v Rusku za vzor.
I přes komplikované soužití s Malorusy (Ukrajinci), se čeští sedláci na Volyni již ve třetí generaci cítili být doma. Relativní pohodu však po skončení první světové války narušila revoluce nespokojeného proletariátu, pád carského režimu a nastolení vlády Sovětů. Brzy nato pak druhá světová válka, vpád německých vojsk na Ukrajinu, kdy dobytí Moskvy a ovládnutí Ruska se jevilo otázkou několika dnů. Po porážce Německa už Rusko a ani Volyň nebyly takové, jako dřív. V nastalém chaosu se rozhodli čeští sedláci pro repatriaci do vlasti svých otců – Československa. Snad jen dva roky jim ve vysídlených pohraničních oblastech po Němcích byly poskytnuty na poklidnou práci. V 50. letech 20. století je dostihla kolektivizace sovětského typu a do základů rozvrátila jejich naděje.
Příběh tří generací Venigerů je napsán podle skutečné události.

24. září 2014 udělila odborná porota Klubu autorů literatury faktu Bufajkám Mimořádnou cenu Petra Jilemnického. Staly se tak prvním oceněným dílem této prestižní organizace, které vyšlo pouze v elektronické podobě.

Sdílet 0

Nakladatel
Žár
jazyk
čeština
Počet stran
179
datum vydání
1.01.2013

Hodnocení a recenze čtenářů Nápověda

0.0 z 5 0 hodnocení čtenářů

5 hvězdiček 4 hvězdičky 3 hvězdičky 2 hvězdičky 1 hvezdička

Přidejte své hodnocení produktu

Vývoj ceny

Vývoj ceny Nápověda

Získejte přehled o vývoji ceny za posledních 60 dní.

Maloobchodní cena Minimální prodejní cena: 0 Kč Nápověda
Další knihy autora

Další knihy autora

Všechny knihy autora

Všechny knihy autora