Pařížský polibek je romantickým výletem do Francie plné slavných umělců

Pařížský polibek je romantickým výletem do Francie plné slavných umělců - titulní obrázek

Románový debut britské autorky Meggie Ritchie je životopisným příběhem, ač byste ho podle obálky tipli spíše na červenou knihovnu. Obálka je mimochodem moc pěkná, jemná a dokonale se hodí k hlavní hrdince.

Vzestup a pád úspěšné Camille

Děj se odehrává v Paříži koncem 19. století. Z Londýna přijíždí mladá umělkyně Jessie Lipscombová, která se v sochařské dílně seznámí s Camille Claudellovou. Obě jsou nadšené, když zjistí, že je bude učit sám mistr Auguste Rodin. Postupem času však Jessie zjistí, že Camille má s Rodinem milostný poměr, což se začne podepisovat na jejich společné práci.

Camille je úspěšná, vystavuje dokonce i na pařížském Salonu. Jenže je tu ještě Rodinova žena, která to nehodlá nechat jen tak. Jessie chce kamarádce, jež na tom není psychicky dobře, pomoct, avšak Camille to odmítá. Po mnoha letech se Jessie rozhodne svou dávnou přítelkyni najít; zjišťuje však, že Camille trpí paranoiou a už léta žije v ústavu pro choromyslné. Podaří se Jessie dostat přítelkyni opět na svobodu?

Atmosféra Paříže na každé stránce

Příběh je vyprávěn z pohledu Jessie Lipscombové a popisuje dobu od seznámení se s Camille až do chvíle, kdy po ní po letech pátrá. Střídají se kapitoly z minulosti a současnosti, kterou je rok 1929. Čtenář se kromě hlavních hrdinek seznámí i s mnoha umělci té doby, což mě inspirovalo, abych si o nich našla víc a zjistila, kteří z nich jsou opravdu historickými postavami.

Jessie vypráví i o svém životě, o okouzlení jedním pařížským malířem, o vztahu Camille k Rodinovi a hlavně o svém vztahu k Camille. Na bezmála 300 stránkách se před námi odvíjí obraz pařížské smetánky; malířů, sochařů, modelek, to vše pohledem trochu konzervativní Angličanky. Kniha se četla velice dobře, rychle mě vtáhla do děje, dozvěděla jsem se spoustu zajímavostí. Atmosféra Paříže dýchá z každé stránky.

 

Vypadá to, že autorka poměrně věrně zachytila zásadní události Camillina života a rozvedla je tak, aby si každý přišel na své. Je v něm láska, přátelství, emoce, ale i zrada a zoufalství - stejně jako v životě. Emocí je v knize trochu víc na úkor faktů, ale to od tohoto žánru lze očekávat, takže mi to nijak nevadilo. Psychologie postav je pěkně vykreslena - na straně jedné excentrická Camille, stavějící se proti konvencím, odhodlaná jít za svým snem za každou cenu; na straně druhé milá a konzervativní Jessie, žijící spíš v jejím stínu, ochotná odpustit své kamarádce cokoliv. Nic ale nemá dlouhého trvání a později se stane něco, co všechny dosavadní jistoty zboří.

Historie spojená s romantikou

Knihu Pařížský polibek bych doporučila všem, kteří mají rádi historické romány s nádechem romantiky, ať už se o umění zajímají nebo ne. Popisu je v knize tak akorát, takže se čtenář nestihne nudit, a netrpělivě otáčí stránku za stránkou. Líbilo se mi střídání kapitol se současností a téma mě navnadilo k vyhledání dalších knih a informací o této umělkyni, což myslím mluví za vše. Moc pěkná kniha, která se určitě bude líbit i Vám. Zkuste ji.

Mohlo by vás zajímat

Pařížský polibek - Maggie Ritchieová Nedostupné

4.6 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Bohémská Paříž konce 19. století… Jessie, toužící stát se sochařkou, dostala příležitost učit se od samotného Augusta Rodina! Otevřel se...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články