11 knih, které letos ožijí na filmových plátnech

11 knih, které letos ožijí na filmových plátnech - titulní obrázek

V posledních letech se roztrhl pytel s filmy natočenými podle knih. Ani letos nás filmoví tvůrci nehodlají ošidit. Do českých kin tak vtrhne velká spousta příběhů, která vzešla ze spisovatelského pera. Od začátku roku jsme mohli zhlédnout například Padesát odstínů svobody, Labyrint: Vražedná léčba nebo Tvář vody.

Vybrali jsme pro vás 5 nejočekávanějších filmů stvořených dle knižní předlohy. Dozvíte se spoustu zajímavých informací, termíny premiér i herecké obsazení. A nebojte, neošidíme vás ani o zbytek knižních titulů, které letos okusí filmová plátna. Jste zvědaví?

 

Prošla sadistickým nehumánním výcvikem, aby se stala ruskou špionkou – volavkou. Protlouká se světem tajných služeb, kde jí na každém kroku hrozí odhalení a jistá smrt. Proč? Její matka trpí závažnou nemocí a léčba stojí moc peněz. Život volavky jí zajistí potřebné medikamenty a naději na uzdravení. 

Staňte se svědky souboje vůlí, pronikněte do světa špiónů a nemilosrdných intrik. Poznáte, komu můžete důvěřovat?

Filmovou předlohu stvořil Jason Matthews, veterán CIA. Zkušenosti s kontrarozvědkou dodávají celému dílu dech beroucí autenticitu. Troufnete si na tento strhující příběh?

Název filmu i knihy: Rudá volavka
Autor knihy: Jason Matthews (Palác zrady)
Režisér: Francis Lawrence (Constantine, Já, legenda)
Žánr
: drama, thriller
Premiéra: 1. 3. 2018
Hrají: Jenifer Lawrence, Joel Edgerton, Matthias Shoenearts, Jeremy Irons, Mary-Louise Parker, Charlotte Rampling

  

Svět se potýká s ekonomickou a energetickou krizí. Obyvatelé planety trpí depresí a raději utíkají do uměle vytvořeného světa jménem OASIS. Tady totiž mohou být tím, kým chtějí. Pracovat, studovat, prožívat své sny nebo navštívit kteroukoliv z tisíců planet – to je přesně ten únik před realitou, který zoufale potřebují.

Když tvůrce hry náhle zemře, zůstane po něm poklad, jehož nálezci by zajistil doživotní bohatství a moc. Má to ale háček. Poklad je důmyslně ukrytý v samotném OASISu a nikdo neví, kde ho hledat. Co je ale jisté, že soupeři se neštítí žádných prostředků, jak ho získat.

Režie se ujal světoznámý filmař Steven Spielberg. Natáčení se domlouvalo ještě předtím, než autor Ernest Cline vydal knižní předlohu. V kinech se Ready Player One: Hra začíná málem ocitlo už 15. prosince minulého roku, ale tou dobou ovládala kina další epizoda Star Wars. Tvůrci se proto rozhodli pro premiéru až v roce 2018.

Název filmu: Ready Player One: Hra začíná
Název knihyReady Player One 
Autor knihyErnest Cline (Armada)
Režisér: Steven Spielberg (Jurský park, Válka světů, Minority Report)
Žánr: akční, sci-fi
Premiéra: 29. 3. 2018
Hrají: Tye Sheridan, Olivia Cooke, Vin Diesel, Simon Pegg, Ben Mendelsohn, Mark Rylance,T.J. Miller, Win Morisaki, Hannah John-Kamen, Simone Kirby, Kae Alexander, Letitia Wright, Lynne Wilmot, Blake Ridder, Laurence Spellman, Lena Waithe, Kit Connor, Ralph Ineson

Každý den se probudí jako jiný člověk. Každý den žije život někoho jiného. Ale nikdy se ve stejném těle neocitne vícekrát. Má jen dvě pravidla: 1) vyhni se tomu, aby si někdo všiml, že jsi v jeho těle 2) nepleť se mu do života. Veškeré zásady se ale zhroutí ve chvíli, kdy potká Rhiannon. Najdou v sobě zalíbení a pokouší se navázat vztah. Ale když jste jeden den otylý chlapec, další ráno třeba dívka se sebevražednými sklony a nikdy netušíte v čím těle se probudíte příště, je to nepředstavitelně náročné.

Den co den je dokonalým poselstvím toho, že pravá láska nesouvisí s naším vzhledem, ale s tím, jací jsme uvnitř.

Režisér Michael Sucsy má za sebou teprve pár filmových počinů. Nicméně už jeho debut z roku 2009 (Grey Gardens) si vysloužil Zlatý glóbus, cenu Emmy i PGA. Můžeme tedy předpokládat, že ani s tímto filmem nešlápne vedle.

Název filmu i knihy: Den co den
Autor knihy: David Levithan (Drž mě pevně, Will Grayson, Will Grayson)
Režisér: Michael Sucsy (Grey Gardens, Navždy spolu)
Žánr: drama, romantický
Premiéra: 5. 4. 2018
Hrají: Justice Smith, Maria Bello, Angourie Rice, Debby Ryan, Colin Ford, Owen Teague, Jacob Batalon, Lucas Jade Zumann, Ian Alexander

Meg Murryová je dcerou světoznámého fyzika. Zdědila po něm nadprůměrnou inteligenci i talent. I přesto se ve škole potýká s běžnými problémy, jako je nízké sebevědomí a neschopnost zapadnout do kolektivu. Ani její bratr na tom není o nic lépe. Záhadné zmizení otce všechno ještě zhoršuje. Pak se ale setkávají se třemi nebeskými bytostmi a jejich život se obrací vzhůru nohama.

Zažijte kouzelné dobrodružství o skládání času a prostoru, o boji mezi dobrem a zlem, které se rozmáhá napříč vesmírem a o překonávání vlastního strachu.

A pozor! Jednu z hlavních rolí přijala Oprah Winfrey, takže se máte na co těšit!

Název filmu i knihy: V pasti času
Autor knihy: Madeleine L'Engle
Režisérka: Ava DuVernay (Sama v prázdnotě, Selma)
Žánr: dobrodružný, rodinný, fantasy
Premiéra: 12. 4. 2018
Hrají: Oprah Winfrey, Reese Witherspoon, Mindy Kaling, Gugu Mbatha-Raw, Michael Peňa, Storm Reid, Zach Galifianakis, Chris Pine

 

 

Simon v sobě dusí jeho největší tajemství: je gay. Zatím se to neodvážil nikomu říct. Pak ale na internetu potká Bluea, který je stejný jako on. Po několik měsíců si vyměňují e-maily. Jenže citlivé zprávy se dají ukrást a zneužít. Simon se tak stane obětí vydírání. Buď udělá, co se po něm chce, nebo celá škola zjistí, co je vlastně zač. A co hůř? Všichni si přečtou jeho tajné zprávy s Bluem.

Becky Albertalli, která tento příběh stvořila, získala ocenění Wiilliam C. Morris Award a objevila se i v nominacích na Národní cenu za literaturu. O knize se hovoří jako o jedné z nejlepších v žánru Young Adult. Přitom se jedná o autorky prvotinu.

Název filmu: Já, Simon
Název knihy: Probuzení Simone Spiera
Autor knihyBecky Albertalli (Podělaným navrch)
Režisér: Greg Berlanti (Klub zlomených srdcí, Green Lantern)
Žánr: drama
Premiéra: 14. 6. 2018
Hrají: Nick Robinson, Katherine Langford, Alexandra Shipp, Jorge Lendeborg, Miles Heizer, Keiynan Lonsdale, Logan Miller, Jennifer Garner, Josh Duhamel, Tony Hale

 

Máte svého favorita? My rozhodně ano. Dobře. Ne jednoho. Ne dva, ale rovnou pět. Zajímá vás, která další knižní zpracování se mají letos objevit v našich kinech? Pátrali jsme po titulech, které jsou v ČR dostupné v českém jazyce a zároveň je známo datum české premiéry.

 

 

Název filmu: Králíček Petr
Název knih: Dobrodružství králíčka Petra
Autor knihy: Beatrix Potterová 
Režisér: Will Gluck (Panna nebo orel, Kamarád taky rád)
Žánr: rodinná komedie
Premiéra: 22. 3. 2018
Hrají: Domhnall Gleeson, Rose Byrne, James Corden, Daisy Ridley, Margot Robbie, Elizabeth Debicki, Sam Neill, Matt Lucas, Sia Furler, Sam Haft

 

Název filmu: Crazy Rich Asians (zatím není oficiální český název)
Název knihy: Šíleně bohatí Asiati
Autor knihy: Kevin Kwan (Bohatá čínská přítellkyně)
Režisér: Jon M. Chu (Let's Dance 2, G.I. Joe 2: Odveta)
Žánr: komedie
Premiéra: 16. 8. 2018
Hrají: Constance Wu, Michelle Yeoh, Gemma Chan, Awkwafina, Ken Jeong, Jimmy O. Yang, Chris Pang, Sonoja Mizuno, Jing Lusi
 

 

Název filmu: The Little Stranger (zatím není oficiální český název)
Název knihy: Malý vetřelec
Autor knihy: Sarah Watersová (Náklonnost, Zlodějka)
Režisér: Lenny Abrahamson (Room, Frank)
Žánr: Horor, Mysteriózní
Premiéra: 30. 8. 2018
Hrají: Domhnall Gleeson, Ruth Wilson, Will Poulter, Charlotte Rampling, Darren Kent, Kate Phillips, Lorne MacFadyen, Tim Plester, Dixie Egerickx, Josh Dylan
 
 
 
Název filmu: Mowgli (zatím není oficiální český název)
Název knihy: Kniha džunglí
Autor knihy: Rudyard Kipling (Povídky zednářské lóže, Bajky i nebajky)
Režisér: Andy Serkis (Star Wars: Síla se probouzí, Avengers: Age of Ultron)
Žánr: dobrodružný
Premiéra: 18. 10. 2018
Hrají: Benedict Cumberbatch, Christian Bale, Cate Blanchett, Andy Serkis, Naomie Harris, Eddie Marsan, Tom Hollander, Rohan Chand, Jack Reynor, Peter Mullan, Matthew Rhys
 
Název filmu: Hovory s TGM
Název knihy: Hovory s T. G. Masarykem
Autor knihy: Karel Čapek (R.U.R., Bílá nemoc)
Režisér: Jakub Červenka
Žánr: historický
Premiéra: 25. 10. 2018
Hrají: Martin Huba, Jan Budař
 
 

 

Název filmu: The Girl in the Spider's Web (zatím není oficiální český název)
Název knihy: Dívka v pavoučí síti
Autor knihy: David Lagercrantz (Muž, který hledal svůj stín)
Režisér: Fede Alvarez (Lesní duch, Smrt ve tmě)
Žánr: krimi, drama, thriller
Premiéra: 8. 11. 2018
Hrají: Claire Foy, Sverrir Gudnason, Cameron Britton, Sylvia Hoeks, Claes Bang

Mohlo by vás zajímat

4.0 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Držitel Edgar Award za špionážní román Rudá volavka Jason Matthews přichází s dalším napínavým příběhem ruské tajné agentky Dominiky...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Podcasty