Josef König a jeho Společnosti bez příkras vystihující problémy současného světa

Josef König a jeho Společnosti bez příkras vystihující problémy současného světa - titulní obrázek

Každý z nás hledá ve svém životě odpovědi. Kdo jsme? Čím budeme? A jaký je náš osud? Společnost nás nutí hrát role, které nám ovšem vůbec nemusí sednout. Jsou určeny pro jiné lidi a naše poslání může být naprosto odlišné. Nachází odpovědi Josef König v knižní novince měsíce května?

Nenechte se zmást. Josef König ke svému knižnímu debutu rozhodně nepřistupuje s ostychem, ale razancí ostříleného literáta. Není se čemu divit. V portfoliu má několik divadelních her a rozhlasových inscenací. V knize Společnosti tedy může rozehrát s čtenářem hru, kdy on jednoznačně určuje pravidla. A mohu rovnou prozradit, že to je čtenářský zážitek.

O této knize si čtete...

 

Společnosti je kompilace osmi příběhů, které ovšem vytváří komplexní dílo a navzájem se skvěle doplňují. Sám autor nám v rozhovoru pověděl, že byť texty vznikaly s určitým časovým rozpětím, následně prošly úpravami, aby čtenář dostal jedinečný celek. A pro koho je vlastně kniha určena? Jaká témata otevírá?

Nechci vám popisovat jednotlivé povídky, protože čím méně víte, tím lépe. Každá povídka začíná relativně standardní situací běžného člověka naší doby, ale jak pokračujete ve čtení, tak zjišťujete, že je vše trošičku jinak... Na mysli vám vyvstanou nepříjemné nebo přinejmenším dotěrné otázky a situace, které každý z nás zná, byť třeba z doslechu. Následně se přiblíží vyústění, které váš mozek roztočí do plných obrátek. Nad každou z povídek budete muset přemýšlet a jsem si jist, že se k ní opět vrátíte.

Témata jsou velmi aktuální a v uspěchaném 21. století stále důležitější. Jedním z ústředních motivů je společenská role, její akceptování či vzdor a s ním spojené následky. Je jedno, zda jste studentem, který právě vstupuje do pracovního procesu či ostříleným korporátním harcovníkem. Josef König nahlédne pod povrch vašich všedních dní a vytáhne z nich zápletky, které vás rozcupují na literární kousíčky (samozřejmě v dobrém). Velká část knihy byla napsána v žižkovských restauracích a barech. Inspirace je přiznána lokacemi, kde se příběhy odehrávají i celkovým vyzněním knihy. Je jednoduše poznat, že ji psal Čech a zná naše české hlavy.

Zmínil jsem, že je autorův styl velmi přímočarý a sebevědomý. Nevyhýbá se peprným výrazům, sexu, historickým křivdám... Společnosti je útlá kniha, ale zároveň je titulem, který budete držet v ruce opakovaně. Dějová linka jednotlivých povídek nekompromisně směřuje k cíli a autor se nezdržuje zbytečnými odbočkami. Stylem i jazykem je naprosto autentický.

V úvodu jsem pokládal otázku, zda vám přečtení této knižní novinky zodpoví zásadní otázky naší společnosti a života vůbec. Ti, kteří již četli Stopařův průvodce Galaxií, mohou být klidní, protože ví, že odpovědí je vždy číslo 42. Pro ty ostatní nezbývá než hledat dál. Společnosti vám tyto odpovědi nepřinese a ani to není jejím cílem. Nabádá k rozjímání, kritickému pohledu na své okolí i sebe sama. K nalezení odpovědí může časem pomoci.

Jaký je můj finální soud? Jste-li ze Žižkova, tak této knize udělíte šest hvězd z pěti možných. Pro nás ostatní je myslím dostačující plný počet bodů. Společnosti je kniha pro všechny nadšené a náročné čtenáře, kteří nevyžadují romantickou zápletku na každé přečtené stránce či tuny prvoplánového humoru. Za mě jsou knihou, kterou by si měl přečíst každý, a to nejen v roce 2018.

Hodnocení 80 %

Mohlo by vás zajímat

Na odpis - Dan Lyons Nedostupné

4.0 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Břitký průvodce odvrácenou stranou Silicon Valley. Dan Lyons měl šťastnou a spokojenou rodinu, skvělou kariéru a práci, která...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články