Dvě sladké růžové minirecenze

Dvě sladké růžové minirecenze - titulní obrázek

Není letní románek jako letní románek. My jsme se rozhodli podívat na zoubek těm literárním a přinést vám krátké zhodnocení titulů Štěstí pro lidi a Ve třiceti poprvé single.

 

 

Štěstí pro lidi - moderní R.U.R. pro ženy

Štěstí pro lidi je zpočátku jednoduše se tvářící příběh o tom, že pravou lásku nemůže nic zničit. Tedy až na umělou inteligenci.

Hlavní hrdinkou je Jennifer, jejíž aktuální prací je povídat si s umělou inteligencí Aidanem. Ten (ačkoliv oficiálně jeho pohlaví není určeno) přiroste Jennifer velice rychle k srdci. Jeho schopností totiž je nejen se seberozvíjet, ale také reagovat na lidské emoce a chovat se empaticky.

Netrvá dlouho a Aidan pocítí k Jennifer náklonnost, ačkoliv to pro stroj není přirozené. Spolu s další umělou inteligencí Aisling vymyslí plán, jak jejich lidské přítelkyni najít lásku.

Celý děj by mohl působit prvoplánově, kdyby se do hry nedostala další umělá inteligence. Proto mě příjemně potěšilo, že i jednoduchý příběh dokázal vygradovat a překvapit. Sladká zápletka nabrala nečekaný spád, a přestože jste tušili, že kniha nemůže dopadnout úplně nešťastně, konec nebyl předvídatelný.

Na čtení si budete pravděpodobně stejně jako já nejvíce užívat pohledy všech zúčastněných osob. Postupně se probíráte příběhem a vnímáte ho očima zamilované ženy, zmateného muže, zákeřné i přející umělé inteligence.

Nelze říci, že by zde byla psychologie postav do detailu vykreslena, ale vzhledem ke stylu vyprávění si většinu z nich opravdu rychle oblíbíte. Ať už jde o Jennu, která se vzpamatovává z rozchodu s přítelem a stydí se za pletky s IT pracovníkem nebo o Toma, jehož nejbližším přítelem je králík Viktor.

„Takže ten tvůj žije s tebou. U tebe doma.“
„Viktor? Ano.“
„No asi to nevadí, jestli není profesionální psycholog. Jen rádce nebo tak něco. Učitel.“
Marsho, je to králík. Jenže jsem to vynechával moc dlouho, teď už s tím nemůžu ven.


Štěstí pro lidi je příjemnou oddechovkou se sympatickými postavami, kterou můžu doporučit všem, kdo se chtějí trochu zasnít u romantické zápletky a zamyslet nad dopadem moderních technologií.

 

 

Ve třiceti poprvé single – když růžová knihovna vytěsňuje červenou

Je růžová knihovna nějaký nový pojem? Ne tak docela. Liší se od červené tím, že milostné scény jsou zde vystřídány humorem a vtipnými hláškami. Alespoň já tak vnímám knihy v růžovém přebalu, které se mi v posledních dnech a týdnech dostaly do rukou. Ve třiceti poprvé single je přesně tím typem čtiva, po kterém sáhnete, když si chcete odpočinout a od srdce se zasmát.

Hlavní hrdinka Alex se vzpamatovává z těžkého rozvodu. Jak už jste si díky názvu domysleli, důvodem této události byl manželův milostný poměr – s mužem.

Alexin život byl dosud dokonalý: Manželství s Michaelem, za nějž se provdala hned po škole, bylo ukázkové, její kariéra jen vzkvétala. Po ráně, kterou způsobil Michaelův Comming Out, je čas začít znovu randit a Alex se najednou zdá být naprosto ztracená.

Říká se, že Ve třiceti poprvé single je nová Bridget Jonesová, ale já si dovolím nesouhlasit. Pokud se jedná o trapasy, Alex se jim elegantně vyhýbá, ačkoliv její potenciální protějšky vystřihují jeden za druhým. Navíc je naše hrdinka poměrně elegantní dáma, která však má bláznivé kamarádky, jež ji nabádají k divokým, zbrklým činům a schůzkám. Díky povahám, které autorka přiřkla mužům objevujícím se v Alexině životě, se budete náramně bavit a naší hlavní hrdince nesmírně fandit.

Kapitoly jsou krátké, takže čtení této knihy odsýpá rychleji, než byste si možná přáli. A nebylo by to pořádně sladké letní počtení, kdyby naší hrdince nezkřížil cestu muž snů. Pokud jste jen maličko sentimentální, budete se dojímat a smát zároveň. Nebudu lhát, směřování chování postav je předvídatelné, ale díky lehkosti jazyka, kterým autorka píše, a jejím skvělým vyprávěcím schopnostem, to této knize odpustíte.

„K rozvodu přijde Michael oblečený do černých kožených kalhot. Na rozdíl od spousty jiných manželství nekončí to naše na schodech pro budovou soudu, ale oslavou v domě, ve kterém jsme společně bydlívali. Rozvodový večírek byl můj nápad.“

Toto dílo jsem rozhodně nečetla proto, abych zažila napětí a divoké zvraty jako v mých oblíbených thrillerech, ale spíše proto, že jsem tušila, že mi toto dílo vykouzlí úsměv na tváři. To se vyplnilo, a proto, ač šlo o nekomplikovaný příběh, hodnotím Ve třiceti poprvé single mimořádně pozitivně a doporučují dál.

 

Mohlo by vás zajímat

Začít znovu - Mona Kasten Nedostupné

4.8 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Allie Harperová se kvůli studiu stěhuje do Woodshillu a touží po jediném – začít znovu od začátku. Proto se jí úplně nelíbí, když jí...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články