Americký sniper – vlastenec, nebo vrah?

Americký sniper – vlastenec, nebo vrah? - titulní obrázek

Rozporuplný příběh plný patosu, Boha a americké propagandy. Story o texaském zbožném kovboji, který rozezlený po 11. září 2001 vyslyšel volání vlasti a narukoval do armády, aby pak odjel do daleké země rozsévat smrt.

Akce střídá akci

Hned na začátku si nalejme čistého vína – není to žádný literární skvost. Čekejte jen osobní výpověď o tom, co sám osobně prožil. Což ale není rozhodně málo! Kyle asi neměl na počátku vojenské kariéry ambice stát se někdy v budoucnu i spisovatelem, přesto rok po svém knižním debutu vydává knihu Americká zbraň ­– dějiny USA v deseti střelných zbraních. Ještě jako voják  stal autorem Speciální námořní odstřelovačcské doktríny.

Tak trošku mi proto stále uniká role dvou spoluautorů uvedených na obálce. Jim DeFelice, který má na svém kontě několik i v Česku známých techno­thrillerů, a právník Scott McEwen, který se podílel na románu Elitní sniper.

Vraťme se ale ke knize samé. Text Amerického snipera je suchý jako pouští písek a věty krátké jako prásknutí biče. Žádné velké úvahy, jen minimalistické popisy a vylíčení děje jako z policejního protokolu, věcné a bez zbytečných kudrlinek. Děj se posunuje rychle vpřed, jdete z akce do akce.

Každodenní život vojáka

Pokud přistoupíte na tento rytmus vyprávění a necháte pracovat při čtení svou fantazii, knížku si užijete. Občas to ale chvilku trvá. Je to soubor krátkých, chronologicky řazených zápisků o denních činnostech, opakujících se rutinních vojenských akcí, bojových nasazení, výčty eliminovaných nepřátel. Beletrizované záznamy ze čtyř misí v rámci operace Irácká svoboda mezi lety 2001 až 2009. 

Nahlédneme krátce i do jeho života před vstupem do jednotek SEAL, do drsného přijímače a pak rovnou do války. Vše v úsporném slohu. Žádné epické rozepisování. Strávíme s ním i okamžiky s rodinou mezi jednotlivými nasazeními v Iráku. Ani doma nepřestává být mužem ve zbrani a i v míru domova stále očekává nenadálý útok. Stačí nenadálý hluk podobný střelbě a sahá instinktivně po zbrani.

Život s ním musel být očistec. To vyplývá i z krátkých vložených vzpomínek Kyleovi manželky Tayi, kterými je jeho text doplněn. Kyleho vojenská hvězda je s každou další iráckou misí jasnější. Ale i on zůstává člověkem, který se musí vyrovnat se svými démony, s pochybnostmi, se ztrátou blízkých. Stává se z něj živoucí legenda, pan nepostradatelný.

Příběh moderního vojáka

Vidí svět přes kříž zaměřovače optiky své zbraně. A bere si nekompromisně životy nepřátel, aby ochránil své druhy ve zbrani. To vše si uvědomují i nepřátelé a na jeho hlavu je vypsaná vysoká odměna. On ale dále rozsévá smrt, zázračně se dostává z léček. Smrt je všude. Nakonec si ho zubatá najde, ale ne na válečném poli. To už je ale na další vyprávění...

Kniha je příběhem vojáka moderní války, který je i není podobný tomu, čím si během druhé války prošli na obou stranách front slavní odstřelovači jako byli Vasilij Zajcev nebo Sepp Allerberger. Kyle je rozporuplnou osobností. Pro někoho hrdinou a vlastencem. Pro jiné pak ďáblem, žoldákem a zbabělým vrahem. Záleží jen na úhlu pohledu, na čtenářově světonázoru.

Nechci vynášet soud nad člověkem, jehož práci bych nechtěl vykonávat ani okamžik. Přečtěte si ji, pokud vás zajímá pohled na válku z očí nejpovolanějších. I přes výhrady je to jedna z nejzajímavějších a vlastně nejaktuálnějších autobiografických knih. Nemusíte souhlasit s pohnutkami autora, ale proč si o tom nad jeho knížkou neudělat jasno?

Mohlo by vás zajímat

Americký sniper - Chris Kyle, Scott McEwen, ... Nedostupné

4.9 z 5 hvězdiček

měkká vazba

„Chris Kyle dokázal vyniknout i v elitní společnosti bojovníků SEALu. Špičkový odstřelovač Kyle udělal a viděl věci, o kterých se bude...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články