Jan Svěrák*Žatec, Československo, 1965

Jan Svěrák je český herec, scénárista a velmi schopný režisér, proto i jeho knižní tvorba míří směrem, který se nabízí. Stvořil několik doplňkových knižních příběhů ke svým nejúspěšnějším filmům (např. Tři bratři) a jeho vůbec nejnovějším titulem je román Bohemia, taktéž z režisérského prostředí.

Narodil se v Žatci a jeho otcem není nikdo jiný než národem milovaný herec Zdeněk Svěrák z legendárního dua Svěrák + Smoljak. Právě s otcem se jeho celoživotní tvorba prolíná. Vystudoval pražskou FAMU na katedře dokumentární tvorby a právě kusy v tomto žánru ho proslavily, byť poměrně stylizované. Za své fiktivní Ropáky (1988) získal tzv. studentského Oscara a tehdy ještě bezpochyby netušil, že jednou dosáhne na Oscara skutečného. Patří mezi nejúspěšnější režiséry své doby.

V 90. letech započal dlouhou řadu celovečerních filmů, které se po právu těší úspěchu mezi diváky a především Svěrákovi vynesly mnohá ocenění na filmových festivalech. No kdo by neznal Obecnou školu, jež byla nominována na Oscara, nebo Kolju, který ho dokonce získal? Na druhé straně kamery se coby herec objevil například v české klasice Rebelové a Kulový blesk nebo v životopisném Tatínkovi (2004), který vypráví příběh Zdeňka Svěráka.

V roce 1995 založil vlastní produkční společnost Biograf Jan Svěrák s. r. o., kde produkoval filmy vlastní i svých přátel. Tehdy vychází jeho hvězdné drama Kolja (tradičně v hlavní roli s otcem Zdeňkem), nejúspěšnější porevoluční film, na který si do kina zašel zhruba milion a půl diváků. Právě Kolja získal šest Českých lvů a Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Svěrák si tímto zajistil ohlas ve světě a přišly mnohé nabídky na spolupráci z USA (filmy Čokoláda s Johnnym Deppem, Nevěsta přes internet s Nicole Kidman), všechny ale s díky odmítl.

Roku 2001 natočil s britskou spoluprací film Tmavomodrý svět, pojednávající o československých letcích Britského královského letectva (RAF) za 2. světové války. Roku 2006 se zaměřuje opět na současné Čechy a ve spolupráci s otcem Zdeňkem produkují Vratné lahve, kde si Svěrák starší také zahrál roli stárnoucího učitele. Údajně vedli nad scénářem velké spory.

V roce 2010 vznikl loutkový fantasy experiment Kuky se vrací, inspirovaný výtvarníkem Františkem Skálou. A konečně roku 2014 Svěrák zrealizoval pohádkový muzikál Tři bratři z mini oper svého otce a Jaroslava Uhlíře, který představuje nejlepší české herce, krásné písně a těší se velké oblibě dodnes. Můžete v něm vidět hudební i herecké favority Tomáše Kluse, Vojtu Dyka, Zdeňka Piškulu, nerozlučné duo Kaiser + Lábus a mnoho dalších.

Mezi nejčerstvější Svěrákovy práce patří zfilmované příběhy z dětství jeho otce Po strništi bos (2015) a mírně provokativní román Bohemia (2019). V této knize potkáme nadějného českého režiséra Ivana, problémového floutka s velkými sny, že jednou prorazí v Hollywoodu. Můžete si dopřát rovněž jako audio.

Seřadit:

Co hledáte?

  • Zajímá vás

    • + Ukázat více
    • Ukázat méně

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Interpreti

  • Jazyk

    Hodnocení

    Knihy autora

    Seřadit:

    Co hledáte?

  • Zajímá vás

    • + Ukázat více
    • Ukázat méně

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Interpreti

  • Jazyk

    Hodnocení