Tomáš Klus

Tomáš Klus*Třinec, Československo, 1986

Tomáš Klus je český písničkář, herec, skladatel, textař, influencer (nebo jak sám říká „vlivník“) a nakonec už i spisovatel. Zatím se jeho knižní tvorba soustředí přirozeně kolem zpěvníků s přidanou hodnotou, ale bezpochyby je jen otázka času, než se dočkáme nějaké té autobiografie.

Narodil se v Třinci, kde žil s matkou až do své puberty a následně odešel do Prahy. Otec mu zemřel velmi brzy a stejně tak mladší sestřička, kterou oslovuje (či oslavuje) písní Markétce. Věnoval se modernímu pětiboji, za nějž získal roku 2002 zlatou medaili na dorosteneckém mistrovství Evropy.

Jeho kariéra zpěváka odstartovala už roku 2007, kdy vyhrál pěveckou soutěž Czech Talent Zlín s písní Dopis. O rok později vyšlo jeho první album Cesta do záhu(d)by. V té době rovněž napsal hudbu pro film Anglické jahody a s věrným kolegou Jiřím Kučerovským tvořili silné kytarové duo předskokanů kapele Chinaski na jejich Space Tour 2008. Roku 2009 vydal druhé album Hlavní uzávěr splínu a první zpěvník Já, písničkáŘ spojující písně obou CD.

Roku 2012 absolvoval studium herectví na DAMU v Praze a jeho vůbec první angažmá bylo v divadle pro gaye, lesby a trans osoby, kde se bezpochyby naučil otevřenosti a toleranci. To se ostatně promítá i do jeho koncertů, kde hýří vtipem, bezprostředními pocity i mírnou provokací. Je pro něj typická kreativní hra se slovy (např. písně JdeVoZem, VeSmíru), familiární atmosféra, totální upřímnost, hudba i mluvené slovo na aktuální témata a improvizace.

Jako herce ho můžete znát ze seriálů Hop nebo trop (2004) a Na vodě (2016), filmů Šejdrem (2008) a Intimity (2014) či hudebních pohádek Tajemství staré bambitky (2011) a Tři bratři (2014). Z divadelních rolí jmenujme představení Deadline Divadla Ypsilon, Racek divadla DISK (inspirace ke stejnojmennému CD z roku 2011) či chystaný „muzikál ohavné krásy“ Elefantazie (2020) z prostředí viktoriánské Anglie. V roce 2021 se očekává pokračování pohádky Tajemství staré bambitky a kouzelný hrnek a fantasy trikový film Poslední z Aporveru, kde Klus opět zazáří jako herec. Dokonce chystá do budoucna vlastní muzikál za spolupráce Jana Svěráka.

Coby hudební talent získal spoustu ocenění – byl zpěvákem roku 2010 v cenách TV stanice Óčko i Anděl. V letech 2011-2012 obdržel stříbrného a zlatého Českého slavíka. Roku 2013 spolupracoval s kapelou Kryštof na singlu Cesta, který si vysloužil ocenění Anděl a MTV.

Rok 2014 představoval zlom v jeho životě, celkově se „uklidnil“, usadil a odrazilo se to také v jeho tvorbě – vydává album inspirované Indií s výmluvným názvem Proměnamě. Spolu s ním vychází také Já, písničkář 2. Následuje protiválečné album Anat život není vytvořené roku 2015 s jeho Cílovou skupinou – Jiřím Kučerovským, Janem Lstibůrkem a Petrem Škodou. Roku 2017 vyšlo první živé CD s názvem Živ je, záznam jeho ročního turné Recyklus. Jeho nejnovějšími pracemi jsou CD Spolu a Klusymfonie, kde povýšil na novou úroveň své nejlepší hity za pomoci Janáčkovy filharmonie Ostrava a které vás doslova chytne za srdce. Zatím poslední zpěvník Já písničkář potřetí nabízí kromě zjevného také navíc příběh vzniku každé písně.

Po jisté fázi mladé rebelie přišel spokojený rodinný život s partnerkou Tamarou Kubovou, přestěhování do lesní krajiny Mníšku pod Brdy a postupně tři děti Josefína, Alfréd a Jenovéfa. Rodinku doplňují dva psi a kurník plný slepic. Tento „novější“ Tomáš Klus už zpívá méně o politice a více o lásce, toleranci, rodině, víře, šetrnosti k přírodě a naopak upozorňuje na škodlivý dopad online komunikace, kritizování, neporozumění a pasivity.

Pokračuje ve stopách Karla Kryla, Johna Lennona a Václava Havla, zajímá se o buddhismus a východní směry, ač je prý jeho „hrdinou“ Kristus. Se svou ženou se snaží žít v souladu s přírodou, neplýtvat, nekonzumovat maso ani alkohol, žít a přemýšlet ekologicky. Aktivně udržuje kontakt se svými fanoušky, ať už na sociálních sítích nebo při srdečné autogramiádě po každém koncertu. Má vlastní e-shop s fanouškovskými předměty, kde seženete originální šaty, šperky i sběratelská elpíčka.

Seřadit:

Co hledáte?

  • Zajímá vás

    • + Ukázat více
    • Ukázat méně

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Série

  • Jazyk

    Hodnocení

    Knihy autora

    Seřadit:

    Co hledáte?

  • Zajímá vás

    • + Ukázat více
    • Ukázat méně

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Série

  • Jazyk

    Hodnocení