Gordon Ramsay

Gordon Ramsay*Johnstone, Skotsko, 1966

Gordon Ramsay je britský šéfkuchař, televizní osobnost a autor řady kulinářských prací, zejména sbírky rychlých receptů a fit receptů. Jeho první kniha z roku 1996 nese název Vášeň pro chuť. Bezpochyby je znám díky gastro pořadům s přívětivými názvy Hell’s Kitchen a Kitchen Nightmares. Stojí také za vznikem kulinářské show MasterChef, která se prosmažila až do našich končin. Údajně je to nejsprostší britský šéfkuchař – něco jako náš Zdeněk Pohlreich. Získal celkem 22 Michelinských hvězd a cenu Grammy.

Narodil se ve Skotsku, ale většinu dětství prožil ve Stratfordu nad Avonou v Anglii. Neměl právě bezchybnou minulost – jeho otec byl alkoholik se sklony k násilí, bratr Ronnie našel zálibu v drogách, často se stěhovali a střídali školy. Jeho matka byla ve dne kuchařka a v noci zdravotní sestra. Šéfkuchař se diví, že od jeho otce nikdy neodešli; on sám se snaží být svým dětem lepším otcem. V 16 letech se přestěhoval z rodinného domu do bytu v anglickém Banbury. Vystudoval hotelový management na North Oxon Technical Catering College v roce 1987.

Začínal v londýnské restauraci Harveys pod kuchařem Marcem Pierrem Whitem, než se roku 1993 stal šéfkuchařem podniku Aubergine a brzy si vysloužil dvě Michelinské hvězdy. Získal praxi v Paříži i na Bermudách. V roce 1998 otevřel svou první restauraci díky prodeji vlastního domu. Brzy se rozrostla celá síť restaurací a barů, včetně těch v Dubaji, Tokiu či Praze. Tak velký nárůst ale přinesl spíš ztráty a mnohé pobočky musel zavřít. Jeho společnost v roce 2020 vlastní řadu podniků v Británii i USA – především v Las Vegas a Londýně.

V roce 1999 se objevil v krátkém dokumentárním pořadu Boiling Point, když zakládal svou restauraci v Londýně. Roku 2001 už byl nositelem 3 Michelinských hvězd, a tehdy se stal sám hvězdou televizní, když přišly jeho nejznámější pořady Pekelná kuchyně, Faktický odborník a další. V roce 2016 založil vlastní společnost, která produkuje mnoho pořadů. Spolupracoval také s National Geographic. Objevil se dokonce v Simpsonových. Je autorem desítek gastro bestsellerů, v češtině máme ale k dispozici jen pár z nich – například Ráj v kuchyni, Nedělní oběd s rodinou i přáteli či Rychlá jídla.

V roce 1996 se oženil s Cayetanou „Tanou“ Elizabeth Hutchesonovou, se kterou má dnes 5 dětí – 3 dívky a 2 chlapce (narozené v letech 1998-2019). O dětech prohlásil, že je nevede k vaření a nechce, aby po něm převzaly restaurace, ty starší ale přesto vařit umí a dcera Matilda má dokonce vlastní pořad o vaření. S manželkou založili nadaci Gordon and Tana Ramsay Foundation, která podporuje péči o děti do 18 měsíců s komplikovanými diagnózami. Celkově rád podporuje charitu. Mnohokrát se účastnil Londýnského maratonu.

Je známý především pro své ostré vystupování s vulgarismy a urážkami na účet soutěžících kuchařů, toto chování považuje ale za adekvátní v tak tvrdém oboru, jako je gastronomie. V médiích se pravidelně objevují jeho slovní výměny s britským rivalem Jamie Oliverem. Je mu vlastní upřímnost, disciplína a tvrdá práce, za kterou byl ostatně odměněn 22 Michelinskými hvězdami a v roce 2006 Řádem britského impéria.

Ve volném čase rád sportuje – především běhá a jezdí na kole. Kdysi toužil stát se fotbalistou, tuto slibnou cestu ale narušilo zranění kolene. Zato tančit prý vůbec neumí. Je levák. Má v oblibě automobilku Ferrari, od níž vlastní hned několik vozů. Pokud cestuje letadlem, zásadně tam nejí. Není fanouškem pizzy hawai ani vegetariánství, na své menu ale přesto několik bezmasých položek zařadil, protože je prý nutné se umět „přizpůsobit trhu“.

Seřadit:

Co hledáte?

  • Zajímá vás

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Jazyk

    Hodnocení

    Knihy autora

    Seřadit:

    Co hledáte?

  • Zajímá vás

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Jazyk

    Hodnocení