Buzíčci

Autor Jan Folný

Buzíčci - Jan Folný Nedostupné

Kniha ( pevná vazba )

    • Produkt je vyprodaný.
E-shopové listy

Při zaslání zboží balíčkem

K nákupu nad 99 Kč dárek zdarma v hodnotě 19 Kč

E-shopové listy

Drž mě, když padám

Při zaslání zboží balíčkem

K nákupu nad 499 Kč dárek zdarma v hodnotě 299 Kč

Drž mě, když padám

Líbající se muži nebo dívky vedoucí se za ruce jsou dnes výjevy asi stejně pohoršlivé, jako když někdo nosí do sandálů ponožky. A to je dobře. Spisovatelé pak totiž nemusejí aktivisticky dokazovat, že gayové a lesby jsou "stejní lidé jako ostatní", nebo naopak ostentativně vystavovat své nejrůznější úchylky. Důvodem k příběhu už zkrátka nemusí být… Přejít na celý popis

Romány od RED a mangy od GATE pouze za 1 Kč! Ke každému nákupu nad 499 Kč v našich knikupectvích si můžete vybrat jednu knihu od značky RED či GATE za pouhou 1 Kč! Více informací

K tomuto produktu zákazníci kupují

Popis

Líbající se muži nebo dívky vedoucí se za ruce jsou dnes výjevy asi stejně pohoršlivé, jako když někdo nosí do sandálů ponožky. A to je dobře. Spisovatelé pak totiž nemusejí aktivisticky dokazovat, že gayové a lesby jsou "stejní lidé jako ostatní", nebo naopak ostentativně vystavovat své nejrůznější úchylky. Důvodem k příběhu už zkrátka nemusí být fakt, že homosexuálové "jsou". A právě to si velmi dobře uvědomuje Jan Folný ve sbírce povídek Buzíčci. Už sám název jako by naznačoval autorův postoj k jejich "hrdinům", balancující mezi ironií a soucitem. Frustrovaný otec od rodiny setkávající se v gay baru s vietnamským mladíkem, slavný zpěvák, který nepřijede na třídní sraz, zamilovaný ligový fotbalista, starý muž chystající se do domova důchodců a řada dalších postav zde defiluje ve vzájemně provázaných příbězích. Folný přitom dokáže přesvědčivě střídat žánry a styly vyprávění, a jasně tak dokazuje, že toto téma konečně i u nás vykročilo z ghetta, aby se stalo literaturou.

Sdílet 0

kategorie
Knihy » Beletrie » LGBTQ+
Témata
Londýn
Nakladatel
Host
Rozměr
140 x 206 x 23
jazyk
čeština
Počet stran
250
Vydání
1
isbn
978-80-7294-964-9
Vazba
pevná vazba
datum vydání
14.08.2013
ean
9788072949649

Hodnocení a recenze čtenářů Nápověda

4.2 z 5 10 hodnocení čtenářů

5 hvězdiček 4 hvězdičky 3 hvězdičky 2 hvězdičky 1 hvezdička

Přidejte své hodnocení knihy

  • 5 z 5 hvězdiček anna registrovaný uživatel

    Tak tohle mě fakt bavilo. 11 povídek, které vás dokážou do děje vtáhnout tak, že nevnímáte nic kolem. Několik pohledů na svět homosexuálů - mladým sebestředným gayem Michalem, který si myslí, že mu patří svět a starým homosexuálem, loučícím se s Prahou před odchodem do domova důchodců, konče. Jak je první povídka o již už zmíněném Michalovi neurvalá a snad i (víc než míň) vulgární, tím jsou další povídky klidnější, hlubší a hlavně - po několikáté povídce čtenáři dojde, že jsou spolu povídky vzájemně provázané a to dostává příběh zas do vyššího "levelu". A sama za sebe musím říct, že díky tomuto zjištění mě pak zbývající povídky bavily snad ještě o něco víc.

    Kniha, Host, 2013, 9788072949649

  • 5 z 5 hvězdiček Atlantis registrovaný uživatel

    Tak tohle mě bavilo, protože každá povídka byla osobitá a jejich propojení skrze postavy nebylo nějak násilné, jako mi to třeba přišlo v Bábovkách. Nejvíc se mi líbil příběh stárnoucího gaye, který pozoruje jiného kluka v protějším paneláku, ale všechny příběhy měly něco do sebe a ukazovaly tu mnohostrannost vztahů, které nejen gayové mohou mít.

    Kniha, Host, 2013, 9788072949649

  • 5 z 5 hvězdiček Josef registrovaný uživatel Zakoupil produkt

    Moc dobře napsaná kniha povídek. Asi až v polovině jsem si všiml, že spolu volně souvisejí, což mě donutilo si je přečíst ještě jednou :-) Různé příběhy z pražského gay prostředí (dvě povídky jsou i o lesbách), autor toto prostředí musí důvěrně znát. Málokdy příběhy vyznívají pozitivně, někdy jsou až hluboce depresívní, pravdivě ale odrážejí realitu vztahů v části gay komunity.

    E-kniha, Host, 2013,

  • 2 z 5 hvězdiček fifa registrovaný uživatel

    Nemůžu si pomoct - povídky mi přijdou jako sbírka všech možných klišé o homosexuálech, které se v současnosti ve společnosti vyskytují. Trochu mi to připomíná Viewegha: dobré řemeslo, zvládnutý jazyk, ale rádoby nadhled, nadužívání současných popkulturních atributů a vtipné tak nějak za roh a zoufale. Jen ty citáty chybí... a btw. moji homosexuální dceru to jako nekompromisního teenegera naprosto pobouřilo a znechutilo :)

    E-kniha, Host, 2013,

  • 5 z 5 hvězdiček Aneta registrovaný uživatel

    Zajímavá, otevřená kniha s náhledem do světa, který je pro mě docela cizí. Nevěděla jsem, co od knihy očekávat. Přečetla jsem si ji na doporučení jedné blogerky. Některé povídky zaujmou více, některé jen tak přečtete a lehce vypustíte. Ale kniha jako celek je velice zajímavá. Každá povídka ukazuje jiný pohled na téma homosexualita. Na jednu stranu povrchnost, na druhou stranu láska. Líbí se mi, jak se příběhy proplítají. Ale jen tak nenápadně. U každé povídky jsem se snažila odhalit, kdo je kdo a kdo s kým a čím má co společného. Asi ještě nějakou dobu budu mít tuto knihu v hlavě.

    Kniha, Host, 2013, 9788072949649

Vývoj ceny

Vývoj ceny Nápověda

Získejte přehled o vývoji ceny za posledních 60 dní.

Maloobchodní cena Minimální prodejní cena: 0 Kč Nápověda
Další knihy autora

Další knihy autora

Všechny knihy autora

Všechny knihy autora