Návrat do vesmíru se sci-fi trilogií Nyxia

Návrat do vesmíru se sci-fi trilogií Nyxia - titulní obrázek

Nyxia povstává je dynamický závěr sci-fi trilogie NYXIA od Scotta Reintgena, která popisuje dobrodružství několika dospívajících hrdinů. Tato knižní série je zasazena v prostředí vesmíru a na vzdálené planetě Eden, kterou obývá mimozemská rasa zvaná Adamité. Tato planeta má ve své oběžné dráze dva měsíce a na povrchu hojnou zásobu nyxie, tvárného minerálu s téměř magickými schopnostmi. Tyto tři knihy vyprávějí jediný sjednocený příběh a je nemožné je plně ocenit, aniž byste si přečetli všechny díly ve správném pořadí...

!! Nyní vás musím varovat před spoilery z dřívějších dílů, protože se chystám celý příběh stručně shrnout… !!


Zápletka prvního dílu s názvem Nyxia připomíná Hunger Games z prostředí vesmíru (ačkoli soupeření mezi danými teenagery bylo méně…vražedné, nicméně intenzivní.) Mocný korporát Babylon vybral deset náctiletých chlapců a dívek různých národností, ale obecně nižších společenských poměrů, a za příslibu obrovského bohatství výměnou za několik let jejich práce je poslal těžit nyxii na planetu Eden. Většinu příběhu vypráví Emmett Atwater, Afroameričan z Detroitu. Roční let do Edenu stráví vzrušujícím (pro protagonisty i čtenáře) a vyčerpávajícím (pro protagonisty) bojem o vytoužené místo ve skupině, která skutečně přistane na Edenu.

 

 

Druhá kniha, Nyxia nespoutaná, se přesunula k průzkumu Edenu (lépe známému jako Magnia, tak svou planetu nazývá původní obyvatelstvo) a k poznávání Adamitů, kteří se určitým způsobem podobají lidem. Celá skupina cestuje do největšího města planety a Emmettovi, Morning Rodriguezové (dívka, ke které Emmett chová city) i ostatním začíná být jasné, že Babylonu se nedá věřit. Ale ukazuje se, že Adamité také skrývali velké tajemství: oba měsíce Magnie do sebe za několik týdnů narazí a celá planeta se stane neobyvatelnou.

 

 

Nyxia povstává začíná závodem o čas. Emmett a ostatní spolu se skupinou Adamitů, kteří budou jedinými přeživšími z celé své rasy, se nyní snaží předehnat armádu Babylonu a ovládnout babylonské kosmické lodě na oběžné dráze Magnie, aby odcestovali zpět na Zem. Dostat se na vesmírnou loď je ale vzhledem k tomu, že Adamité nejsou cestovatelský národ, náročnější, než by se mohlo zdát. Adamité a Pozemšťané musí být také připraveni bojovat s babylonskými vůdci a jejich armádou o přístup a kontrolu nad loděmi. Ale Adamité jsou vybaveni nyxií, neomezenou fantazií a také zoufalstvím. Nemluvě o několika velmi inteligentních a dobře vycvičených (díky alespoň za tohle, Babylone) lidských teenagerech.

 

 

Obě předchozí knihy v této sérii byly vzrušující a poutavé, i když se příliš nezabývaly vědeckým aspektem sci-fi. Dospívající hrdinové tvoří zajímavou a velmi různorodou skupinu. Romány (zejména první a třetí) jsou dynamické a jak hrdinům, tak čtenářům, nedopřávají ani chvilku na vydechnutí. Poslední díl se především zaměřuje na jednu misi: dostat se na kosmické lodě, převzít kontrolu, vrátit se na Zemi..

I v tomto díle je trilogie NYXIA zábavná četba, která vás udrží v napětí až do konce. Doporučil bych ji hlavně starším náctiletým čtenářům, kteří mají rádi sci-fi dobrodružství s různorodými hrdiny.

Mohlo by vás zajímat

Nyxia povstává - Scott Reintgen Nedostupné

4.6 z 5 hvězdiček

kniha

Třetí díl vesmírné série Nyxia | Emmett se spolu s ostatními členy týmu Genesis zoufale snaží vrátit domů a získat slibovanou odměnu....

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Podcasty