Vražedná diagnóza: vztek a mrazení v zádech

Vražedná diagnóza: vztek a mrazení v zádech - titulní obrázek

Drsný příběh o manipulaci s dětskou nevinnou duší a zneužití moci nad bezbrannými dětmi. Příběh, který ve vás zanechá odpornou pachuť a prostě a zdravě se rozčílíte. Zvlášť, když vám dojde, že toto se opravdu stávalo.

Pátrání začíná čepicí

Jedno zimní odpoledne se Mikael  vydá jen přes dvůr pro dřevo do kůlny a od té doby ho již nikdo nespatří. Zmizí beze stopy, navždy. 

O třicet let později se do domu svého strýce stěhuje diplomatka a manželstvím zklamaná Astrid a ve staré skříni nalezne modrou, pletenou čepici. Okamžitě jí dochází, čí je a komu patřila. Ale nemá nejmenší tušení, jak se Mikaelova čepice dostala k jejímu strýci.

Kde hledat pravdu?

Byl snad její samotářský a uzavřený strýček zapleten do jeho zmizení? Na vlastní pěst začne pátrat po rodině zmizelého chlapce. Ve chvíli, kdy je jeho sestra, nyní dospělá a ne příliš šťastná Camilla zavražděna, dochází jí, že za Mikaelovým zmizením je něco víc. Něco, co ohrožuje i ji samotnou.

Pátrání ji zavede až před brány bývalého Ústavu pro idioty (ano, doslova a do písmene) a do archívu bývalých dětských pacientů. Objeví nespočet dětských úmrtí a naráží na jméno věhlasného lékaře Olofa Krämera. Ve starých záznamech se snaží najít odpovědi a neodradí ji ani to, že kolem ní začínají přibývat mrtví.

 

 

Další smrtelné nebezpečí

Naproti tomuto příběhu jde příběh Gabriely, rumunské lékařky, zabývající se výzkumem léků. Osobně dohlíží na studii testování léku proti kouření a ke svým klientům přistupuje velmi osobně.

Svému testování na léky bezmezně důvěřuje, ale pouze do chvíle, kdy se u testovaných začnou objevovat vedlejší příznaky jako halucinace a bludy.

A když tyto účinky mají katastrofické dopady, začne váhat. A začíná se ptát, což je ve vyšších kruzích vnímáno velmi nelibě. Sama se ocitá ve smrtelném nebezpečí a ohrožena je i její rodina. Ale nevzdává se a kruh se pomalu uzavírá.

Cesty Gabriely a Astrid se setkají, aby vyšla na světlo hrůzná tajemství velmi mocných a vážených lidí.

Autorka čtenáře nešetří

Švédská autorka Ingrid Ingrid Hedström vás dokáže svým příběhem zaujmout takřka od prvních stránek. Její knihy jsou inspirovány klasickou anglickou detektivní školou a její styl vám určitě bude povědomý.

Ale nenechte se mýlit, je drsná, nebere si servítky a její psychologické znalosti jsou zcela věrohodné. Zachází do nejmenších podrobností, její popis psychiatrického ústavu ve vás vyvolá mrazení v zádech a vaše fantazie běží na plné obrátky.

Tato kniha je jejím zatím posledním počinem a určitě by stály za přečtení i její předešlé knihy. Já si je na svém seznamu rozhodně posunu směrem nahoru.

Mohlo by vás zajímat

Vražedná diagnóza - Ingrid Hedström Nedostupné

3.5 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Astrid se po letech vrátila do venkovského domu, který zdědila po strýci Larsovi. V jeho věcech našla čepici, jež patřila chlapci, který...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články