Oživlý kámen. Inspektor Gamache znovu zasahuje

Oživlý kámen. Inspektor Gamache znovu zasahuje - titulní obrázek

Vrchního inspektora Armanda Gamache jsme opustili v knize Nejkrutější měsíc, v níž musel čelit bolestivé zradě ve vlastních řadách a současně odhalit pachatele podivné vraždy, která se odehrála při velikonoční spiritistické seanci ve strašidelném domě Hadleyových.

Nyní se hlava quebecké Sûreté vrací počtvrté! I tentokrát si kanadská spisovatelka a pětinásobná držitelka Agatha Award Louise Pennyová připravila pro své čtenáře čistokrevnou klasickou detektivku, za kterou by se nemusela stydět ani samotná Agatha Christie.

Pokud Oživlý kámen unikl vaší pozornosti a zatím jste knihu nečetli, určitě neváhejte! Inspektor Gamache je ohromný sympaťák, a rozhodně stojí za to se s ním blíže seznámit.

Vražedná dovolená

Manželé Gamachovi si už více než třicet let jezdí do Manoir Bellechasse připomínat výročí seznámení. Místo uprostřed překrásných kanadských lesů na břehu jezera Massawippi si oba ze srdce zamilovali, stejně jako milý personál. A tak není divu, že se z jejich pobytu zde stala tradice.

Ve zdejším hotýlku se navíc toho času ubytuje i velice podivná rodina Finneových, o kterých je obtížné vytvořit si jakýkoliv úsudek, díky čemuž mají v Manoir Bellechasse o zábavu postaráno nejen Gamachovi. Na pozemcích kolem bývalého loveckého srubu však tiše obchází smrt!

Schyluje se k bouři a pohodová letní dovolená se v mžiku změní ve vyšetřování na výsost neobvyklé vraždy. Způsob, jakým byl zločin proveden, je proti zdravému rozumu.

Technicky se zdá být vražda neuskutečnitelná, a vrchní inspektor Armand Gamache bude muset využít všech svých dovedností a dlouholeté detektivní praxe, aby usvědčil vraha, a zjistil, jak mohl kámen ožít a zabíjet.

Když emoce zabíjejí

Knihy kanadské spisovatelky Louise Pennyové se skvělým Armandem Gamachem patří mezi mé nejoblíbenější, a to hned z několika důvodů. Předně v současnosti vychází nepřeberné množství mrazivých severských krimi a řízných thrillerů, kdežto stará dobrá poirotovská detektivka ustupuje do pozadí.

Z toho důvodu se vždy bláznivě těším na novinky od Louise Pennyové, která zůstává věrná klasice a stále si drží vysokou úroveň.

 

 

Dále mě oslovuje samotný Armand Gamache a jeho vyšetřovací metody. Vrchní inspektor pracuje s psychologií a negativními emocemi. Ví, že k vraždě často vedou staré křivdy, které dlouho uzrávají, deformují se, až si v nestřežené chvíli vyžádají lidský život.

Do třetice nesmím zapomenout na jedinečné kanadské scenérie, detailní popisy zajímavých zvyklostí zdejších obyvatel, a v knize poměrně často používanou kanadskou francouzštinu. Zkrátka, když vidím Armanda Gamache, nedokážu si nevybavit zbožňovaného Hercula Poirota, a proto je o mé čtenářské lásce rychle rozhodnuto.

Fantastická klasika

Pokud hledáte příjemnou detektivku, chcete si odpočinout od potoků krve některých současných thrillerů, a přesto od knihy očekáváte stejně nesnesitelné napětí s promyšlenou originální zápletkou, pak nesmí chybět Oživlý kámen ve vaší sbírce.

Když k tomu připočtete neuvěřitelně sympatického hlavního hrdinu, přidáte nečekané rozuzlení příběhu a nádhernou kanadskou přírodu, dostanete lákavé ingredience, kterým se dá jen těžko odolat.

Kniha se mi opravdu velice líbila a troufám si tvrdit, že Louise Pennyová opět dokázala, proč právě ona pětkrát získala prestižní ocenění Agatha Award za nejlepší detektivku roku.

Knihy Louise Pennyové však nejsou pouze o ohavných mordech a lidské zlobě. V mnoha podobách do nich autorka ukryla naději, a tak i já pevně doufám, že se už brzy vydáme po boku úžasného inspektora Gamache na stopu novému zločinu.

 

 

Mohlo by vás zajímat

Oživlý kámen - Louise Pennyová Nedostupné

4.7 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Léto vrcholí, vrchní inspektor quebecké Sureté Armand Gamache si jako každý rok připomíná s manželkou Reine-Marie výročí seznámení v...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články