Ready Player One míří do kin. Jaká je knižní předloha?

Ready Player One míří do kin. Jaká je knižní předloha? - titulní obrázek

V nedaleké budoucnosti roku 2045 se náš svět ocitá ve velkých problémech. Katastrofální změny klimatu, energetická krize, rozmáhající se hlad, chudoba a nemoci ochromují miliony lidí na celé zeměkouli.

Pokud si však myslíte, že člověk zasáhne a alarmující situaci začne řešit, budu vás muset hořce zklamat. Lidstvo dává přednost úniku do virtuální reality před jakýmkoliv pokusem o záchranu společnosti a náš život se nyní převážně odehrává v online hře OASIS. Vítejte v znepokojujícím světě Ernesta Clinea a vychutnejte si jeho ohromující Ready Player One.

 

Připravte se, hra právě začíná

Wade Watts žije v Komínech v otřesných podmínkách jedné z nejchudších čtvrtí v okolí a stejně jako většina populace i on hledá útěchu v OASIS. Pomocí virtuální reality a špičkové technologie v této hře můžete zažít prakticky cokoliv, což je pro mnohé vítané vysvobození z jinak bídné existence. Doba pokročila natolik, že i vzdělání a školní docházka se nyní odehrávají ve virtuálním světě OASIS. James Halliday, zakladatel systému, si přál, aby hru mohl využívat kdokoliv, proto je pobyt ve hře bezplatný a všem přístupný.

Wade zrovna sleduje animované filmy, když se světovými médii jako lavina prožene zpráva o tom, že miliardář James Halliday zemřel a veškerý svůj majetek včetně OASIS odkazuje tomu, kdo se jako první popere se sérií hádanek, které pro tento účel podivínský boháč vytvořil. Následující roky tisíce hráčů zachvátí šílenství spojené s hledáním Hallidayova vejce, jak se honu na miliardářův majetek začalo přezdívat. Honba za pokladem se stane Wadovým denním chlebem, ovšem sám zatím netuší, jaké nebezpečí pro něj bude znamenat rozluštění první indicie, protože nejen on touží po astronomickém bohatství.

Ready Player One recenze

Ready Player One je nápadité od začátku do konce

Ready Player One považuji ve všech směrech za úžasné čtení. Neuvěřitelně oceňuji v první řadě především originalitu Ernesta Clineho. V dnešní době není jednoduché přijít s něčím jedinečným a neotřelým, ovšem při četbě této knihy od první stránky tušíte, že v rukou držíte opravdu něco nového. Kniha se čte úplně sama, autor píše zábavným a poutavým stylem, a tak jsem zas jednou zapomněla na vše kolem sebe a na dlouhé hodiny se ponořila do světa, který se během několika mála let může stát až příliš skutečným.

Tím se dostávám k další z věcí, která mne na Ready Player One zaujala. Cline svým čtenářům předkládá znepokojivou vizi naší vlastní budoucnosti a minimálně já sama jsem po jejím přečtení nějakou dobu obcházela svou jinak oblíbenou herní konzoli. Možnost, že pohodlný člověk hodí starosti za hlavu a vymění svůj život za neexistující svět, mi přijde až nebezpečně reálná.

Do třetice musím pochválit celkový příběh a všudypřítomné odkazy na pop kulturu osmdesátých let dvacátého století. Ernest Cline zmiňuje všechna možná kulturní odvětví – filmy, seriály, umění, hudbu a pochopitelně hry, které v osmdesátkách frčely. Dle slov samotného Ernesta Clinea zamýšlel sepsáním Ready Player One vzdát hold osmdesátým létům, a v neposlední řadě i všem programátorům a herním vývojářům, kteří mu svými výtvory zpříjemnili mnohé chvíle. Možná se k té konzoli přeci jen občas vrátím...

Ready Player One na filmovém plátně

Knihu bych doporučila především těm čtenářům, kteří hledají výjimečnost a originalitu, neboť přesně takový koktejl pro nás spisovatel Ernest Cline umíchal. Dále jistě nesmí chybět ve sbírce všech milovníků žánru science fiction, hráčů počítačových či konzolových her, obdivovatelů osmdesátých let a především – geeků.

Ohromný potenciál v Ready Player One objevil i samotný Steven Spielberg, který pro nás připravil filmovou adaptaci tohoto bestselleru, ve kterém zažijete na vlastní kůži největší herní dobrodružství všech dob.

Knihu jsem si opravdu stoprocentně užila a nemohu se dočkat dalších knižních překvapení z pera Ernesta Clinea.

Hodnocení: * * * * *

Mohlo by vás zajímat

Armada - Ernest Cline Nedostupné

3.4 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Jedinečný, geniální sci-fi thriller plný překvapení od autora kultovního románu Ready Player One. Zack Lightman tráví většinu času sněním...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články