Nejtemnější část lesa spojuje pohádku s young adult

Nejtemnější část lesa spojuje pohádku s young adult - titulní obrázek

Kniha Nejtemnější část lesa vás zavede k zurčícímu potoku. Přes něj dojdete až do míst, kde slunce svítí zřídkakdy a narazíte tam na podivnou věc. Uprostřed palouku leží skleněná rakev a v ní spí chlapec.

Z jeho hlavy vyrůstají rohy a jeho uši jsou špičaté jako nože. Leží tam už odnepaměti. Za celou tu dobu se neprobudil. Až jednoho dne…

Svět plný nadpřirozených bytostí

Nejtemnější část lesa Nejtemnější část lesa

Holly Black

299 s DPH

Nedostupné

Kniha Nejtemnější část lesa vás zavede do městečka Fairfold, kde žijí lidé bok po boku s vílami a dalšími nadpřirozenými bytostmi. Město i jeho okolí je plné kouzel, které sem lákají zvídavé turisty. V hlubinách lesa však nežijí jen mírumilovné víly, ale i bytosti zlé a nebezpečné. Kdo je neopatrný, ten se v lese zatoulá a padne do pasti z jejich kouzel.

To ví i Hazel Evansová, která spolu se svým bratrem vyrůstá ve městě od narození. Hazel a Ben si od pradávna vymýšlejí příběhy o vílím princi ve skleněné rakvi. Sní svůj sen o tom, že jsou udatní rytíři, kteří ho probudí z dlouhého spánku. Namlouvají si, že princ je jiný než ostatní Lesní lidé, kteří uzavírají s lidmi kruté dohody a číhají na turisty ve stínech stromů.

Hazel ví, že není možné, že by se rohatý chlapec probudil. Jenže jednoho dne je rakev prázdná… Celý svět se obrací vzhůru nohama. Hazel se musí stát rytířem ze svých fantazií a zachránit vílího prince i celý Fairfold. A kvůli následkům svého rozhodnutí musí čelit i samotnému Olšekráli, vládci lesa.

Neobyčejný příběh i styl

Holly Black
Holly Black u nás není neznámou autorkou. Na svědomí má Kroniku rodu Spiderwicků a novější, neméně úspěšnou, sérii Magisterium. Nejtemnější část lesa je samostatná kniha a je na ní velmi znát osobitý styl autorky. Z knihy přímo sálá atmosféra plná magie. Zpracování víl a jejich světa bylo nápadité a ukáže vám je v jiném světle, jak je ještě neznáte.
 
Autorka umí vše mistrně vykreslit a díky množství popisů si snadno představíte městečko, les i rohatého chlapce, jak spí ve své rakvi ze slz. Nejtemnější část lesa není pohádka z mechu a kapradí. Možná se trochu tváří jako příběh na dobrou noc, ale opak je pravdou. Celkově je neobyčejně těžké tuto knihu někam zaškatulkovat, jelikož se vymyká ve všech ohledech. Tento příběh je neobyčejný jak dějem, tak i stylem psaní.
 
Pojí v sobě pohádkové vyprávění a young adult. Do pohádek totiž nepatří flirtující teenageři, alkohol a mejdany uprostřed lesa. Hlavní hrdinka je ze začátku přesně taková a kvůli tomu k ní nejdřív nezahoříte sympatiemi. Naštěstí brzy pobere rozum do hrsti a rytířské dobrodružství může začít. Vedlejší postavy jako Ben a vílí podvrženec Jack jsou již více sympatické.
 

V lese leží stvůra zlá, chytí tě a už tě má, zatáhne tě do listí, budeš její kořistí. Pošle tě na onen svět, nevrátíš se nikdy. (úryvek z knihy)

Originální příběh

Kniha má však i svá negativa. Vše se odehrává pod korunami stromů, mezi potůčky a v malebném lese. Proto obsahuje velké množství popisů, které rozvíjejí představivost, ale občas jsou i únavné. V knize je více popisů než akce, a proto není vyloženě čtivá. Svůj podíl na tom má i fakt, že některé věty jsou dost krkolomné.
 
Dokonce i samotný děj je občas pomatený a chaotický asi jako vílí rej o noci svatojánské. Je zapletený, rozmotat ho není snadné, ale překvapí vás. Holly Black kombinuje náš svět s nadpřirozenem, pohádkou a bujnou fantazií. Do děje vložila i několik menších střípků, krátkých příběhů, které se v něm plynule objeví a které na mě udělaly dojem.
 
Kniha možná není dokonalá, ale má svoje kouzlo, které vás donutí zapomenout na její negativa. Je to ta pravá kniha pro všechny čtenáře, kteří mají rádi fantasy, víly a originální příběhy.

Mohlo by vás zajímat

Nejtemnější část lesa - Holly Black Nedostupné

4.1 z 5 hvězdiček

pevná vazba

V lese leží na zemi skleněná rakev a v ní spí chlapec, který má na hlavě rohy a jehož uši jsou špičaté jako nůž... Hazel žije se svým...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články