Nejkrutější měsíc odhaluje vraha ze záhrobí

Vrchní inspektor Armand Gamache se vrací zpět v knize Nejkrutější měsíc. Musí čelit zradě ve vlastních řadách a současně se přitom postavit pachateli, který pro úkladnou vraždu neváhá využít pomoci temných sil ze záhrobí.

Vítejte v malebné vesničce Three Pines v nejnovější knize Louise Pennyové, pětinásobné držitelky Agatha Award. Nejkrutější měsíc patří mezi klasické detektivky, kterých díky současné popularitě mrazivého severského krimi ubývá.

Pokud si pro zpříjemnění dlouhých zimních večerů přesto vyberete Případy vrchního inspektora Gamache, rozhodně neuděláte chybu. Za tuhle fantasticky nápaditou detektivku by se nemusela stydět ani samotná Agatha Christie

Hon za mrtvými i živými

Nejkrutější měsíc Nejkrutější měsíc

Louise Pennyová

379 s DPH

Nedostupné

Vesnička Three Pines se nachází na samotě mezi kanadskými lesy. Při pohledu na její srdečné obyvatele a krajinu jak z pohádky by asi nikoho nenapadlo, že zrovna tady se mezi místními ukrývá vrah. A přeci právě do této idylické vesničky míří slavný Armand Gamache, aby vyřešil další ze svých slovutných případů. 

Vražda, kterou má inspektor před sebou, se ovšem jen tak nevidí. Velikonoční svátky si totiž někteří vesničané rozhodli zpestřit velice netradičním způsobem, a tak v prokletém domě Hadleyových proběhla spiritistická seance pod vedením opravdového média. Vyvolávání duchů se ale vymyká kontrole a jeden z účastníků rituálu umírá s výrazem ve tváři, ze kterého tuhne krev v žilách i ostříleným patologům. 

Vrchnímu inspektorovi nezbývá, než se vydat na hon za mrtvými i živými. Vrah musí být dopaden. Aby jeho pátrání bylo ještě o něco složitější, dostává se do situace, ve které nesmí důvěřovat ani svým nejbližším. Kolem inspektora se stahují mračna. Pokud klopýtne, přijde naprosto o všechno.

Napjatá atmosféra

Kniha se mi opravdu velice líbila. Svým čtenářům totiž nabízí hned několik zajímavých momentů, postav a scenérií. Za zmínku určitě stojí samotný vrchní inspektor. Armand Gamache není žádný namyšlený drsňák. Je to laskavý muž v letech s životními zkušenostmi, který má srdce na pravém místě. Do svého vyšetřovatelského týmu přijal policisty, které nikdo jiný nechtěl. Dal jim šanci něco dokázat, a tak si vybudoval spíše než kolegy druhou rodinu. 
 
Za léta služby pochopil, že k vraždě vedou pachatele základní motivy a emoce jako je závist, stará křivda, či neštěstí, které v pachateli uzrávají nezdravě dlouhou dobu. Na základě svých poznatků pak vede vyšetřování. Inspektora Gamache si zkrátka okamžitě oblíbíte za jeho hluboce lidský přístup. A fandit mu budete až do samotného konce.

Vrah z masa a kostí

Silným prvkem celého příběhu je nepochybně úžasná atmosféra knihy. Zasadit vraždu do děsivého domu Hadleyových, ze kterého obyvatelstvu Three Pines přebíhá mráz po zádech, považuji za skvělou volbu. Vražda sama o sobě v člověku vyvolává pocit úzkosti. Když autorka děj ke všemu obohatí o prokleté místo a duše zemřelých, ve čtenářovi napětí ještě vzrůstá.

Sama jsem dlouho přemýšlela, zda se o smrt oběti postaral vrah z masa a kostí či někdo nedobrý z onoho světa. Louise Pennyová jednoduše ví, jak příběh správně okořenit těmi nejlepšími ingrediencemi. Do třetice nesmíme vynechat i umístění celého příběhu. Děj knihy se odehrává v Kanadě bohaté na nádherné lesy a úchvatnou krajinu. Popis okolí vás doslova vtáhne na místa, kde je příroda panensky čistá, lidskými zásahy nedotknutá.

Možná budete mít štěstí, stejně jako Armand Gamache, a setkáte se s originální postavou muže, jenž rozmlouvá se stromy. Pochopitelně se jedná o další oživení knihy ze strany autorky. Tak či onak, Kanada je úchvatná a Nejkrutější měsíc díky tomu působí exoticky. Věřte, že se tu setkáte se jmény, nad kterými si doslova zlámete jazyk.

Jedním z hlavních motivů celé knihy je zrada v mnoha rozličných podobách. Inspektora Gamache zradí jeho podřízení, nejbližší přátelé, dokonce i jindy naprosto bezchybný úsudek.

Nečekané rozuzlení

Mrtvou oběť zrazuje vlastní dokonalost a obyvatele Three Pines ve svých řadách nacházejí nečekané zlo. Příběhem nás mimo zrady provází zášť, nenávist a hluboká závist stejně jako odvaha, láska a oddanost. Emocím Louise Pennyová věnuje zvláštní pozornost, až na mne kniha místy působila psychologicky. To sama pro sebe považuji za jednu z nejsilnějších stránek knihy. 

Co se týče postav, ty jsou v této skvělé detektivce vykresleny opravdu uvěřitelně, přesvědčivě, a tak autorce jistě odpustíte počáteční složité seznámení se s nimi. Odměnou vám bude zjištění, proč se sympatická spisovatelka rozhodla pro zajímavý název Nejkrutější měsíc. 

Kanaďanka Louise Pennyová přichází s detektivkou, která má svým čtenářům opravdu co nabídnout. Jednak se opírá o neopakovatelnou atmosféru s mysteriozním pozadím, dále o promyšlený děj s nečekanými zvraty a více než sympatického vrchního vyšetřovatele. Knihu bych doporučila všem milovníkům kvalitních detektivních příběhů, kteří si chtějí odpočinout od naturalistických severských krimi a zavítat do vod staré dobré klasiky.

Mohlo by vás zajímat

Nejkrutější měsíc - Louise Pennyová Nedostupné

4.7 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Vítejte ve Three Pines, zapomenuté, zapadlé vísce, kde nejkrutější měsíc právě dostál své hrozbě. Jaro je idylické období: na stromech...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články