Mrazivý příběh ze staré psychiatrické léčebny, to je vynikající Asylum

Mrazivý příběh ze staré psychiatrické léčebny, to je vynikající Asylum - titulní obrázek

Pokud si chcete podzimní dny užít ve společnosti neobyčejné knihy, z níž vás zamrazí v zádech, nikdy nepohrdnete hororovým příběhem ideálně s tematikou starého blázince a k tomu se zajímáte o tajemno, pak bezpochyby oceníte young adult román americké spisovatelky Madeleine Rouxové s přiléhavým názvem Asylum.

Jeho úspěšné pokračování Sanctum se mimochodem letos také konečně objevilo na pultech našich knihkupectví. Doufám, že máte pro strach uděláno, protože v prvním díle této zajímavé série o bývalé psychiatrické léčebně se vydáme do děsivých míst, kde se strašlivá minulost proplétá se současností a šílenství číhá doslova za každým rohem.

Brookline vydává svá ohavná tajemství

Šestnáctiletý Dan Crawford připadá svým spolužákům na střední škole minimálně divný. Místo aby se těšil ze sluníčka a volna jako každý školní docházkou zmožený teenager, přihlásí se Dan o letních prázdninách do kurzu pro nadané studenty při New Hampshire College. Díky tomuto studijnímu pobytu může zvídavý mladík konečně plně rozvinout svůj zájem o dějepis a další vědní obory. Svou účast v programu vidí natěšený Dan rovněž jako ohromnou životní příležitost, navíc si bude poprvé připadat pochopený a konečně mezi svými.

Když se Dan dozvídá, že místo na kolejích ubytují studenty v někdejší psychiatrické léčebně, nevidí v tom žádný zásadní problém. Rychle si na kurzu najde přátele a společně s nimi si chvíle mezi výukou zpříjemňuje zkoumáním veškerých temných chodeb bývalého ústavu pro duševně choré. Dávné zlo ukryté ve stěnách obávaného blázince však po celé ty dlouhé roky trpělivě čeká na příležitost, aby se ukázalo v plné síle a připomnělo hrůzy, jež se v budově kdysi odehrály. Brookline odkrývá svá strašlivá tajemství a trojice šokovaných přátel zjišťuje, že jsou s nimi spojeni víc, než by se na první pohled mohlo zdát.

Kniha

Peklo za zdmi ústavu

Poctivě přiznávám, že z hororových filmů mne vždy upřímně nejvíce děsily ty, které se bezprostředně točily kolem starých blázinců. Úspěšně jsem přečkala krvavé masakry pilou, po lidských mozcích toužící nemrtvé, vražedné duchy a další sympatická záhrobní stvoření. Je to však právě ona neopakovatelně chladná, naprosto beznadějná atmosféra ústavů pro duševně nemocné, co mi vždy zaručeně způsobí husí kůži a na chvíli zastaví dech.

Spisovatelka Madeleine Rouxová plně využívá špatné pověsti řady nechvalně proslulých blázinců se všemi jejich krutými lékařskými metodami a vyloženě bestiálním zacházením s pacienty, které se v minulosti v takových zařízeních zcela běžně uplatňovalo. Pro lepší představu o tehdejších praktikách, podtrhnutí tíživé atmosféry a názorné doplnění děje, nechybí v Asylum několik mrazivých historických fotografií. Když k tomu ještě připočtete napínavý příběh s říznými, často se vyskytujícími prvky hororového žánru a skutečně poutavé autorčino vyprávění, věřím, že je o zábavu náležitě postaráno. Schválně, odvážíte se Asylum přečíst v noci?

Co přinese nové Sanctum?

Vzhledem k tomu, že patřím mezi věrné milovníky hororu, velice oceňuji autorčin nápad vytvořit knihu odehrávající se v kulisách bývalé psychiatrické léčebny. Přidat do knihy ještě tematicky zaměřené fotografie osobně považuji za úžasné umocnění celkového dojmu z četby. Knihu bych rozhodně doporučila všem čtenářům, kteří hledají neobvyklé prostředí s netradiční strašidelnou atmosférou. Rozhodně by neměla chybět ve sbírce žádného čtenáře young adult literatury. Plán pro dnešní večer mám tedy jasný. Potřebuji novou dávku strachu, a tak se s očekáváním začtu do druhé knihy Sanctum. Vrátí se Dan, Abby a Jordan ještě do brooklinské léčebny?

Mohlo by vás zajímat

Asylum - Ústav pro duševně choré - Madeleine Rouxová Nedostupné

3.7 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Mezi minulostí a současností se mohou odehrávat (h)různé příběhy. Kniha plná obrazů, které jste možná již spatřili ve svých nočních...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články