Když padne noc v horách, začíná boj o holý život

Když padne noc v horách, začíná boj o holý život - titulní obrázek

Rodina Tremontových žije ve velkém domě uprostřed lesů naprosto běžný život. Sandy má lukrativní práci v nemocnici, její manžel Ben si založil agenturu extrémních zážitkových sportů pro bohaté a dcera Ivy právě prochází pubertou.

Idyla se všedními starostmi se ovšem jedné noci změní v noční můru, když do domu vtrhnou dva trestanci na útěku. Do Sandyna života zasáhne skrývaná minulost a od té doby již nic nemůže být jako dřív. To je novinka spisovatelky Jenny Milchmann s názvem Když padne noc.

Jen malou chvíli… Nebo ne?

Po úniku z vězení se Nick a Harlan chystají utéct na daleký sever. Než se ale vypraví tam, kde je nikdy nikdo nenajde, musí se na cestu vybavit správnou výstrojí. A Nick ví, kde ty správné věci hledat. Není náhoda, že osudné noci vpadnou právě do domu, kde má Ben dostatečné vybavení na cestu do hor. Ale není to jediný účel této nečekané návštěvy. Překvapením jsou tito příchozí především pro Sandy. Uvědomí si, že se před minulostí neschová.

Nick s Harlanem se plánují zdržet pouze chvíli, vzít si věci na cestu a zase odejít, ale okolnosti je nutí setrvávat na místě déle, než je jim milé. Čím více času tráví s rodinou, tím více vyplouvají na povrch utajené stíny minulosti. Každodenní problémy jdou najednou stranou a Tremontovy čeká zkouška jejich rodinné pospolitosti a soudržnosti.

Kniha

Minulost v současnosti

Zatímco se část příběhu odehrává v malém časovém úseku jedné noci, občas nahlédneme i pod pokličku tajemné minulosti v příběhu vyprávěném Barbarou. Z jejího pohledu se dozvídáme detaily, které zapadají do vyprávění postav ze současnosti jako dílky do skládačky puzzle. Osobně tyto kapitoly považuji za velice příjemné zpestření knihy, neboť nenásilnou formou vysvětlují souvislosti, aniž by nevhodně zasahovaly do děje v přítomnosti. Barbařiny záznamy dokumentují události v průběhu minulých čtyřiceti let, avšak zabírají pouze malou část románu. Přesto však skvěle dokreslují napínavou atmosféru.

V jednoduchosti je krása

Znáte ten pocit, kdy v příběhu vystupuje nadměrné množství osob a vy o někom čtete a vůbec si nemůžete vybavit, kdo to je nebo kde se tam vzal? Tady se vám to nestane! Na knize se mi velice líbila důvěrnost celého příběhu. Mám ráda příběhy, kde vystupuje jen pár postav v komorním prostředí. Mám pocit, že všechny znám více do hloubky a třeba i tuším, co udělají nebo jak se cítí. Těchto pět hlavních protagonistů si čtenář zapamatuje snadno, každý má své charakteristické rysy, takže si je nemůže s nikým splést nebo si říct – a to je zase kdo?

Autorka Jenny Milchman opravdu ví, jak čtenáře zaujmout. Své letité zkušenosti z kurzů tvůrčího psaní a akcí pro knihkupce využila k napsání tří knih a několika povídek. Za svou prvotinu dokonce získala cenu Mary Higgins Clark Award za nejnapínavější novelu roku 2013. A tak doufám, že se i další její díla dočkají překladu do češtiny, neboť myslím, že spisovatelka má co nabídnout!

Mohlo by vás zajímat

Když padne noc - Milchman Jenny Nedostupné

2.8 z 5 hvězdiček

kniha

Sandy Tremontovou by nenapadlo, že právě dnes se její život otřese v základech. S nadcházejícím soumrakem sice v domě panuje neklidná...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Nejnovější články