5 geekovských tipů aneb Co si přečíst, než začne Comic-Con Prague 2020

5 geekovských tipů aneb Co si přečíst, než začne Comic-Con Prague 2020 - titulní obrázek

Jedna z nejočekávanějších geekovských událostí roku 2020 je tu! A nebyla bych pořádnou milovnicí knih, kdybych vám nenaservírovala svých TOP 5 osvědčených knižních miláčků, které si zaručeně musíte přečíst, pokud si chcete vychutnat tu pravou atmosféru.

Jistě, můžete se se mnou hádat, dokonce vehementně přít a tvrdit mi, že tohle přeci není festival jen a pouze o knihách, nýbrž i o filmech a komiksech, ale ruku na srdce, my literární nadšenci stejně ze všeho nejvíce milujeme ten slastný pocit, kdy se můžeme ponořit mezi stránky svého oblíbeného počinu, proto i mé tipy míří právě na ně.

 

 

 

Zkraje bych ráda nastínila titul, který mě jako vášnivého čtenáře doslova srazil na kolena. Řeč nemůže být o ničem jiném než o „Naprosto pozoruhodné věci“ z pera Hanka Greena. Pokud vám toto jméno něco říká, tak vězte, že se nejedná jen o pouhé déjà vu. Hank je totiž bratrem young adult legendy Johna Greena, jehož tvorba v podobě „Papírových měst“, „Hledání Aljašky“, či „Sněží, sněží“ dostala i svou živoucí filmovou podobu.

Bráška se spisovatelského žezla chopil se vší vervou a pro své příznivce si přichystal skvělou směsku životních patálií na kterých bravurně vykresluje vliv sociálních médií, trable s pomíjivou slávou i potřebu prosadit se. Umná sci-fi linka zde představuje jen další přidanou hodnotu k výbornému konceptu. SMS, tweety, či facebookové statusy, tohle všechno působí až děsivě reálně, co když v tomhle obrovském vesmíru opravdu nejsme sami?

Bez seriálu ani ránu

Ovšem nejen čtením, živ jest knihomol, kdo z nás by neměl rád filmy, či ještě lépe seriály? Já bych třeba dokázala snad už na zpaměti odrecitovat veškeré dialogy v Harrym Potterovi a bez Netflixu, či HBO nedám pomalu ani ránu. A přesně o těchto obřích streamovacích platformách bude řeč nyní, respektive o jedné z nich.

 

 

Už se vám někdy stalo, že jste se zamýšleli nad tím, proč aktéři jednají tak, jak jednají? Je ten padouch v jádru opravdu prohnilý, a proto se dopouští strašlivých zvěrstev, nebo ho na scestí přivedla osudová mýlka? I tímto problémem se zabývala Gwenda Bond, která si vzala na paškál úhlavního nepřítele všech příznivců Stranger Things a to na pohled sympatického doktora Brennera. Ne, že bych po dočtení měla Martina jakkoliv v lásce, ale musím podotknout, že mi zpětně jeho chování docela dávalo smysl a otevřelo mi oči na některé detaily, na něž jsem v průběhu jednotlivých sérii tak trochu pozapomněla.

 

 

 

A pokud bych měla u adaptací na velkém plátně ještě chvíli posečkat, tak se nemohu nezmínit o „Cizince“, pomocí níž si Diana Gabaldon získala valnou většinu ženského pokolení. U sledování tohohle dojáku je čokoláda a balení papírových kapesníčků prostě „must have“ záležitostí. Jenže mě ani tak nenadchla samotná „Cizinka“, jakožto její polorodý sourozenec a to „Lord John a důvěrná záležitost“, tahle detektivní knížečka mě přinutila zůstat vzhůru do brzkých ranních hodin, což se mi stává málokdy, protože jsem žel bohu opravdu vášnivý spáč. Ovšem to prostředí, a hlavně velká záhada, která se postupně stále více rozvíjí a nabobtnává, si mě jakožto člověka, který nepohrdne žádnou napínavou četbou, dokonale omotala kolem prstu. Zdá se, že i smetánka má své kostlivce ve skříni!

 

 

 

Na závěr mých srdceryvných úvah mi dovolte jedno „guilty pleasure“, respektive doporučení na duologii, kterou jedni bezmezně vychvalují do nebes a druzí o ní tvrdí, že je vůbec nenadchla. Já se řadím do první kategorie výše zmíněných, a ačkoliv mám z pole knih pro mladé dospělé tvorby leccos načteno, tak se musím zahanbeně přiznat, že nic obdobného jako „Poslední číslo“ jsem zatím nepřelouskala. Tahle dvojdílná minisérie je děsivá, i vzrušující zároveň.

 

 

 

Originální zápletka, z níž cítíte lehkou inspiraci hrůzami druhé světové války, se tu kontroverzně bije s veselým prostředím cirkusu, které na první pohled v každém z nás evokuje pocit bezpečí, očekávání a klidu. Jenže tohle je všechno, jen ne klidné a veselé čtení. Místo, kde ti méně šťastní umírají pro pobavení a zadostiučinění druhých. Jednoduchý vzorec, jenž je obsažený v poměrně tlusté bichli vás nenechá ani chvilku vydechnout. Můžete si být jistí, že Hayley Barker vám nasadí pořádného brouka do hlavy. Za sebe mohu říci, že bych byla více než potěšena, kdyby se tento počin dostal až do kinosálů.

Comic-con už se sedmimílovými kroky přibližuje. Nezbývá než si nachystat kostým, prokousat se všemi doporučeními, zhlédnout svůj oblíbený filmeček a pak se s pořádnou dávkou inspirace vypravit do O2 universa!

A nezapomeňte nás navštívit v našem stánku Knihy Dobrovský! Těšíme se na vás!

Mohlo by vás zajímat

Stranger Things: Temný experiment - Gwenda Bond Nedostupné

4.1 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Tajemná laboratoř. Zlověstný vědec. Temný experiment. Pokud si myslíte, že znáte pravdu o matce Eleven, tak se připravte, že vám tenhle...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 0 Sdílet

Podcasty