10 nejzajímavějších děl současné české literatury

Humorné příběhy, napětí, ale i psychologická témata. Přinášíme vám top desítku toho nejzajímavějšího, co se poslední dobou urodilo na české literární scéně.

Většina z vybraných titulů už sklidila úspěch u čtenářů i literárních kritiků, na vydání některých si budeme muset ještě chvíli počkat. 

1) Aňa Geislerová – P. S.

P.S. P.S.

Aňa Geislerová

299 s DPH

Nedostupné

 „Péesko“ oblíbené herečky Ani Geislerové se na pultech knihkupectví objevilo koncem loňského roku. A hodně rychle se po něm zaprášilo. Jde o soubor fejetonů, ve kterých Aňa s lehkostí a nadhledem popisuje obyčejné každodenní situace, ale i závažnější témata. Prozrazuje historky ze svého soukromí. Díky nim si uvědomíte, že i celebrity žijí stejný život jako my…

Anin humor a životní elán je nakažlivý, a tak počítejte s tím, že po dočtení knihy budete nesnesitelně pozitivně naladění. A budete se radovat z každé maličkosti, která vám během všedních dnů vstoupí do cesty. Knihu navíc doplňují nádherné ilustrace od Lely Geislerové, díky kterým si deníkové P.S. jednoduše zamilujete.

2) Petra Dvořáková – Sítě

Sítě Sítě

Petra Dvořáková

299 s DPH

Nedostupné

Spisovatelka a scenáristka Petra Dvořáková na sebe upozornila už autobiograficky laděnou knihou o boji s anorexií Já jsem hlad. V knize Sítě znovu pracuje s problémem psychické nerovnováhy. Tři novely vypráví příběhy žen, kterým komplikuje život nízké sebevědomí. Čtenáře zavede do ordinace psychoterapeuta, zákulisí zdravotnických zařízení i do nezdravě věřící skupiny křesťanů.

Hrdinky se musejí potýkat s nejrůznějšími nepřáteli – ať už je to nebezpečný manipulátor, fanatický manžel nebo vlastní osobnost. Některé situace vám budou sympaticky blízké, jiné nebudete moct pochopit. Jak se nám novely Petry Dvořákové líbily, si přečtěte v naší recenzi.
 

3) Vratislav Maňák – Rubikova kostka. Stručné dějiny uchavců

Rubikova kostka Rubikova kostka

Vratislav Maňák

268 s DPH

Dostupné u dodavatele

Novinář Vratislav Maňák se dostal do povědomí českých čtenářů knihou Šaty z igelitu, za níž dostal Cenu Jiřího Ortena. Nyní chystá nakladatelství Host vydání dalšího románu Rubikova kostka – Stručné dějiny uchavců. Také netušíte, kdo nebo co jsou uchavci? Po přečtení určitě budete moudřejší. Autor tentokrát zamíří do několika různých historických etap.

Příběh vypráví mladý učitel Ondřej, který se vrací domů, aby si odpočinul. Místo toho ale na světlo světa začnou vycházet dlouho zamlčované pravdy. Jeho rodina se ve vzpomínkách vrátí na konec války, do Českého lesa, k Zemplínské Šíravě a do plzeňských ulic. Stále přítomná minulost a neschopnost se od ní odpoutat jsou pro českou prózu typické. Jsme zvědaví, jak si s tímto tématem dokáže Maňák poradit ve slibně vypadajícím rodinném dramatu. 

4) Barbora Šťastná – Jak jsem sebrala odvahu

Jak jsem sebrala odvahu Jak jsem sebrala odvahu

Barbora Šťastná

229 s DPH

Nedostupné

Novinářka a blogerka Bára Šťastná je věrná svému jménu. Na svém Šťastném blogu se snaží se pátrat po tom, co je štěstí, jak ho najít a udržet. Právě z internetových zápisků vznikla její prvotina Šťastná kniha. V dalším titulu Jak jsem sebrala odvahu popisuje pro změnu svůj zápas s nejrůznějšími strachy. Takovými, který zná každý z nás – návštěva zubaře, zplihlé vlasy, pocit, že nás ostatní prokouknou a zjistí, jak jsme ve skutečnosti neschopní…

A tak bychom mohli pokračovat do nekonečna. Bára Šťastná čelí každodenním problémům pomocí tajné zbraně. Nesnadné situace se snaží řešit pomocí nejrůznějších výzkumů světových odborníků. Díky nim a autorčiným upřímným a vtipem sršícím zápiskům si uvědomíte, že být nedokonalý je naprosto normální.

5) Alžběta Bublanová – V Tichu

V Tichu V Tichu

Alžběta Bublanová

199 s DPH

Nedostupné

Patnáctileté dívky někdy podlehnou pocitu, že jim svět leží u nohou a ony mohou všechno. Stejně je na tom hrdinka novely V Tichu. Ta se rozhodne zatočit s vlastním životem, osamostatnit se a využít všech neomezených možností, které se jí na prahu dospělosti nabízejí.

Snaží se být za každou cenu lepší než ostatní. Chce jen něco víc. Jenže snaha dobýt svět se jí nedaří. Ani ve dvaceti, ani ve třiceti. Ale její touha nepolevuje... Mrkněte na recenzi naší kurátorky Adriany, které kniha mladé autorky Alžběty Bublanové V Tichu učarovala.

 6) Karol Efraim Sidon – Puzzle


Třetí díl tetralogie Kde lišky dávají dobrou noc Karola Sidona, který sérii vydává pod pseudonymem Chaim Cigan, je pokračováním složitě komponovaného příběhu, který v tuzemských literárních vodách nemá obdoby. Hrdinové se snaží pochopit důsledky fenomenálního objevu.

Ten mimo jiné umožnil cestovat časem, dal vzniknout paralelním světům a lidským kopiím. Ve spojení s nezodpovědností vědců se svět dostal do nebezpečného stavu, který je potřeba vyřešit. V napínavých zápletkách autor nechává prostor i pro myšlenkově náročnější pasáže, ve kterých řeší postavení člověka ve světě či vztah k Bohu.

7) Kateřina Dubská – Dcery

Dcery Dcery

Kateřina Dubská

410 s DPH

Skladem

Neskutečně čtivý román Člověk Gabriel Kateřiny Dubské se stal bestsellerem. Autorka navázala dalším poutavým vyprávěním s prostým názvem Dcery. Vrací se v něm k historii své vlastní rodiny. Popisuje osud čtyř generací, na které dopadaly v plné tíze dějinné zvraty české historie. Zvláštní je, že nositelkami síly a odhodlanosti jsou tu ženy, které se nevzdávají, ani když je jejich muži opouštějí.

Celou knihou prostupuje myšlenka, že tragické okamžiky jedné generace se nevyhnutelně vrývají i do životů těch, kteří se mají teprve narodit. Mistrný vypravěčský talent Kateřiny Dubské čtenáře opět chytne hned na prvních stránkách a nepustí, dokud kniha neskončí.

8) Michal Sýkora – Ještě není konec

Ještě není konec Ještě není konec

Michal Sýkora

299 s DPH

Nedostupné

Spisovatel Michal Sýkora má na kontě úspěšné detektivní romány Případ pro exorcistu a Modré stíny. Oba díly se staly předlohou pro televizní seriál. Nejnovější titul Ještě není konec zavádí čtenáře nejprve do horkého srpnového dne roku 1987. Dívka Hana se stane svědkem brutální vraždy.

Vrah jí připomínal vodníka, ale její výpověď nikdo nebere vážně. Z hrůzného zážitku se nikdy nevzpamatovala. O čtvrt století později se k případu vrací komisařka Výrová. Ta se snaží přijít na kloub tomu, kdo byl oním záhadným vrahem. Zdá se, že stín viny leží hned na několika osobách.

9) Marie Doležalová – Kafe a cigárko

Kafe a cigárko Kafe a cigárko

Marie Doležalová

89 s DPH

Dostupné u dodavatele

Herečku Marii Doležalovou znají televizní diváci především díky roli Saši v seriálu Comeback. Zazářila také v soutěži StarDance – Když hvězdy tančí, ve které zvítězila. Ale Maruška má kromě toho i mimořádný literární talent. Za své blogové zápisky z hereckého podsvětí získala ocenění Magnesia Litera za nejlepší blog roku. Nyní mají čtenáři možnost přečíst si je i v knižní verzi se stejnojmenným názvem Kafe a cigárko.

Autorka knihy vás vezme na výlet za divadelní oponu či filmovou kameru. Přiblíží každodenní radosti i strasti herců, úsměvné trapasy i chvíle slávy. A to vše zabalené do nesmírně humorného stylu. Víc o této jedinečné knížce si přečtěte v recenzi naší kurátorky Marcely.

10) Anna Bolavá – Do tmy

Do tmy Do tmy

Anna Bolavá

259 s DPH

Nedostupné

To nejlepší na závěr. Nejlepší doslova. Jihočeská spisovatelka píšící pod pseudonymem Anna Bolavá totiž získala za svůj román Do tmy ocenění Magnesia Litera v kategorii próza. Vypráví v něm příběh osamělé ženy, která svůj život zasvětila sběru bylin. Bývalá externí překladatelka ale postupně ztrácí schopnost zvládat svůj život, dostihnou ji duševní i fyzické problémy.

Čtenáři budou svědkem jejího pomalého rozkladu, který působí jako jakési memento mori, připomínka konečnosti našich životů. Sepětí s přírodou, maloměstské nešvary a neurotické naladění hlavní postavy připomínají prózy Jiřího Hájíčka. Jaká je nejlepší próza loňského roku se dozvíte v naší recenzi.

Mohlo by vás zajímat

P.S. - Aňa Geislerová Nedostupné

3.9 z 5 hvězdiček

pevná vazba

Deníkové zápisky populární herečky Ani Geislerové zachycují všední život i záblesky střeženého soukromí. V pěti podivuhodných letech,...

Líbil se vám článek? Sdílejte ho s přáteli!

Sdílet 1 Sdílet

Podcasty