Lucie Konečná*Liberec, 1969

Lucie Konečná je česká scenáristka a spisovatelka. Na prahu její kariéry stojí nekonečný a tehdy přelomový seriál z gynekologického prostředí Ordinace v růžové zahradě (2005-2008). Kromě toho dala vzniknout také seriálům Ententýky, Obchoďák (2012), Svatby v Benátkách (2014) nebo Přístav (2015). Do světa literatury vstoupila teprve v roce 2019 svou románovou prvotinou pro ženy s názvem Vířivka.

Narodila se v Liberci, a přestože je jako doma v oblasti scénářů, předtím vystřídala celou paletu jiných zaměstnání. Po maturitě začala pracovat v Jedličkově ústavu, dále spravovala kostýmy v libereckém divadle F. X. Šaldy, následně podnikala na vlastní pěst. Až později vystudovala pražskou FAMU. A právě tam si ji vyhlédla Magdalena Turnovská, s níž začala spolupracovat na seriálu Bakaláři.

Následujících sedm let se podílela na hudebním pořadu Noc s Andělem. Ale přesto asi zůstane jejím nejznámějším dílem legendární Ordinace, na niž je Konečná patřičně hrdá, hlavně kvůli osvětě v ženské prevenci, ke které s populární Ordinací bezpochyby přispěly. V růžové zahradě strávila tři roky a stvořila přinejmenším 200 epizod.

Podle jejího názoru jsme takoví fanoušci „nekonečných seriálů“ právě proto, že v nich prý chceme „bydlet“, ztotožnit se s postavami a vidět v nich sami sebe i své blízké. Rozhovor na toto téma si můžete poslechnout v online podcastu Dopoledne s Dvojkou z roku 2011.

Ani v beletrii se ale nebojí být originální. Hlavní hrdinka její Vířivky se po 12 letech vrací z vězení a pokouší se o znovuzačlenění do normálního života. Žije ze dne na den a opět se ocitá na začátku. Pronajme si mrňavý byt, který ovšem disponuje vířivkou, najde si práci, začíná randit a opět ve svém životě pociťuje štěstí. To ovšem jen do té chvíle, než ji dožene její minulost… V lednu 2021 se očekává její druhý román Houpačky, příběh o nerozlučném přátelství dvou zralých dam, které si užívají život naplno a nic je nezastaví! 

Konečná je vdaná a má dvě děti – syna Kryštofa a dceru Stelu. V současnosti žije v Praze. Také je prý „vášnivou“ sběratelkou starých vánočních ozdob.

Seřadit:

Co hledáte?

  • Zajímá vás

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Jazyk

    Hodnocení

    Knihy autora

    Seřadit:

    Co hledáte?

  • Zajímá vás

    Stav

    Dostupnost

    Vazba

    Formát audioknihy

    Míra poškození

  • Nakladatelé

  • Jazyk

    Hodnocení